ICF Mindfulness Koçu ve Mindfulness Eğitmeni Ceylan Ulusoy, Mindfulness tutumlarını ve yeni başlayanların zihni ne demek açıklıyor.
– Yeni başlayanların zihni ne demek?
Ceylan Ulusoy: Yeni başlayanların zihni demek aslında içinde bulunduğunuz anın zenginliğini görmek için her şeyi ilk defa yapıyormuş gibi meraklı ve istekli olma hali demek. Bir başka deyişle bir şeyi bilmeme halinin mütevaziliğine geri dönmek.
– Bir şey bilmeme halinden kastınız nedir?
Ceylan Ulusoy: Bir şeyi bilmemeden kastım şu. Sabah uyanıyorum “Bugün yine aynı gün, ya da cadde aynı cadde” halinden, “Bugün caddede ne olacağını bilmiyorum, bu sabah uyandığımda bugün neler olacağını bilmiyorum.” haline, bir bilmeme mütevaziliğine geri dönmek. Bu zihinsel olarak bir tutum, hayat içerisinde gösterdiğimiz bir tutum.
– Bu ne anlama geliyor?
Ceylan Ulusoy: Bu elbette hiçbir şey bilmediğimiz anlamına gelmiyor. Biliyorum evet bir çok şeyi biliyorum, ama bildiklerimin tutsağı olmadan aslında, bilinmeyenin karşısında tevazu sahibi olma haline geçiyorum. Bilinmeyenin büyüklüğü karşısında tevazu sahibi olma hali üstadlardan gelir. Büyük hocalara, büyük ustalara bir şey sorduğunuz zaman “Bilmiyorum” derler. Bu kişiler çevrelerinde çok saygı gören aslında oldukça bilgisi olan hocalardır, ustalardır ama bilmiyorum diyebilme tevazusunda bulunurlar.
– Bunu biraz daha açar mısınız?
Ceylan Ulusoy: Şöyle açıklayayım. Diyelim ki bu anlattıklarımı bugün ilk defa duydunuz. Bugün yeni başlayanların zihnine sahipsiniz, ama oldu ki bir müddet sonra bir yerde karşınıza çıktı, o başlığı gördüğünüz bir kitapta ya da bir video dinliyorsunuz ya da bir derse girdiniz orada “yeni başlayanların zihni” diyor. Kişi bunu duyar duymaz diyor ki ben onu biliyorum, ben onu duymuştum, ben onu okudum.
Herkesin kendinden ortaya koyacağı bir hali vardır. Aynı şeyleri söylüyor olsak da, hepimiz kendi hayatımızdan farklı bir örnekle, farklı bir odakla yaklaşıyoruz. Dolayısıyla eğer yeni başlayanların zihniyle her şeye bakmaya başlarsam, elbette ki aynı anda, aynı kişiden görebileceğim, duyabileceğim, fark edebileceğim bambaşka şeyler olabilir. Baktığım camdan görüp, gördüğüm dışarıdaki görüntüye kadar.
– Peki o zaman “Ben öğrendim, biliyorum” demek bizi nasıl etkiler ?
Ceylan Ulusoy: Diyelim ki bir an, bir nefes, “gördün” diyor, “bir öğreti öğrendin”. Dolayısıyla insan hemen “Ben öğrendim hepsini biliyorum” tavrını takınırsa farkındalık geliştirirken bir hayli zorlanır. Hiçbir an başka bir ana benzemez. Hepsi eşsizdir ve farklı ihtimaller içerir. Başlangıç ruhu bize basit bir doğruyu hatırlatır. Hayata karşı meraklı ol ve her şeye merakla yaklaş der. Bunu çocukların merakı gibi düşünebilirsiniz. Onlar her gün kalkarlar ve sürekli merakla çevrelerini keşfederler, sorular sorarlar. Buldukları bir kağıt parçası bile onlar için yeni bir şeydir, yepyeni bir maceradır.
ICF Mindfulness Koçu ve Mindfulness Eğitmeni Ceylan Ulusoy’un Megareform’daki profil sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
Kendisinin Instagram hesabını görmek için buraya tıklayınız.
Ceylan Ulusoy’un internet sitesi için tıklayınız.