Koçluk Ne Değildir? – Emine Özcan

Emine Özcan

Profesyonel Koç Emine Özcan, Megareform Dergisi için koçluk tanımını ve kapsamını açıkladı. Koçluk sürecinin danışmanlıktan farkını anlattı.

Koçluk dünyasında söz sahibi olan Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF) Türkiye, yeni yönetim kadrosunu seçmek için saygın-dengeli-değerli bir seçim süreci geçirdi. İki grubun eş oy alması ile seçimler iki ay içinde yenilenecek. Şeffaf zeminde gerçeklenen bu seçim süreci için emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Hem koçluk mesleğinin temsil edilme şekli, hem de kapsayıcılığı açısından okunması gereken çok değerli bir süreç içindeyiz. Seçimi kim kazanırsa kazansın, kazanan biz profesyonel koçlar olacağız.

12 Ocak 2024 tarihinde, büyük bir yankı ile vizyona giren “Yaşam Koçu” filminden de biraz bahsetmek önemli olacak. Bu alan filmin sinematografik değerlendirme alanı olmadığından salt konu ve verilen fikir üzerinden bir değerlendirme paylaşmak isterim. Başrollerini Doğu Demirkol ve Yağmur Tanrısevsin’in paylaştığı “Yaşam Koçu” fılmi kariyerini ünlü figürlerin yaşam koçu olma üzerine kurmaya çalışan Cafer isimli bir karakterin hikâyesini anlatıyor.

Profesyonel bir koç olarak, film sayesinde “koçluk algısını” görünür yapan herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Bizler ne kadar program yaparsak yapalım zeminde böyle bir farkındalık yaratamazdık. Filmin içeriği hakkındaki fikirlerimi bir örnekle anlatmak isterim.

Bir “Piliç Çevirme” salonu hayal edin lütfen. Bu salonun tabelasında da İngilizce olarak “Chicken Translate” yazıyor… Yüzünüzde oluşan muhtemel tebessüme vesile olacak şekilde bu filmin içeriğinden bahsetmek mümkündür. Eğer “Koçluk Ne Değildir?” adlı bir çalışma yapacak olsak bu kadar başarılı bir eser ortaya çıkartabilir miydik emin değilim.

“Koçluk ne değildir?” sorusuna bakalım: Profesyonel Koçluk DANIŞMANLIK DEĞİLDİR: Spiritüel Danışmanlık Değildir, Eğitim Danışmanlığı Değildir İlişki Danışmanlığı Değildir, Yatırım Danışmanlığı Değildir, Astrolojik Danışmanlık Değildir, Kariyer Danışmanlığı Değildir, Yönetim Danışmanlığı Değildir, Psikolojik Danışmanlık Değildir….

Koçluk, psikolojik sorunlara çözüm vaat eden bir alan değildir! Profesyonel Koçluk EĞİTMENLİK DEĞİLDİR: Enerji Eğitmenliği Değildir, Sağlıklı Yaşam Eğitmenliği Değildir, Planlı Yaşam Eğitmenliği Değildir, Sanat Eğitmenliği Değildir… Profesyonel Koçluk MENTÖRLÜK DEĞİLDİR:

Her detayı ile tecrübelerinizi, deneyimlerinizi, fikirlerinizi aktardığınız yer değildir. Rehberlik değildir. Profesyonel Koçluk; 1800’lü yıllardan günümüze kişinin kendi potansiyelini performansına yansıtabilmesi için kendi gerçekliğinde zaman-eylem planını çıkarabildiği; kişinin farkındalığına alan açan yol arkadaşlığı sürecidir.

Koçluk; insanın hayatında liderlik yetkinliklerini keşfettiği, kendisine vardığı bir yolculuk halidir…. Koçluk kişinin üst versiyonuna hizmet eden, potansiyelini aşikâr etmeye talip bilimsel çalışmalar üzerine kurulu bir meslektir. Her meslekte olduğu gibi Profesyonel Koçluk mesleğinde de alana zarar veren kişilerin varlığını elbette kabul ediyoruz.

Tam da bu noktada “Hizmet alan aldığı hizmeti değerlendirmekten sorumludur.” desem ne dersiniz? Doktora, avukata, dişçiye gittiğinizde diplomasına bakmak, eğitimlerine, yetkinliğine bakmak ne kadar kıymetli bir hak ise; koçluk hizmeti aldığınız kişinin de yetkinliklerini besleyen eğitimlerine ve mesleki yeterlilik sürecine dikkat etmek de o derece değerlidir.

Yaşamı anlamlandırma yolculuğundaki herkes koçluk hizmetine yer veren bir döngüyle şekillendiğinde; inanıyoruz ki dünya daha yaşanılası bir yer olacak…

Yazımızı bir koçluk sorusu ile noktalayalım: Profesyonel koçluğu deneyimlemek için atacağınız ilk adım ne olurdu? Farkındalıklarla dolu, her an’ı yaşamaya değer muhteşem günleriniz olsun.

Benzer

Yorum Yaz