Yoga Ne Kadar Sürede Etkisini Gösterir? Yoganın Faydaları Nelerdir ?

Editör

Yogaya yeni başlayanların en çok merak ettiği konulardan biri de yoganın etkilerini ne kadar sürede görebilecekleridir. Yogayı sonuç odaklı yapanlar olduğu kadar, sonuca odaklanmadan, yogadan keyif alarak sadece anda kalmak gerektiğini savunanlar da var.


Binlerce yıldır insanlar tarafından uygulanan bir egzersiz sistemi olan yoga, sadece fiziksel sağlığı hedefleyen bir egzersiz değildir. Aynı zamanda zihinsel sağlık açısından da önemli bir konumdadır. Bu özellikleri sebebiyle günümüzde oldukça tercih edilen bir egzersiz yöntemi haline gelmiştir.

Yoganın Etkisi ve Etki Süresi

Kişinin fiziksel durumu, esnekliği, spor geçmişi ve istikrarı, yoganın etkisi ve etki süresi üzerinde doğrudan etkili olabilir. Genele baktığımızda, bir kişinin yogaya başladıktan kısa bir süre sonra değişikler görmesi mümkündür. Yoga düzenli olarak yapıldığı sürece bedensel esneklik ve zihinsel sakinlik artış gösterir. Kendini daha rahat, daha hafif ve daha sakin hisseden kişinin ruhsal dengesi de sağlanmış olur.

İlk derslerde yoganın etkisini farkeden kişiler kadar, bu etkiyi hemen göremeyen kişiler de vardır. Yani, yoganın etkisi ve etki süresi kişiden kişiye göre değişim göstermektedir. Bu yüzden yoganın etkisinin en net biçimde görülebilmesi için düzenli yapılması tavsiye edilmektedir. Başlangıç seviyesindeki bir kişi için haftada iki gün yoga yapılması ideal olacaktır. Bununla birlikte yaklaşık 3 ay boyunca düzenli bir şekilde yoga yapmaya devam ederseniz hem zihinsel hem de bedensel etkilerini hissetmeye başlarsınız.

Yoganın Faydaları

Yoganın insan vücudu üzerinde hem fiziksel hem de zihinsel birçok faydası bulunmaktadır.
Esneklik ve güç sağlar: Yoganın vücut üzerinde esneklik ve güç sağlama özelliği, en bilinen faydalarından birisidir. Düzenli yoga yapmak eklemleri esnetir ve kasları güçlendirir. Böylece vücudun daha dengeli ve güçlü olmasını sağlar.

Stres seviyesinin azalmasına destek olur: Günümüzde stressiz bir yaşam maalesef ki kaçınılmaz durumdadır. Düzenli yoga yapmak, nefes taktikleri sayesinde zihnin belli bir dinginliğe ulaşmasını sağlar. Böylece stres seviyesinin azalmasına yardımcı olabilir.

Konsantre olmayı kolaylaştırır: Yoga yapmak zihinsel odaklanma ile konsantrasyon becerilerini geliştirebilir. Daha dingin bir zihne sahip kişinin odaklanma ve konsantrasyon problemleri yaşama oranı düşüş gösterebilir.

Doğru nefes ve yaşam kalitesi sağlar: Yoga, doğru nefes alma teknikleri üzerine kurulu bir egzersizdir. Bilinçli nefes almayı öğrenen bireyin solunum ve dolaşım sistemi daha iyi çalışır. Bu da kişinin yaşam kalitesinin artmasında olumlu etki gösterir.

Bağışıklığı güçlendirir: Her egzersiz gibi yoganın da bağışıklık sistemimiz üzerinde olumlu etkisi vardır. Düzenli yoga yapan kişilerin bağışıklık sistemi genellikle daha güçlü olur, böylece hastalıklara karşı daha dirençli hale gelirler.

İçsel huzur sağlar: Yoga gerek pozları, gerek meditasyonel yapısı ile içsel huzurun sağlanmasına katkıda bulunur. Yoga yapan kişiler her zaman daha sakin ve huzurlu olurlar. Bu durum, kişinin genel yaşam kalitesini artıran önemli etkenlerden biridir.

İyileştirici etki gösterebilir: Yoga esneklik ve kas gücü üzerine kurulu bir egzersiz biçimi olduğundan kronik ağrı ya da duruş bozukluğu kaynaklı rahatsızlığı olan kişiler üzerinde iyileştirici etkiler gösterebilir. Düzenli yoga sayesinde ağrılar azalabilir, hatta iyileşme etkisi sağlayabilir.

Yoga bedeni şekillendiren bir egzersizden çok daha fazlasıdır. Yogayı beden, zihin ve ruhun dengeli bir yolculuğu olarak tanımlayabiliriz. Yoganın düzenli yapılması ve yaşam tarzı olarak benimsenmesi bu yolculuğu daha etkili kılacaktır. Siz de henüz başlamadıysanız sitemizde yer alan Yoga uzmanlarının etkinliklerini inceleyebilirsiniz.

Benzer

Yorum Yaz