Diyetisyen Kübra Çıtlak, Hızlı kilo vermenin 6 altın kuralını detaylı olarak açıklıyor. Pek çok diyet programı uyguluyoruz. Ancak diyet programlarında zaman zaman başarısız oluyoruz ya da sonunu getiremiyoruz. Sizce nerede hata yapıyoruz?
1. Hızlı Kilo Vermede Hedef Belirleme ve Kararlılık
İlk baştaki eksikliğimiz aslında bir hedefimizin olmaması ve gerçekten kararlı olmama hali. Genelde “kilo vermek istiyorum, zayıflamak istiyorum” gibi cümleleri çok duyuyoruz. Ama bunun için zaman aralığı belirlersek ve hayalimizdeki bir bedeni, hayalimizdeki bir elbiseyi gözümüzün önüne getirirsek aslında çok daha kısa sürede, çok daha verimli ve kararlı bir şekilde diyet programlarını takip edip zayıflayabiliriz.
Aksi taktirde Pazartesi başlayıp Salı bitiriyoruz. Genelde öyle oluyor. Ya da şunları çok görüyoruz: Bir yere yemeğe gidiliyor, gayet güzel yemek yeniliyor. “Akşam yemeğimi yemeyeceğim” “Akşam, yoğurt ile geçiştireceğim” düzensiz, kendi kendimize zayıflamaya çalıştığımız zaman genelde başarısızlıkla sonuçlanıyor.
2. Hareket Eksikliği
Hareketi hayatımıza hiçbir zaman dahil etmek istemiyoruz. Hareket, bizim günümüz insanının en büyük handikaplarından biri, kimse hareket etmek istemiyor. Günde yalnızca yarım saat tempolu yürümemiz hem sağlık, hem de kilo bakımından daha iyi olmamızı sağlayacağını gözardı ediyoruz.
3. Düzensiz Uyku
Gözlemlediğimiz hatalardan biri de; düzensiz uyku. Kişiler düzensiz uyku uyudukları zaman gece uykularını sarkıttıkları zaman daha çok gece atıştırmalıklarına yöneliyorlar ve gündüz de kendilerini çok iyi ve enerjik hissetmedikleri için daha çok karbonhidratlı gıdalara yöneliyorlar. Karbonhidratlı gıdalar tükettikleri için doğal olarak kilo alıyorlar. Yani kilo vermenin ötesinde uyku düzeninin bozukluğu, uykusuzluk kişilerin kilo almalarına sebep oluyor.
4. Diyet Ürünlerinin Doğru Tüketilmesi
Diyet ürünlerinin genelde kilo aldırmayacağı düşünülerek daha kontrolsüz tüketim yapılıyor. Daha fazla tükettiğimiz diyet ürünleri, sonunda bize kilo olarak geri dönüyor.
Zaten diyet ürünlerinin porsiyon kontrolünü çok önemsiyoruz. Listelerimize yazarken 5 adet çiğ badem,2 adet ceviz içi ,10 adet çiğ fındık yazmamızın sebebi bunların eş değeri 1 tatlı kaşığı yağdır. Yani bir kase ceviz yediğimiz zaman 8-10 yemek kaşığı yağ almış oluyoruz. Diyet ürünlerinin de porsiyon kontrolü büyük önem taşır.
Kişiler daha dolu dolu tabak gördükleri zaman kendilerini daha rahat hissediyorlar. Büyük bir tabakta küçücük 3 yemek kaşığı yemek yemektense, küçük bir tabak dolu dolu görmek kişilere daha iyi geliyor.
5. Kilo Vermek İçin Su Tüketimi
Danışanlarımızda gördüğümüz bir diğer hata da yetersiz su tüketimi. Su, hem kilo vermek için hem sağlığımızı için çok önemli. Normalde kilo başı 35 cc su tüketmemiz gerekiyor. Bunu siz kendi kilonuza göre hesaplayıp günlük su tüketiminizi o şekilde devam ettirebilirsiniz.
6. Düzenli Öğün
Aynı zamanda kilo vermeyi zorlaştıran hatalardan biri de gün içindeki öğünlerinizi atlayıp akşam çok fazla yemek yemek. Gün içinde koşuşturmaktan dolayı aslında biz çok fazla yemek yemeye zaman bulamıyoruz ama bu bize akşam eve çok aç gittiğimiz zaman doymak bilmemecesine yemek, fazla kalorili gıdalar tüketmeye – özellikle karbonhidratı ağır tatlıya- yöneltiyor. Bu da bizim kilo vermemizi zorlaştırıp aynı zamanda sağlıksız bir bedene sahip olmamıza neden oluyor.
Bu maddelere dikkat edilirse sağlıklı, fit bir bedene kavuşmamız için hiçbir neden yok. Bu yüzden diyoruz ki; sağlıklı yarınlar, fit bedenler.
Uzmanın Megareform profil sayfasını incelemek için: Diyetisyen Kübra Çıtlak
Kendisinin Instagram hesabını görmek için lütfen buraya tıklayınız.