Dünya Sağlık Örgütü “wellness” kavramını fiziken ve ruhen sağlıklı olmak şeklinde tanımlamaktadır. Yeterli egzersiz ve doğru beslenme bir bütün olsa sahi “doğru beslenme” bu bütünün temelidir. Çünkü doğru ve dengeli beslenmek kişilerin yaşam süresini, hayat kalitesini, ruhsal durumunu, fiziksel yapısını ve iş hayatındaki performansını doğrudan etkiler.
Kurumsal beslenme danışmanlığı programları geleceğe yapılan en önemli yatırımlardan biri olarak dünya şirketlerinde sağlığın korunması ve devamını sağlayan önemli bir hizmet olarak karşımıza çıkmaktadır. Uzun vadede sağlığı koruyucu ve hastalıkların oluşumunu engelleyici olumlu etkilerinin yanında, şirket çalışanlarının motivasyon ve iş verimliliğini de arttırmaktadır.
Kurumların kendi bünyelerinde uyguladıkları wellness programları sayesinde sağlık harcamaları ve çalışanların devamsızlıkları önemli ölçüde düşerken, verimlilikte o kadar artmaktadır. Şirket yönetimi ve çalışanların sağlığını, verimliliğini, dikkatini, motivasyonunu ve kuruma bağlılığını arttırarak sektördeki rakiplerinin önünde olmak ve iş potansiyelini yükseltmeye yönelik programlar günümüzde gittikçe önem kazanmaktadır.
Health Enhancement Research Organization (HERO) tarafından 2000 yılında hazırlanan bir rapora göre, çalışan kişiler tarafından gerçekleşen sağlık harcamalarının en az dörtte biri sağlıksız beslenme, hareketsizlik, sigara kullanımı sonucu oluşan ancak düzeltilmesi mümkün sağlık risklerini kapsamaktadır. Bu da “Sağlıklı Yaşam Programları”nın her başarılı şirketin stratejik planına dâhil olması gerekliliğini göstermektedir.
Sağlık riskleri yüksek olan kişilerin sağlık harcamaları da daha yüksek olurken, riskleri düşük olan kişilerin harcamaları daha düşük olacaktır. Kaçınılmaz sağlık riskleri (mesela daha oturarak çalışılan ortamlar ve daha yüksek kilo riski) artıkça, sağlık harcamaları da artmaktadır. Yapılan birçok araştırmada, doğru beslenmenin iş hayatındaki performans ile arasındaki doğru orantı kanıtlanmıştır.
2001 yılında American Journal Health Promotion’da yayınlanan “The Effect Of Disease Prevention And Health Promotion On Workplace Productivity (Hastalık önleyici programların ve sağlık teşvikinin işyeri verimliliği üzerindeki etkileri)” adlı çalışmaya göre bu tip wellness programlarına katılan çalışanların % 1.2 oranında azalan devamsızlık gösterdiği saptanmıştır.
Harvard Sağlık Okulu’nda yapılmış bir çalışmaya göre kötü beslenme verimliliği % 8 oranında düşürürken dengeli bir beslenme programı uygulamayan kişiler uygulayanlara göre % 15 daha fazla işte devamsızlık yaratmaktadır.
“İşiniz ne olursa olsun, teknolojiye ve ekipmana ne kadar yatırım yaparsanız yapın, şirketinizin en önemli varlıkları “çalışanlarınız” dır. ”
Telefon:
02624450200
Email:
Adres: