Bedenimiz Hareket Etmeyi Çok Özlüyor – Furkan Varol

Editör

Handstand, Stretching Yoga ve Tango Eğitmeni Furkan Varol

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Merhabalar ben Furkan Varol, Eskişehir’de yaşıyorum. Handstand, stretching, yoga ve aynı zamanda tango eğitmenliği yapıyorum. Yurtiçinde ve yurtdışında, uzaktan ve yüzyüze olarak eğitimler veriyor, organizasyonlar düzenliyor, gösterilere katılıyorum.

Bu alana olan ilginizi ilk ne zaman fark ettiniz?

Tarih vermek çok zor ama 18 yaşında diyebilirim. Küçüklükten beri spor yapan birisi olarak; zaman içerisinde şekillenen bilgi birikimleri ile 23 yaşında eğitmenlik sürecine geçiş yaptım. Bu alanla ilgilenmeye başladıktan sonra sizin hayatınızda neler değişti, hangi alanlarda açılım oldu? Yeni deneyimler; herkeste olduğu gibi beni de hayata farklı yönlerden bakmaya, daha sosyal ve daha yapıcı bir kişi olmaya teşvik etti.

Uzmanlaştıktan sonra kendi hayatınızda ruhsal zihinsel ve bedensel olarak değişiklikler oldu mu? Neleri fark ettiniz?

Uzmanlaşma sürecinde, teknik bilgilerin ne kadar kıymetli ve tecrübenin ne kadar önemli olduğunu farkettim. Bedenimizin; yeterli çabayı gösterdiğimiz sürece değişime açık bir yapı olduğunu öğrendim.

Bu alana uzmanlaşmaya ve başka insanların hayatına dokunmaya karar vermemiz nasıl oldu? Biraz kendi yolculuğunuzdan ve hikayenizden bahseder misiniz?

Bu alanda ilerlerken, hayat ihtiyaç duyduğu yere beni çekiyor ve kararlarımı belirliyordu. Tabii ki bütünün parçası olarak ihtiyaç olunan yerde olmak beni de mutlu ediyor. Uzmanlaştığınız bu alan son zamanlarda oldukça popüler oldu, siz bu ilgiyi nasıl yorumluyorsunuz? Günümüzde popüler olması çok normal, artık kişiler kendi fiziksel ve psikolojik sağlıklarına özen gösteriyorlar.

Bedenimiz hareket etmeyi çok özlüyor, zihnimiz de stres altında kalmak istemiyor. Şu an popüler gibi görünse bile eminim önümüzdeki yıllarda çok daha fazla insanın bu branşlar ile ilgilendiğini göreceğiz.

Uzman olduğunuz alanda danışanlarınız en çok size hangi sorunlarla geliyorlar?

Danışanlarımız genellikle, beden hareketlerini artıracak ve streslerini azaltacak yöntemler ile ilgili sorular soruyorlar.

Özellikle odaklandığınız ve danışanlarınızda çözüm bulduğunuz alanlar nelerdir?

Genellikle düzenli pratik yaptırabilmek ve hızlı şekilde teknik bilgilere ulaştırmak için çözümler üretiyorum. Siz bir yandan da bildiğimiz kadarıyla sürekli kendinizi geliştirmeye ve bu alanda en son gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyorsunuz.

Bu konuda son zamanlarda neler yapıyorsunuz, hangi alana odaklanıyorsunuz?

Evet her geçen gün yeni şeyler keşfediyor, bunları yeni insanlar ile paylaşmaktan heyecan duyuyorum. Şu an eğitimlerimiz modül şeklinde oluyor. Kullanıcı ihtiyacı olduğu bilgilere çok kapsamlı şekilde ulaşabiliyor, bilimsel argümanları anlayacağı bir dilde okuyabiliyor, arşiv yapabiliyor hatta istediği zaman arşivi açıp bilgilerini tazeliyorlar.

Uzmanlık alanınızda gerçekleştirmek istediğiniz en büyük hayaliniz ve projeleriniz neler?

Şu an için gerçekleştirdiğimiz (Online platform/Modül/Dersler) üzerinden dersleri ile her ay yüzden fazla insana ulaşıyorum. İstediğim şey ise dünya çapında bir platform oluşturmak ve her ay binlerce kişiye ulaşabilmek.

Son yıllarda bu alana ilgi oldukça arttı. Özellikle sosyal medyada çok fazla bir bilgi kirliliği de yaşanıyor. Siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sosyal medya; arkadaş çevresi gibi. Kişi kimler ile arkadaşlık yapıyor, sosyalleşiyorsa bir süre sonra onun gibi olmaya başlıyor.

Bedensel ruhsal ve zihinsel açıdan sizden hizmet alanlarda nasıl bir etki bırakıyorsunuz?

Bana göre; tecrübenin artması için, gözlenmiş deneyim çok önemli. Sadece kendi deneyimlerimi paylaşıyor ve kendilerine zarar vermeyecek hata paylarını yapmalarına engel olmuyorum.

Bazı insanlar potansiyelleri olmasına rağmen değişim için adım atamıyorlar, bir türlü harekete geçemiyorlar. Bunun sebebi nedir?

Bence bunun bir çok sebebi var. Hayat şartları olabilir, daha önce yaşanılan deneyimlerin etkileri olabilir, yola çıkmaya çekiniyor olabilir veya yola hiç çıkmak istemiyor olabilir. Kişi burada tamamen özgür. İç huzurunu yakalamak isteyen ve potansiyeli olan birey; günün sonunda hayatın ondan beklediği yere ulaşacaktır.

Bazı kişiler bu alana ön yargıyla yaklaşıyor. Bu tarzda bir düşünceye sahip olanları nasıl ikna etmek gerekiyor?

Bana göre; bilgilerini kişileri eleştirmeden paylaşmak, kendinden ve yaptıklarından bahsetmek en etkili yöntem olabilir.

Kendi özel yaşamınızda arkadaşlıklarınızda bu uzmanlığınızı arka planda kullandığınız ve kişiler hakkında analiz yaptığınız durumlar oluyor mu? Neler gözlemliyorsunuz?

Tabii ki ister istemez bilgi birikimleri zihin içerisinde bir mozaik parçaları gibi birleşiyor, ama kişiyi en iyi tanıma yöntemi onunla birlikte uzunca vakit geçirmekten geçiyor.

Bu alanda faaliyet gösteren diğer uzmanlardan farklı olarak neler yapıyorsunuz?

Daha çok bilimsel makaleleri birleştirerek, güncel argümanlar kullanarak ve sebep sonuç ilişkisini modelleyerek eğitimler vermeye çalışıyorum.

Hiç unutamadığınız bir danışan hikayeniz var mı?

Tabii ki oluyor, hem de çok fazla oluyor. Her gün yeni insanlarla tanışıyorum, beni en çok etkileyenler ise zorluklar içerisinde kalıp kendi hayatını tekrar eğlenceli bir hale getirenler oluyor. Onlar benim için de büyük ilham kaynağı oluyorlar. İyi ki varsınız.

Siz hayatınızdaki dalgalı dönemleri nasıl atlatıyorsunuz?

Ben genellikle hayatımdaki dalgalı dönemlerde biraz zihnime izin veriyorum, bedenime izin veriyorum. Dönem bittikten sonra zaten hayat beni tekrar ihtiyacı olan yere taşıyor.

Bu alanda hizmet almak isteyenlere ne tavsiye edersiniz?

Genellikle bu alanda hizmet etmek isteyen insanlara öncelikle deneyimlemelerini ve sonrasında karar vermelerini söylüyorum. Hizmet alacak kişilere de iyi analiz yapmalarını, seçenekleri yargılamadan görmelerini ve imkanları olursa deneyimledikten sonra karar vermelerini öneriyorum.

Sizin gibi profesyonel olarak bu mesleği yapmak isteyenlere ne tavsiye ediyorsunuz?

Yetenekleri, yapabilecekleri ve bütünün ondan neler istediğini görmeleri çok önemli, geri kalan herşey kurulu bir saat gibi gerçekleşecektir.

Son olarak okuyucularımız için bir mesajınız var mı?

Benimle vaktinizi ayırıp fikirlerimi dinlediğiniz için teşekkür ederim, sevgilerimle.

Benzer

Yorum Yaz