Nefes ve Bağışıklık Sistemi – Nihal Demir Açıkportalı

Nefes ve Bağışıklık Sistemi – Nihal Demir Açıkportalı

Nefes Teknikleri Koçu ve Ses Masajı Uygulayıcısı Nihal Demir Açıkportalı, nefes ve bağışıklık sistemi arasındaki ilişkiyi anlatıyor.

Merhaba. Biraz kendinizden bahseder misiniz? Nihal Açıkportalı kimdir?

Merhabalar. Ben Nihal Açıkportalı. Nefes teknikleri koçuyum. Aynı zamanda ses meditasyonu, ses masajı ve frekanslar ile ilgili çalışmalar yapmaktayım.

Nefesin önemini biraz açıklar mısınız?

Bağışıklık sistemimizi güçlendiren nefes teknikleri ile ilgili birkaç video hazırladık. Covid-19 bilindiği üzere solunum sistemi, özellikle de akciğer bölgesinde ciddi sorunlara sebep olmaktadır. Stres, endişe, kaygı gibi duygular bağışıklık sistemimizi zayıflatmaktadır.

Kontrollü yapılan nefes çalışmalarının stres, endişe ve kaygının kontrol altına alınmasında çok büyük bir etken olduğu, sayısız bilimsel araştırmalarla da kanıtlanmıştır. Aynı zamanda nefes ve bağışıklık sistemi arasında direk bir ilişki vardır.

Nefes çalışmalarını kimler, nasıl yapabilir?

Bu videolar öncelikle sağlık personeli, fiziksel durumu bu çalışmalara yapmaya elverişli hasta, hasta yakınları ve karantinada olup bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen herkes için hazırlanmıştır.

Nefes çalışmalarında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Bedenimiz çok akıllı bir mekanizma. Doğalında olan nefes alma şeklini tekrar hatırladığında sadece bağışıklık sisteminin değil, aynı zamanda sinir ve sindirim sistemini de düzenler.

Çalışmaları yaparken nefesinizi kesinlikle zorlamamanız, vücudunuzun o an ne kadarına izin veriyorsa onu yapmanız önemlidir. Çalışmalarınızı gözünüzü kapatarak yapmanız, nefesinizin beden, zihin ve duygusal yönden etkilerini farketmenizi kolaylaştırır.

Nefes egzersizlerine başlamadan önce nasıl hazırlık yapılmalı ?

Egzersizlere başlamadan önce yüz ve çene kaslarınızın, dil kökünüzün, omuzlarınızı rahat bıraktığınızdan, omurganızın dik olduğundan emin olun. Bu çalışmaların size uygun olanlarına her gün minimum 10 dakika rutin olarak uygulamamız çok önemli. Hayatınıza katacağınız bu ufak rutinlerin uzun vadedeki efektlerini gözlemleme şansınız olsaydı hiç vakit kaybetmeden başlardınız.

Eğer herhangi bir nefes çalışması yapmıyorsak, günlük nefes alış verişlerimizin diyaframımıza, burnumuzdan alınıp burnumuzdan verilen, verme süresinin alma süresinden biraz daha uzun olduğu, sessiz ve bağlantılı nefesler şeklinde olması gerektiğini de belirtmek isterim.

Önce nefesini farket ve diyafram nefesini vücuduna hatırlat. Sonrasında, diğer nefes çalışmalarının sana uygun olanlarını ekleyebilirsin. Haydi egzersizlere geçelim.

Diyafram nefesi nedir ve nasıl yapılmalı ?

İlk videomuzda nefesimizi fark ettik. Şimdi de doğal nefesimiz yani diyafram nefesinin nasıl olması gerektiği ile ilgili birkaç bilgi vereceğim ve egzersiz yapacağız. Diyafram kasımız kaburgalarımızın iç kısmında yer alır, şu şekilde durmaktadır.

Nefesimizi alırken diyafram kasımız aşağıya doğru itilir, düzleşir ve verdiğimiz zaman tekrar aynı formuna geri döner. Görmüşsünüzdür yeni doğan bebeklerde nefesi bütünsel alırlar ve karın bölgeleri komple şişerler. Diyafram nefesini doğru bir şekilde uyguluyorsak eğer vücudumuzda aynı etkiyi hep birlikte görüyor olacağız.

Bunu yaparken neye dikkat etmek gerekiyor?

Burada önemli olan şu, nefesimizin girmesine sadece izin verelim. Nefesimizi almak için kendimizi zorlamayalım. Bağlantılı nefesler olmasına, arada çok fazla uzun aralıklarla tutmaların olmamasına özen gösterelim. Şimdi diyafram nefesini beraber farkedelim. Ellerimizi kaburgalarımızın yan kısımlarına koyalım ve kaburgaların bitim kısmına nefesimizi gönderelim.

Gözlerini kapatırsan daha iyi şekilde deneyimleyebilirsin. Yolla nefesini. Kaburgalarındaki genişlemeyi bir hisset. Şimdi yandan bir daha bakalım. Hem sırtımızdan hem de karın bölgenizin de aynı anda şişmesi çok önemli. Kontrol edelim. Çok güzel. Eğer diyaframdan nefes alıyorsak iç organlarımıza mikro masaj yapılıyor. bu tarzda alacağımız nefesler, nefes ve bağışıklık sistemi arasındaki bağlantıyı daha çabuk aktive ediyor.

Aynı zamanda da vagus siniri denilen sinir işleve girmiş oluyor. Yani beynimize dengelen mesajını göndermiş oluyoruz. Bu da hem sinir sistemimizi, hem de sindirim sistemimizi hem de bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmesi için bize olanak sağlıyor. Çok değerli bir nefes. Her gün yatmadan önce 5 dakika boyunca bu nefesi uygulamamız çok değerli.

Şimdi eğer oturarak diyafram nefesini hissetmem zor oldu, kaburgalarımdaki bu bütünsel, dört kısmımı şişirmem, çok zor ben bunu hissedemiyorum eğer diyorsan şimdi ikinci bir egzersiz yapalım birlikte. Yatıyoruz, ayağımız kırık. Uzanıyorum. Karnıma bir ağırlık koyuyorum.

Nefes alma verme süreleri nasıl olmalı?

Gözlerimi kapatıyorum. Ve karın bölgeme, kaburgaların bittiği noktanın aşağısına burnumdan sakin bir nefes yolluyorum. Ve yavaşça veriyorum. Nefesi verme süren alma sürenin iki katı kadar uzunlukta. Bunu belki başta yapamayabilirsin ama iki birim boyunca nefes alıyorsan dört birim boyunca nefesini vermeye çalışabilirsin. Bunu sonrasında dörde, sekize çıkarabilirsin.

Bu tamamen senin solunumunun neye izin verdiği ile çok ilgili. Bunu en iyi sen ve senin vücudun biliyor. Karnına koyduğun ağırlıkla diyaframını daha iyi hissedebilirsin. Ellerini yanlarına da koyabilirsin. Kaburgalarına bak bakalım genişliyor mu? Sırt kısmını kontrol etmek için elini şöyle koyabilirsin. Bir süre sonra bu kitaplara hiç ihtiyacın kalmadan bu egzersizi yapabilirsin.

Bilhassa yatarak, yani uyku öncesi bu nefesi yapmak çok değerli.

Çalışmayı uyku öncesi yapmanın nedeni nedir?

Uyumadan önceki yaptığımız her şey uyku sırasında da devam ediyor ve vücudumuz günde 18 bin ya da 22 bin kez, ne kadar nefes alıp veriyorsak, kişiye göre değişiyor, bu kadar nefes alıp verebiliyoruz. Ama sabaha kadar bu tekrar devam ettiği zaman vücudumuz artık doğal olan solunumunu daha rahat hatırlamaya başlıyor.

Nefes ve Bağışıklık Sistemi-nihal demir

Uzmanın Megareform profil sayfasını incelemek için: Nefes Teknikleri Koçu ve Ses Masajı Uygulayıcısı Nihal Demir Açıkportalı

Kendisinin Instagram hesabını görmek için lütfen buraya tıklayınız.

Yorum Ekle

© 2021 Megareform © Tüm hakları saklıdır.