Psk. Ariyana Kedilerli – Aile ve Çift Terapisi

Psk. Ariyana Kedilerli – Aile ve Çift Terapisi

İkili ilişkilerde çiftler arasında bazı dönemlerde çeşitli problemler ortaya çıkar. İlişkilerde yaşanan bu zorlu süreçlerde ilişki terapisi ve aile terapisi almak kurtarıcı rol oynar. Alınan terapiler kapsamında kişilerin öncelikle çocukları varsa çocuklarıyla ve yakın – uzak iletişimde olduğu diğer kişilerle ne şekilde bir iletişim içinde oldukları, nasıl ilişkiler kurdukları, bu kişilere karşı davranışları ve ruhsal durumları da detaylı olarak ele alınır. Aile ve çift terapisi; psikoterapinin kollarından biri olup, ailelerin genel yapısında ortaya çıkan problemlerin çözüme ulaştırılmasını, bu problemlerden dolayı aile bireylerinde görülen olumsuz değişimlerin ve gelişimlerin giderilmesini, sıkıntılarla dolu bu zorlu süreçten kurtularak ilişkilerin sağlıklı hale getirilmesini amaçlar.

Aileyi oluşturan çiftlerin yaşadıkları olaylar ve problemler aileyi ilgilendiriyor ve bir problem olarak nitelendiriliyorsa bu aile ve çiftler için aile terapisi gereklidir. Aileyi etkileyen ve sıklıkla karşılaşılan olayların başında doğum, ölüm, hastalık ve bunlardan doğan problemler gelir. Bu problemler çoğu zaman ailedeki küçük yaştaki ve ergenlik çağındaki çocukları da etkiler. Böyle durumlarda da çocuk terapisi ve ergen terapisi devreye girer. Çocuk ve ergen terapilerinde ebeveynlerin sorumluluklarını sekteye uğratan veya birbirilerini etkilemesine sebep olduğu tespit edilmesi halinde aile ve çift terapisi alınması kaçınılmaz olur. Türkiye’de aile ve çift terapisi başta olmak üzere terapi almak isteyerek iletişimlerini düzenlemek isteyen bireylerin sayısı gözle görülür seviyede artmıştır.

Kişilerin yaşamlarında ortaya çıkan zorlu ve problemli evrelerin tüm özel ve sosyal yaşamlarını etkiler hale gelmesi durumunda sıkıntıları bertaraf edecek değişimlere ihtiyaç vardır. Bu değişimler uzman terapistler tarafından verilen seanslar sırasında belirlenerek aile bireylerinin yapıcı ve düzenleyici olabilecek yöntemlere sevk edilmesi sağlanır. Terapistler aile bireylerinin sorunlarını tek tek ele alırlar ve aile birliğine olan olumlu – olumsuz etkileri şeklinde değerlendirirler. Aile terapilerinde ve çift terapilerin beklenen olumlu etkiler uzun vadede sonuca ulaşır.

Aile ve çift terapilerine dahil olan kişiler terapiler sonucunda hem kendileri, hem de ailedeki diğer kişiler hakkında o zamana kadar bilmedikleri pek çok şey öğrenirler. Terapilerde kişilerin birbirleri ile daha etkili ve yakın iletişim kurmaları hedeflenerek desteklenir. Esas amaç yaşanan sorunlarla nasıl baş edileceği konusunda yol gösterici olmaktır. Ancak sadece terapiye konu olan problemler değil, daha sonraki dönemlerde yaşanması muhtemel problemler de tespit edilerek çözüm yolları ile ilgili baş etme yöntemleri hakkında bilgiler verilir.

Çift terapileri daha çok evli çiftler arasındaki problemlerde tercih edilir ve ilişkilerinde sürekli çatışma içinde olan evli çiftlerin iletişim şekillerinin değiştirilerek düzene sokulması amaçlanır. Aile ve çift terapistleri; psikoterapi ve aile sistemleri ile ilgili gerekli eğitimleri almış, kendilerine başvuran danışanların problemlerini, etkileşimde kullandıkları iletişim şekillerini ve terapilerde elde ettikleri bulguları doğru okuyabilen kişilerdir. Aile ve çift terapistleri seanslarda kişilerle birebir, çiftlerle ikili, ailelerle ve gruplarla da toplu olarak çalışabilirler. Terapistler için önemli olan kendisinden yardım almak isteyen kişinin kim olduğu fak etmeksizin probleme ilişki açısından bakmaktır. Probleme aile sistemi dahil edilir ve çözüme bu şekilde ulaşılmaya çalışılır.

Kişilerin karakter özellikleri ilişkilerde yaşanan problemlerin de cevabı niteliğindedir. Kişilerin neden bu şekilde davrandıkları, yaşamın içinde önem ve öncelik sıralarının neler olduğu, hayata baktıkları pencerenin açısının ne olduğu gibi soruların cevapları terapistlere çözüme ulaşma ile ilgili yardımcı olur. Bu soruların cevaplarının alınması eşlerin birbirilerinin bilmedikleri yönlerini ve karakter özelliklerini öğrenmesini ve ilişkide yaşanan sorunların esas kaynaklarının ortaya çıkmasını da sağlar.

Çiftler arasında yaşanan ve terapi gerektiren başlıca sorunlar arasında ilişkilerdeki iletişim bozukluğu, evliliklerde yaşanan sorunlar, boşanma kaynaklı sorunlar, çocukların ve diğer aile bireylerinin psikolojik sağlığı, çocuk ve ergenlerin okul sorunları ve davranış bozuklukları, yemek yeme alışkanlıklarındaki sorunlar, alkol ve madde kullanımlarının ilişkiye etkisi, kronik fiziksel hastalıklar, aile içi şiddet, ihmal ve duygusal taciz, taşınma ve iş değişikliği gibi sebeplerden doğan aile içi düzensizlikler, aile bireylerinin depresyon ve anksiyete bozukluğu gibi teşhisler koyulmuş duygusal rahatsızlıkları, ebeveyn olma sorumluluklarını yerine getirememe, üvey ebeveyn – üvey çocuk iletişimleri, ekonomik sıkıntılardan doğan sorunlar, iş stresi kaynaklı sorunlar, bireylerin kendine zarar veren davranışlar içinde olması gibi başlıklar yer alır.

Paylaş:

17855
İlan Tarihi Temmuz 12, 2023
İlan Görüntüleme Sayısı 250
Ariyana Kedilerli
Üyelik Süresi: 1 yıl
Offlne
Tüm İlanları Gör

Uzmana Mesaj Gönder

Mesajınız
© 2021 Megareform © Tüm hakları saklıdır.