Mutluluk Hormonu Serotonin Doğal Yollarla Nasıl Artırılır?

Editör

Serotonin önemli mutluluk hormonlarından biridir. Vücuttaki serotonin seviyesini artırmak için ilaç yerine doğal yolları deneyin!

Serotonin, ruh halimizi düzenlemekle bağlantılı bir kimyasal veya hormondur ve genel ruh sağlığımızın korunmasında çok önemli bir rol oynar. Düşük serotonin seviyeleri çeşitli zihinsel sağlık durumlarıyla bağlantılıdır. Bazı insanlar serotonin seviyelerini artırmak için ilaçlara yönelirken, vücuttaki serotonin seviyelerini artırmanın çeşitli doğal yolları vardır.

Serotonin nedir?

Serotonin öncelikle beyinde bulunan bir nörotransmitterdir. Ruh halini, uykuyu, iştahı ve çeşitli fizyolojik işlevleri düzenlemedeki rolü ile bilinir. Doktor Dr. Dipak Patade, iyi hissetme ve mutluluk duygularını teşvik etme üzerindeki etkisi nedeniyle genellikle “iyi hissettiren” nörotransmitter olarak adlandırıldığını söylüyor.

Serotonin vücudumda ne işe yarar?

Serotonin vücutta ruh hali, iştah, sindirim, uyku, hafıza ve cinsel arzunun düzenlenmesinde önemli işlevler görür. Sinir hücreleri arasındaki iletişimi kolaylaştırır ve kasların, kan damarlarının ve organların işleyişini etkiler. Düşük serotonin seviyeleri depresyon, anksiyete ve uykusuzluk gibi ruh hali bozukluklarının yanı sıra hassas bağırsak sendromu (IBS) ve migren gibi durumlarla da ilişkilidir.

Düşük serotonin seviyeleri ile ilişkili sorunlar nelerdir?

Düşük serotonin seviyelerinin belirtileri şu şekilde ortaya çıkabilir:
* Düşük ruh hali
* Sinirlilik
* Anksiyete
* Yorgunluk
* İştahsızlık
* Uyku güçlüğü.

İlaç kullanmadan doğal yollarla serotonin nasıl artırılır?

İnsanlar vücuttaki serotonin seviyelerini artırmak için ilaç tüketmeye başlarlar. Bununla birlikte, vücuttaki serotonin üretimini artırmanın birçok doğal yolu vardır.

1. Güneş ışığına maruz kalma

Güneş ışığının ruh hali ve vücuttaki serotonin seviyeleri üzerinde doğrudan bir etkisi vardır. Bu nedenle, serotonin seviyeleri kış aylarında düşme ve yaz mevsiminde yükselme eğilimindedir. “Güneş ışığına maruz kalmak beyinde serotonin üretimini uyarır. “Özellikle sabahları olmak üzere günde 15-30 dakika güneş ışığına maruz kalmayı hedefleyin” diyor uzmanlar.

Doğada vakit geçirmenin de vücuttaki serotonin seviyelerini artırdığı bilinmektedir. 53 deneğin analiz edildiği bir çalışmada orman terapisinin orta yaşlı kadınlar üzerindeki etkileri incelenmiştir. Sonuçlar, doğada daha fazla zaman geçiren kadınların vücuttaki serotonin seviyelerinde önemli bir artış yaşandığını göstermiştir.

2. Düzenli egzersiz

Fiziksel egzersiz, kanınıza triptofan salınımını tetikleyerek serotonin seviyelerini artırır. Daha fazla triptofan üretimi, amino asitlerin sayısında azalma anlamına gelir. Bu da daha fazla triptofanın beyninizin bazı bölümlerine ulaşması için ideal bir ortam yaratır. Yüzme, bisiklete binme, tempolu yürüyüş ve koşu gibi aerobik egzersizler kalp atış hızınızı artırarak vücuttaki serotonin seviyelerini yükseltebilir. Haftanın çoğu gününde en az 30 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapmaya çalışın.

3. Sağlıklı beslenme

Serotonini doğrudan gıdalardan almak zordur, ancak beyninizde serotonine dönüşen bir amino asit olan triptofanı çeşitli gıdalardan alabilirsiniz. Serotoninin öncüsü olan triptofan açısından zengin gıdalar serotonin seviyelerini yükseltebilir. Hindi, tavuk, yumurta, fındık, tohumlar, tofu, somon ve süt ürünleri gibi gıdaları diyetinize dahil edin. Triptofan açısından zengin yiyecekleri en azından 25 ila 30 gram karbonhidratla tüketmeye çalışın.

4. Stres yönetimi

Araştırmalara göre, kronik stres serotonin seviyelerini düşürebilir. Uzmanlar, “Farkındalık meditasyonu, derin nefes egzersizleri, yoga ve doğada vakit geçirmek gibi uygulamalar stresi azaltabilir ve serotonin üretimini artırabilir” diyor.

5. Kaliteli uyku

Optimal uyku, optimal serotonin seviyelerini korumak için zorunludur. Düzenli bir uyku programı oluşturarak, rahatlatıcı bir yatma zamanı rutini uygulayarak ve uyku ortamınızı optimize ederek gece 7-9 saat kaliteli uykuyu hedefleyin.

Benzer

Yorum Yaz