Diyetisyen Kübra Çıtlak TV4 Ekranlarında yayınlanan Neşeli Günler Programında Selda Hasret Arslan ile Hızlı ve Sağlıklı Kilo Vermek isteyenler için pratik ipuçları paylaşıyor.
Selda Hasret Arslan: Evet sevgili izleyiciler… Neşeli Günler devam ediyor, TV4 ekranlarında. Bu bölümde de şimdi sağlıklı zayıflamanın püf noktalarını konuşacağız. Diyetisyen Kübra ÇITLAK bizimle beraber. Hoş geldiniz. Hızlı kilo vermek hepimizin hayali. Yani kilo vermek isteyenler bunu çok hızlı istiyorlar. Halbuki yıllar içinde alıyoruz o kiloları.
Kübra Çıtlak: Kesinlikle.
Selda Hasret Arslan: O göbek öyle kolay olmuyor. Sonra diyoruz ki; “Ay bir ay içinde hemen eritebilsem”. Böyle bir püf nokta var mı, hızlı kilo vermek için gerçekten?
Kübra Çıtlak: Ya bir nokta değil de birkaç noktadan bahsedebiliriz bu konuda aslında. Hızlı kilo verme… Su tüketimine dikkat edebiliriz.
Selda Hasret Arslan: Su?
Kübra Çıtlak: Su bizim için çok önemli ve bizim ihmal ettiğimiz önemli maddelerden biri.
Selda Hasret Arslan: Maalesef evet.
Kübra Çıtlak: Yaklaşık, kişiler gün içinde… Yaklaşık iki litre kadar su içmeleri gerekiyor.
Selda Hasret Arslan: Herkes, aslında hep bunu biliyoruz, yapamıyoruz.
Kübra Çıtlak: Ortalama, hani söylediğimiz zaman kilo başına biz 330 cc’ den hesaplıyoruz aslında ama ortalama iki – iki buçuk litre su tüketimi kilo verme açısından önemli. Aynı zamanda su yeterli… Yeterli su içtiğimiz zaman metabolizmamız biraz daha hızlanıyor, biraz daha tokluk hissimiz artıyor. Bunların da faydası oluyor.
Selda Hasret Arslan: Evet. Şimdi yaz geliyor. Biraz form tutmak istiyoruz. Kışın biraz daha serbest bırakıyoruz kendimizi. Tabi Türk toplumu olarak belli böyle kalıplarımız var, ister istemez. Belden aşağıya böyle kilo alan bir grubumuz var, sadece göbeğe kilo alan. Yani bölgesel olarak… Mesela kimisi der ki; “Ben kilo alırım hemen yanaklarım dolar, kilo veririm yanağım çöker” ya da “hemen bacağım kalınlaşır”. Bölgesel zayıflamak diye bir şey var mı? Onu ben gerçek… Cidden merak ediyorum yani.
Kübra Çıtlak: Ya şimdi bölgesel zayıflama olarak diyetle… Sadece diyetle bölgesel zayıflama yok.
Selda Hasret Arslan: Yok.
Kübra Çıtlak: Çünkü vücudumuzun her yerinden bir miktar kilo kaybı oluyor. Bölgesel zayıflamak için sporla ve egzersizle desteklemek gerekiyor, problemli olan bölgeyi. Problemli bölgelerde genelde genetik faktörler rol alıyor.
Selda Hasret Arslan: Doğru. Anneye babaya baktığınız zaman…
Kübra Çıtlak: Halaya…
Selda Hasret Arslan: Halaya…
Kübra Çıtlak: Amcalara… Hani bir genetik, bir soya çekim oluyor ama biz onu hem diyet ve egzersizle beraber düzenlersek bir problem kalmaz.
Selda Hasret Arslan: Evet. Peki, o zaman iştah bizim sorunlarımızdan biri. İştah kapatma yöntemlerini konuşalım. Madem yani diyet yapmak okey ama birazcık da tutmak gerekiyor işte yani. Diyetin öbür şeyi de bu. Nasıl kapatacağız iştahımızı?
Kübra Çıtlak: Şimdi teknoloji artık gelişiyor biliyorsunuz ve zayıflamaya yönelik çok fazla alternatifler var. Bizim de Biofit adını verdiğimiz bir teknolojimiz var aslında. Burada da bize kilo aldıran gıdaların ters frekansını kişiye bir cihaz yardımıyla gönderiyoruz. Bu da…
Selda Hasret Arslan: Kilo aldıran gıdaların…
Kübra Çıtlak: Yani mesela küçük küçük tüpler halinde işte ekmek, pirinç, bulgur, nişasta, çikolata, puding gibi örnekler var, cihazın içinde. Bunların ters frekansını gönderiyoruz. Daha açıklayıcı anlatmak gerekirse artı/eksi kutup gibi düşünebiliriz. İsteği nötrlüyoruz. Vücudumuzdan o gıdaların bilgisini siliyoruz.
Selda Hasret Arslan: Aa… Evet.
Kübra Çıtlak: Bu da iştah kontrolü sağlıyor.
Selda Hasret Arslan: O zaman canın istemiyor.
Kübra Çıtlak: Canınız doğal olarak istemiyor.
Selda Hasret Arslan: Mesela bende direkt çikolatayı nötrlemek lazım canımın istememesi için, değil mi?
Kübra Çıtlak: Ya çikolata… Tabi… Tabi ki olur. Özellikle mesela marka… Ya belirli bir markanın çikolatasını…
Selda Hasret Arslan: Evet.
Kübra Çıtlak: …getirenler bile oluyor bize.
Selda Hasret Arslan: Tahmin ediyorum hangisini dediklerini de söyleyemiyorum şimdi. Böyle ekmeğin üstüne kalın kalın… Yani onu mesela nötrleyebiliyor musunuz?
Kübra Çıtlak: Tabi, onun bilgisini vücuttan silip… Onu hafızanızdan yani vücudunuzdan silip isteğinizi baskılıyoruz.
Selda Hasret Arslan: Canın istemiyor mu gerçekten?
Kübra Çıtlak: İsteğiniz gerçekten… Ya isteğiniz… Ya canınız istemiyor.
Selda Hasret Arslan: Aklınıza gelmiyor çünkü.
Kübra Çıtlak: Aynı zamanda istese bile eskisi kadar yiyemiyorsunuz artık.
Selda Hasret Arslan: Ha istesen de yiyemiyorsun. Belki azıcık tadıyorsun bırakıyorsun.
Kübra Çıtlak: Bu da bizim diyet yapmamızı, sağlıklı beslenmemizi tabi ki kolaylaştırıyor.
Selda Hasret Arslan: Ay çok güzel bir teknoloji ya, duydunuz mu? Yani ben… Bana arkadaşlarım bahsetti biraz “Böyle böyle yeni bir şey var”, “Ne olabilir ki?” dedim böyle. “Tamam, yayında öğreneceğiz” falan demiştim. Şimdi söyleyince gözlerim parladı. Yani teknoloji bu kadar… Yani ilerlemişken böyle şeylerin olması ne güzel.
Kübra Çıtlak: Tabi ki. Şimdi yani anlatınca biraz havada kalıyor. İşte ‘ters frekans’ şöyle böyle değişik geliyor insanlara ama deneyen… Deneyimleyen bütün danışanlarımız gerçekten memnunlar. Bir gün sizi de bekleriz o zaman.
Selda Hasret Arslan: Ay inşallah. Benim tek sorunum tatlı biliyor musunuz? Yani tatlı yemesem belki çok mutlu olacağım hani kilomdan. Tabi şimdi de mutluyum ama bir – iki kilo bile…
Kübra Çıtlak: Gayet iyisiniz.
Selda Hasret Arslan: …beni rahatsız ediyor. Hepsi de tatlının suçu. Bir de duygusal olarak yeme var bende, onu da soracağım size. Yani karnınız aç değil, canınız istemiyor ama bir şey düşünüyorsunuz, o sırada bir şey yeme ihtiyacı, o var. Şimdi izleyicilerimizden en çok gelen sorular arasında şu var: “Su içsem yarıyor” diyen bir kesim var ya, yani “Ben ağzıma bir leblebi atsam kilo alıyorum”. Böyle bünyeler gerçekten var mı?
Kübra Çıtlak: Ya şimdi, şöyle… Yani bunun yüzde ellisi gerçek olabilir. Altta yatan kronik bir rahatsızlık vardır mutlaka. Ya insülin direnci olabilir, tiroitlerinde sıkıntı olabilir. Bu kişilerin kilo verme süreci biraz daha zorludur, biraz daha zahmetlidir ve çok daha kolay kilo alırlar ama yüzde ellisi de efsane. Aslında arka planda yiyip yiyip de “Su içsem yarıyor” diyen de bir kesim var.
Selda Hasret Arslan: Yiyorlar yani diyorsunuz…
Kübra Çıtlak: Ya şöyle… Kişiler, gün içinde ne yediklerinin farkında değiller aslında.
Selda Hasret Arslan: “Ya bir şey yemedim ki ben bugün” diyor mesela.
Kübra Çıtlak: Kesinlikle öyle, yani…
Selda Hasret Arslan: Ne yedin diye yazsa…
Kübra Çıtlak: Ya koşturmaca içinde mesela bir tane bisküvi aldı, bir tane kurabiye aldı, bir tane kek aldı ya da şekerli bir içecek içti.
Selda Hasret Arslan: Tabi, onu da saymak lazım.
Kübra Çıtlak: Onları saymadıkları için su içseler yarıyor zannediyorlar ama öyle değil. Bu şekilde düşünen bir kesim varsa mutlaka gün içinde ne yediklerini takip etsinler, yazsınlar ve gün sonunda aslında ne kadar çok yediklerinin farkına varırlar.
Selda Hasret Arslan: Kaç bin kaloriye tekabül ediyor, değil mi sonunda?
Kübra Çıtlak: Kesinlikle.
Selda Hasret Arslan: Peki. Hızlı kilo vermenin sırlarını konuşuyoruz yavaş yavaş ama hızlı ve sağlıklı kilo vermenin püf noktaları… Şöyle madde madde gidelim. Bakın, bunları not alın, sevgili hanımlar, beyler. Sağlıklı yağ tüketimi… “Yağı bırakın” demiyorsunuz, “Sağlıklı yağları tüketin” diyorsunuz.
Kübra Çıtlak: Kesinlikle öyle. Şimdi diyette bizim en çok korktuğumuz madde, yağlar. Çünkü biz yağlardan kurtulmak istiyoruz aslında.
Selda Hasret Arslan: Evet.
Kübra Çıtlak: Ama vücudumuzun düzenli olarak yağ yakımını sağlayabilmesi için de yağ tüketimine de ihtiyacı var. Ama tabi ki bunlar, sağlıklı dediğimiz yağ kesimi. Yani zeytinyağı, avokado, yağlı tohum dediğimiz kuruyemişler, ceviz… İşte badem…
Selda Hasret Arslan: Fındık, fıstık…
Kübra Çıtlak: …fındık gibi ürünler. Yağlar… Sağlıklı yağlar bizim doygunluk hissimizin daha çok olmasını, artmasını sağlayarak tokluk hissimizi arttırıyor.
Selda Hasret Arslan: O yüzden sağlıklı yağlar tüketirsek aslında tam tersi kilo vermiş… Şey kilo almıyoruz, aldırmıyor.
Kübra Çıtlak: Evet. Tokluk hissimiz arttığı için daha az kalorili gıdalarla… Tokluk hissimiz arttığı için daha az gıda tüketiyoruz aslında.
Selda Hasret Arslan: Evet.
Kübra Çıtlak: Aynı zamanda vücutta, ciltte, hormonlarda bir takım sıkıntılar olabiliyor, çok düşük, yağsız diyetlerde.
Selda Hasret Arslan: Aa… Tabi, o da var.
Kübra Çıtlak: Bir de diyetlerde en çok gördüğümüz sıkıntılardan biri de, biz biliyorsunuz ki salatayı bol kullanıyoruz…
Selda Hasret Arslan: Evet.
Kübra Çıtlak: …diyet programlarında hep.
Selda Hasret Arslan: Yeşil yeşil…
Kübra Çıtlak: Bol salata, bol salata yazarız.
Selda Hasret Arslan: Evet.
Kübra Çıtlak: Genelde insanlardaki… Yani gördüğümüz hatalardan biri de yağsız tüketmeye dikkat ediyorlar, kilo vereceklerini zannederek. Ama salatalara ve çiğ sebzelere mutlaka yağ koymaları gerekiyor.
Selda Hasret Arslan: Evet.
Kübra Çıtlak: Bu hem doygunluğumuzu arttırır hem de sindirim sistemimizin rahatlamasına sebep olur. Çiğ sebzelerin sindirimi çok daha zordur.
Selda Hasret Arslan: Evet, doğru. Yağ tüketimini azaltınca dediğiniz gibi işte ciltte, saçta dökülme, tırnakta kırılma… Aslında bir sürü problemle karşılaşabiliriz.
Kübra Çıtlak: Tabi. Bir de vücudumuza A, D, E ve K vitaminleri yağda çözünürler. Biz yeteri kadar yağ almadığımız zaman vücudumuzda vitamin eksiklikleri de belirir.
Selda Hasret Arslan: Yağdan korkmayın o zaman!
Kübra Çıtlak: Sağlıklı yağdan…
Selda Hasret Arslan: Sağlıklı yağdan…
Kübra Çıtlak: …ve dikkatli porsiyon kontrolünde…
Selda Hasret Arslan: Evet.
Kübra Çıtlak: …korkmamamız gerekiyor.
Selda Hasret Arslan: Evet. Evet. Ve doğru karbonhidrat seçimi çok önemli, değil mi?
Kübra Çıtlak: Evet.
Selda Hasret Arslan: Yani kim sevmez şimdi poğaçayı, simidi, pideyi… Arkada pide yaptık bugün. Bayılıyoruz ama doğrusu nasıl oluyor, karbonhidratın?
Kübra Çıtlak: Şimdi biz karbonhidrat dediğimiz zaman hemen gözümüzün önünde böyle pilavlar, ekmekler…
Selda Hasret Arslan: Ay…
Kübra Çıtlak: Pideler…
Selda Hasret Arslan: Poğaçalar…
Kübra Çıtlak: Poğaçalar, börekler uçuşuyor ama karbonhidrat grubu aslında sadece bu gruptan oluşmuyor. Sağlıklı karbonhidratlar dediğimiz sebzeler, meyveler, yulaf, kuru baklagiller… Biz bunların tüketimini beslenmemizde arttırdığımız zaman sindirimimiz daha… Daha düzenlenmiş oluyor. Meyvelerden tatlı isteğini bastırabiliyoruz. Tatlı çünkü bizim diyetlerimizde en çok yaşadığımız sıkıntılardan biri.
Selda Hasret Arslan: Evet.
Kübra Çıtlak: Tatlı krizleri… Ve sağlıklı karbonhidrat tükettiğimiz zaman kan şekerimiz yavaş yükseleceği için ani açlık krizleri yaşamıyoruz. Ve sağlıklı karbonhidrat grubunda lif içeriği yüksek olduğu için sindirim problemleri yaşamıyoruz. Kabızlık zaten, diyetlerde…
Selda Hasret Arslan: Evet.
Kübra Çıtlak: …demin de bahsettiğim gibi büyük problemlerden biri olduğu için bunların tüketimi, bunun önüne geçiyor.
Selda Hasret Arslan: Evet. Az önce zaten su tüketiminin de altını çizdik.
Kübra Çıtlak: Evet.
Selda Hasret Arslan: İki litre ve üstü, bir bireyin tüketmesi gereken su. Bir de tabi, bunları konuşuyoruz ama sürdürülebilir olması çok önemli, diyetlerin. Tamam, öyle bir aylık işte ‘Şok Diyet’, iki aylık, üç aylık gibi ama hep aynı devam ve hayat şekli haline getirilebilecek beslenme tarzı. O ne olabilir, ne olmalı?
Kübra Çıtlak: Şimdi şöyle… Mutfağımızda pişirdiğimiz sağlıklı yiyeceklerin çeşitliliğini arttırarak ve bunların kalori alımlarına dikkat ederek yaptığımız diyetlerdir aslında. Çünkü popüler diyetler ve tek tip beslenme tarzını bıraktığımız anda normal beslenmemize geçeceğimiz için verdiğimiz kiloları hızla geri alma potansiyelimiz çok yüksek oluyor.
Ve zaten genelde aldığımız şikayetlerde şöyle oluyor; “Hani ben geçen sene beş kilo vermiştim, bir ay içinde aldım”, “On kilo vermiştim, iki ay içinde aldım”. Biz günlük hayatımıza diyetimizi adapte ettiğimiz zaman bu sıkıntıyı yaşamıyoruz. Aslında buna bir diyet programı olarak değil de, sağlıklı beslenme programı olarak bakarsak yaşam boyu sürdürülebilir bir diyet haline getirebiliriz.
Uzmanın Megareform profilini incelemek için ; Kübra Çıtlak
Kendisinin Instagram hesabını görmek için buraya tıklayınız.