Duygusal Yeme – Begüm Karataylıoğlu

Duygusal Yeme – Begüm Karataylıoğlu

Duygusal yeme nedeniyle acıkmadığınız halde kendinizi devamlı mutfakta, dolabın önünde mi buluyorsunuz? Neden kendinizi yemek yemekten alamıyorsunuz? Yemek yerken acaba duygularınızı, söyleyemediklerinizi mi bastırıyorsunuz? Uzman Psikolog Begüm Karataylıoğlu bu soruları sizler için yanıtlıyor.

Duygusal yeme davranışı genellikle stres, endişe, korku, can sıkıntısı, üzüntü, yalnızlık veya yetersizlik duygularının hissedilmesinin sonucu olarak meydana gelir. Olumsuz duyguları bastırma isteği ile yemek yeme davranışı çarpışınca kendini güçlü hissetmek ya da unutmak için kişilerde ortaya yemek yeme arzusu çıkar.

Günlük yaşam olaylarının getirdiği stres ya da ani beklenmedik gelişen olaylar sorunda yaşanan yoğun duygular ile baş etmenin bir yolu olarak yemek yeme davranışını gözlemlemek mümkündür.

Duygusal yeme davranışı kişilerin hayatlarına psikolojik açıdan olduğu kadar fizyolojik açıdan da zarar verir. Bu yeme davranışlarının sonucunda kilo problemleri, kalp damar hastalıkları, şeker, kolesterol gibi birçok fiziksel rahatsızlığa da rastlamaktadır.

Duygusal nedenlerle yemek yeme problemini kontrol altına almak için, bir terapistten yardım almak önemlidir. Çünkü bu alışkanlık sadece bugünün bize getirdiği bir davranış sorunu olamayabilir. Geçmişten getirdiğimiz duygusal bağlantılar, ilişkisel sorunlar, kendimize dair değerlendirmelerimizin sonucu olarak da ortaya çıkabilir.

Bunun yanı sıra yemek yeme davranışı üzerinde farkındalık geliştirmek, fiziksel bir ihtiyaç olan yeme ile duygusal yemeyi birbirinden ayırmak ve daha fazla fiziksel aktivite yapmak bu alışkanlığı durdurmak için önemli adımlardır.

Özellikle duygusal yeme konusunu daha çok köklerimizle alakalı. Eğer köklerimizi reddediyorsak bu duygusal yemeye sebep olabiliyor. Çünkü ruhumuz eksik hissediyor kendini. Severiz yada sevmeyiz ama köklerimizi kabul edip yola öyle devam etmeliyiz. Bu alışkanlığa sebep olan faktörlerden bir diğer sebebi ise ruhumuzu doyurmamamız.

Sevdiğimiz aktiveleri yapmayınca ruhumuz kendini yemek yiyerek doyuruyor. Eğer gerçekten acıkmışsak tabiki de yemek yemeliyiz. Fakat elimiz karşı konulmaz bir halde abur cubura uzanıyorsa işte o zaman kendimize buna neden ihtiyacımız olduğunu sormalı ve bunu nasıl bastıracağımızı düşünmeliyiz.

Begüm-Karataylıoğlu

Uzman Psikolog Begüm Karataylıoğlu’nun Megareform’daki tüm eğitimlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Kendisinin instagram hesabını görmek için buraya tıklayınız.

Begüm Karataylıoğlu’nun internet sitesi için tıklayınız.

Yorum Ekle

© 2021 Megareform © Tüm hakları saklıdır.