Ritmoterapist Cenk Güçbilmez Ses Meditasyonu hakkında bilgiler veriyor ve klasik meditasyon arasındaki farkları anlatıyor.
Sizi biraz tanıyabilir miyiz?
1976 İstanbul doğumluyum, Kocaeli Üniversitesi İşletme Bölümünü bitirdim. 15 senelik ithalat – ihracat sektöründe kurumsal deneyimimden sonra müzik-ses-ritim üzerine eğilmeye karar verdim.
Uzun yıllar Hindistan, Nepal ve Tibet’te yaşamış olan Belçikalı Surya Maarten ’den “Çakra sesleri ve Ses Kaseleri” üzerine, British Academy Soundhealing Therapy (BAST) merkezinde de kristal kase, gong, ses kaseleri üzerine eğitim aldım. Peter Hess “Ses Kaseleri ile Ses Masajı Uygulayıcısı” yım. Ses, Müzik, Ritim üçgeninde yolculuğum devam ediyor.
Ses Meditasyonu nedir?
Ses meditasyonu, çeşitli ses araçlarının kullanılarak beden, ruh, zihin hallerinin bir sağlanması ile ilgili uygulanan pratiklerdir. Kendi özgün sesimiz dışında başta Tibet kaseleri, kristal kaseler, gong ve davul olmak üzere çeşitli üflemeli, telli, tuşlu enstrümanlar ses meditasyonunda kullanılabilir.
Kullanıldığınız enstrümanların kökeni çok eski sanırız değil mi?
Evet öyle. Kendi akışımda kullandığım enstrümanlardan Tibet kasesinin geçmişi yaklaşık 5 bin sene öncesine, davulun geçmişi Şamanik ritüellere, gongun da binlerce yıl öncesindeki Uzak Doğu geleneklerine kadar dayanmaktadır. Kristal kaseler ise dünyamız için yeni enstrümanlar sayılır. Yaklaşık 30-40 senelik bir geçmişi bulunmaktadır.
Klasik meditasyon ile ses meditasyonu arasındaki farklar nelerdir?
Normal meditasyondan farklı olarak ses meditasyonu ses ve titreşimler vasıtası ile deneyiminizi daha güçlü kılıp, odak noktanızın kendiniz dışında başka yerlere kaymasını engellemekte ve böylelikle kendinizi daha derin gözlemleme şansı yakalamaktasınız.
Ses Meditasyonu nasıl yapılmalıdır?
Ses meditasyonunda yapmanız gereken şey çok basit. Rahat bir şekilde yere uzanmak veya rahat bir yere oturmak, sadece sese konsantre olmak, sesleri dinlemek ve kendinize odaklanıp bedeninizde veya çevrenizde her ne olursa olsun gözlem halinde kalmanızdır.
Ses enstrümanlarının yaymış olduğu ses dalgaları sizin beyin frekansınızı ilk olarak alfaya, daha sonra tetaya indirmekte ve bu durum sizin daha huzurlu ve daha derin bir bilinç haline geçmenizi sağlamaktadır. Bu hal gündelik hayatın koşuşturmacası içinde sesini duyamadığınız iç sesimiz ile teması sağlamaktadır.
Meditasyon kişide ne gibi hisler uyandırır?
Ses meditasyonu sağlamış olduğu güven sayesinde huzur içinde bedeninizin, zihninizin, ruhunuzun an olarak ne durumda olduğunu, neye ihtiyacı olduğunu hissedebilir, duyabilir, görebilirsiniz. Ve meditasyon esnasında tam bir gözlem halinde olduğunuzda zaman, mekan, beden hissiyatını kaybedebilirsiniz. Sanki huzurlu bir rüyadaymış gibi bir hissiyat gelebilir.
Meditasyon ne gibi faydalar sağlar?
Meditasyondan sonra elinizde kendiniz ile ilgili çok önemli bilgi ve verilere ulaşabilirsiniz. Bu veriler sizin hayatınızın değişiminde büyük katkılara dönüşümlere yol açabilir. Ses meditasyonunun hem fiziksel hem de zihinsel pek çok faydası bulunmaktadır. Bunların bazılarını şöyle sıralayabiliriz.
Bildiğiniz gibi hastalıkların oluşmasında fazla stresin rolü büyüktür ve hastalıkların %70’i stres kaynaklıdır. Ses ile yapılan çalışmalar stresi azaltır, hayata sakin ve duru gözle bakmamıza yardımcı olur. Ses meditasyonu beyin dalgasını kademe kademe alfa ve tetaya indirir.
Teta nedir açıklar mısınız?
Teta, bizim uyurken yaymış olduğumuz beyan dalgasıdır ve vücudun kendi kendini yenileme safhasıdır. Beyin dalgası tetaya indiğinde derin bir rahatlık hissederiz ve vücudumuz bilinçli bir uyku haline girer. Hücrelerde ve kanda oksijen oranı artar, karbondioksit azalır. Kan basıncı ve kalp atışı düzenlenir. Ses meditasyonu kasları gevşetir ve rahatlatır.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Zihinsel konuşmayı azaltır, durdurur, zihnimize hakim olmamıza aracılık eder. Davranış ve düşünce kalıplarımızı objektif olarak görmemize yardımcı olur. Fikirlerimize odaklanmayı kolaylaştırır. Konsantrasyonumuzu arttırır. Evet ses meditasyonunun başlıca faydaları. Şimdi gelin hep beraber bir ses meditasyonunun tadına bakalım ve sesleri dinleyelim.
Uzmanın Megareform profil sayfasını buradan inceleyebilirsiniz: Ritmoterapist Cenk Güçbilmez
Kendisinin Instagram hesabını görmek için lütfen buraya tıklayınız.