Ayurveda, Ayu (yaşam) ve Veda (bilgi) Sözcüklerinden Oluşur – İlkay Alçı

Editör

Yoga Pilates Eğitmeni ve Wellbeing Uzmanı Sayın İlkay Alçı ile Ayurveda üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Derslerinizde ve içeriklerinizde farkındalık üzerine duruyorsunuz. Yoga ve pilateste farkındalık nasıl oluşturulur ?

Farkındalık gerçekten çok önemli. Yogayı ve pilatesi farkında olarak yaptığımızda daha çok keyif alırız. Zihin-beden koordinasyonunu sağlamış oluyoruz. Hani hep diyoruz ya ‘anda kal ‘ işte tam olarak bunu yaşıyoruz. P

ozdan poza geçerken, ya da hareketleri yaparken nefesimizi, kaslarımızı, bedenimizi fark etmemizi sağlar. Ben derslerimde bütünsel sağlığımızı dengeleyici akışlar hazırlayıp, denge gelişimini sağlayan, konforlu ve iyi hissetmeye önem veriyorum.

Kişi geldiğinde o ders zamanında gün içindeki yaşadığı stresini azaltsın, bedenini esnetsin açsın, kaslarını hissetsin, zihnini rahatlatsın. Yani otomatik pilottan çıkıp farkındalıkla yapsın istiyorum.

Denge dediniz, denge nasıl sağlanır? Biraz da bu konuda konuşalım ne dersiniz?

Tabi denge benim tüm derslerimde ve içeriklerimde hassas olduğum konudur. Tüm öğrencilerim de bilirler. Denge yaş ile azalır ve de hayatımızda yaşadığımız stresle azalır.

Denge gelişen bir durumdur. Biz bedende çalıştığımızda , hem beden, hem zihnimiz hem de ruhumuz dengelenir. Biz denge pozları yaptıkça doğru nefes aldıkça dengemiz gelişir. Ve siz her gün bu gelişmeyi izlersiniz.

Genelde egzersize başlanınca ya bir hafta gidilir veya yaza hazırlanmak için baharda başlanır. Sonra devam edilmez. Devam etmek için önerileriniz var mı?

Bence devam etmek için gerçekten sevdiğimiz egzersizden başlamayı öneririm. Pilatesi seven var, kimi yoga terapi severken bir diğer kişiye yavaş gelebilir, cross fitte ilgisi olabilir.

Burada dikkat edilmesi gereken husus, modası olan değil gerçekten hangisini yapınca kendimi iyi hissediyorum ve faydasını görüyorum onun cevabını araştırmanızı tavsiye edebilirim. Geçtiğimiz günlerde bir gruba ders verdim.

Gruptakilerden bir kişi “Hocam ben yogayı hiç sevmezdim. Sizin dersiniz de alıştım ve sevdim.” dedi. Yani aslında şans vermek gerekiyor. Bazen o günkü enerjimiz, ortam da devam etmemizi sağlıyor.

Ana motivasyonumuz kendimiz olmalı ve o egzersizi yaptıktan sonraki salgıladığımız mutluluk hormonları bizim referanslarımız olursa tekrar yapacak motivasyonumuz ve disiplinimiz olur.

Doğru nefesten bahsettiniz, doğru nefes nasıl olmalıdır?

Gün içinde nefes burundan alınıp burundan verilmelidir. Ve diyafram kasımızı aktif kullandığımız nefes olmalıdır. Biz diyafram payı aralığını ne kadar genişletirsek o kadar sağlıklı oluruz.

Doğru nefes alışkanlığını kazandığımızda bağırsak sağlığımızdan tutun, omurga sağlığımıza, vagus sinir sistemimize kadar bir çok faydasını görürüz.

Siz aynı zamanda bütünsel sağlık koçusunuz, bütünsel sağlık koçlarının çağımızda yeri çok önemli. Kendimizi iyi hissetmek için neler önerirsiniz?

Bizler Wellbeing uzmanları olarak bütünsel iyilik halimizi dengede tutmak için bize başvuran danışanlarımızın ellerinden tutarak rehberlik ediyoruz. Günlük rutinler, Nefes teknikleri, meditasyon ve Ayurvedik Beslenme ile tüm bedenlerimizde iyilik halimizi artıracak görüşmeler yapıyorum.

Bu görüşmelerde koruyucu tıp protokollerini hayatımıza entegre ediyorum. Bu görüşmelerinin sonunda kişi kendini daha iyi hissedip, eski yorgunları azalmış, uyku düzeni iyileşmiş, daha dingin bir zihne sahip olup ve daha dengeli bir yaşama geçmiş olduğunu görmüş oluyor.

Kendimizi iyi hissetmek, stresle başa çıkmak için kendimize öncelikle yenilenme süreci belirlemek gerekiyor. 3-4 haftada yapacağınız küçük rutinler ile endişeli halinizin azaldığını, kendinizi daha zinde, özgüveni yükselmiş hissedebilirsiniz, bütünsel anlamda yepyeni bir taze kişi oluşturmuş oluruz.

Kendimize karşı sevecen, yumuşak, nazik bir tavır içerisinde olmamız bu dili geliştirmemiz bu yolculukta çok kıymetlidir. Kendi elimizden tutarsak, yolda tökezlesek de kalkacak güç buluruz.

Ve bizden taşanla etrafımıza ışık saçarız. Bu yaklaşım büyük bir paket gibi gelip kimseyi korkutsun istemem, bizler bu süreçte çok destekleyiciyiz, kendi yaşamınızın konfor alanını bozmadan bu yaşam tarzının oluşmasını sağlıyoruz.

Biraz da Ayurveda da bahsedebilir misiniz, Ayurveda nedir?

Ayurveda , “Ayu” yaşam ve “ veda“ bilgi sözcüklerinden oluşmuştur. Yaşam bilimi anlamına gelmektedir. Binlerce yıldan beri Hindistan’da uygulanan yaşam bilimidir. Ayurveda’ya göre bireyler farklı beden tiplerine sahiptir.

Biz bu beden tiplerine doşa diyoruz. Bu beden tiplerinin farklı beslenme modelleri bulunur. Aynı zamanda ayuryoga diye isimlendirdiğimiz yoga disiplini de bulunmaktadır. Ayurveda ve yoga kardeş ilimlerdir. Beraber yürütüldüğünde bütün bedenlerimizi dengeyi kurmuş oluyoruz.

Genel yapımıza uygun olmayan diyetler, yaşadığımız stres, duygusal travmalar doşa dengesizliğine, bedende toksik kalıntıların birikmesine yol açar.

Özetle Ayurveda’ya göre hastalıkların çoğu zaman bedende toksin birikimiyle oluşur. Seçtiğimiz yaşam biçimi değişikleriyle hastalıkların oluşumu engellemiş oluruz. Ayurveda’ya göre en güzel konu yasaklar bulunmuyor; bedenimize uygun seçtiğimiz menü kombinleriyle sindirim sistemimizin daha iyi çalışmasını sağlamış oluruz.

Uzman olduğunuz alanda danışanlarınız en çok size hangi sorunlarla geliyorlar?

Wellbeing uzmanı olarak; bu sıra stres yönetimi, uykusuzluk, kaygı yönetimi, kabızlık, doğru nefes alma, kalıcı kilo verme diyebilirim.

Diğer uzman olduğumuz konular da; mat pilates, reformer, hatha yoga, meditasyon, nefes, hamile yogası&pilatesi, yoga terapi.

Son olarak içeriklerinizde sizden ilham alanlar için ne paylaşmak istersiniz?

Öncelikle güvenleri için çok teşekkür ederim. Yaptığınız hiçbir şeyi lütfen hafife almayın. Bir şeylere geç kalmış hissinden uzaklaşmalarını tavsiye ederim. Yeni bir şey öğrenmenin inanın yaşı yok.

Yeni deneyimlere yer açmaya gönüllü olmalarını; hayatın içinde kendilerine alan açmak için heyecanlarını hiç kaybetmemelerini bütün kalbimle dilerim.

Benzer

Yorum Yaz