Mindfulness Koçluk Nedir? – Tuğba Kahramanoğlu

Editör

Türkiye’nin en büyük değişim sitesi Megareform yine harika bir konukla canlı yayınlara devam ediyor. Bu haftaki canlı yayın konuğumuz MYK Belgeli Profesyonel Koç Sayın Tuğba Kahramanoğlu oldu. “Mindfulness Koçluk Nedir?” konulu bu sohbette Tuğba Hanım bizlerle mindfulness koçluğu hakkında çok değerli bilgiler paylaştı ve aynı zamanda soruları yanıtladı.

Sizi biraz tanıyabilir miyiz Tuğba Hanım?

İsmim Tuğba Kahramanoğlu. 15 yıl boyunca sosyal bilgiler öğretmenliği yapıyorum. Pandemi döneminde başka ne okuyabilirim? diye araştırırken, karşıma ilk aile danışmanlığı eğitimleri çıktı. Bunları tamamladım, ama sonrasında yeterli gelmedi ve tam aradığımı bulamadığımı fark ettim.

Daha sonra, koçluk eğitimlerine başladım; yaşam koçluğu, öğrenci koçluğu ve mindfulness eğitimlerini tamamladım. Bu şekilde spiritüel ve bilimsel olarak eğitimleri alınca dedim ki, benim bunları insanlarla buluşturmam gerekiyor. Öğretmenlikte, her ne kadar çocuklarla iletişimde olsak da, asıl anlatılması gereken kişilerin ebeveynler ve büyükler olduğunu fark ettim.

Böylece yolculuğum başladı. Yaklaşık 4 yıldır zamanım oldukça çevrimiçi ve yüz yüze eğitimler yapıyorum. Samsun’da Atakum’da yaşıyorum. Samsun’da yolculuğum böyle başladı. Şu anda koçlukta mindfulness bana daha yakın geldi ve bunun üzerinden de devam ediyorum.

Samsun’da yaşıyorsunuz, ama çevrimiçi görüşmeleriniz de oluyor. Bu sayede takipçilerimiz online olarak da seanlarınıza katılabilirler. Önce bir mindfulness nedir? tanımını yapabilir miyiz? Takipçilerimizin kafasında Mindfulness’ın ne olduğunu oturmak istiyorum.

O kadar güzel sordunuz ki, İnci Hanım. Mindfulness yabancı dilden bizim dilmize geldiği için karıştırılıyor ve sadece “değişiklik” diye algılanıyor. Çünkü Türkiye’de daha çok o şekilde sunulduğunu gördüm, o nedenle koçlukla mindfulness’ın birleştirildiği ICF de sistemi kapsayan seviye 2’de bir sistem bu. Şimdide, şu anda tam burada kalmak, bildiğiniz gibi artık bizler için çok zorlaştı.

Çünkü o kadar hızlı hayat şartları ki, her şeyin çok hızlı olması gerekiyor. İşte burada farkındalık devreye giriyor, yani beyni, şimdide tutmak, şimdiki anda kendimize öz sevgi, öz şefkat verebilmemizi temin eden bir sistem oluşturmak gerekiyor. Koçlukla birleştiği zaman da hem ruhsal olarak, kendimize öz şefkatle yaklaşırken, manevi açıdan bir farkındalık oluşuyor.

Peki, nasıl geliyoruz ana, nasıl kalıyoruz anda, ya da anda kalma sürelerimiz ne kadar sürüyor? Yani aslında bunun hep olması gerekiyor, ama beyin bir geçmişe gidiyor, bir gelecekle ilgili planlar yapıyor.

Benzer

Yorum Yaz