Hayatımıza Dahil Ettiğimiz Tüm Pratikler Dengelenmemizi Sağlar – Gülşah Tanyeli

Editör

Yoga Eğitmeni, Kuantum & Nefes Koçu Sayın Gülşah Tanyeli ile Megareform Dergisi için keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Yoga yolculuğumun ilk adımları Amerika’da yüksek lisans yaparken başladı. O dönemlerde yoga bu kadar popüler değil, bugünkü kadar eğitmen ve stüdyo yoktu.

Amerika’da katıldığım yoga dersleri ile bu yolculuğumun ilk adımlarını atmış olduğumu bugün baktığımda fark edebiliyorum. Daha sonra bir süre evde CD’ler ile de yapmaya devam ettim.

Türkiye’ye döndükten sonra ise, bilişim sektöründe uzun yıllar çalıştım. Bu dönemde çok stresli bir yaşam içerisinde kaybolurken, bireysel olarak katıldığım yoga dersleri ile yoga eğitmenliği eğitimine katılmak hayalim olmaya başlamıştı.

Ancak hayatınızda keskin bir dönüş yapmak her zaman kolay olmuyor; daha doğrusu her şeyin doğru zamanda olması gerekiyor. Bu süreçte yoga eğitmenlik eğitimlerini araştırmaya başladım ve öncelikle kendim için adım atmaya karar verdim.

Böylece ilk yoga üniversitesi olarak geçen ayrıca ISO belgeli Svami Vivakananda Yoga Üniversitesinden Yoga eğitmenlik eğitimimi almaya karar verdim.

Aynı zamanda Yoga Terapi yüksek lisansı olması ve bu alanda da eğitim almak istemem bu eğitim programımı seçmemin nedeni oldu. Yoga eğitimimiz Sağlıklı erişkin, ileri yaş, çocuk, hamile gibi yoga modüllerini kapsıyordu.

Ancak yoga terapi ayrı bir alan. Daha sonra yönelmek istediğim alan aynı zamanda yoga terapi olduğu için Yoga terapi üzerine de ayrıca bir eğitim aldım. Daha sonrasında ise Nefes koçluğu, Holoterapi Nefes terapistliği eğitimleri alarak nefes eğitmenliği ile alanımı genişletmeye başladım.

Nefes eğitimlerinden sonra ise hayatımdaki dönüşümü ve tüm eğitimler ile birlikte kendim için yaptığım çalışmaların ne kadar etkisi olduğunu ifade bile edemiyorum. Yoga ve meditasyon hayatımı değiştirmeye başladı, nefes ise tam anlamıyla farkındalığımı çok farklı boyutlara taşıdı diyebilirim.

Sonrasında devam ettiğim koçluk eğitimleri, kuantum koçluğu, reiki, pandül eğitimleri, psikoloji zirveleri hayatımı tamamen başka yöne çevirmeme aracı oldu. İlk süreçte bilişim sektöründe çalışırken; özel çocuklar, bazı kurumlar,

Kadıköy belediyesinde verdiğim dersler ile gönüllü olarak başladığım eğitmenlik süreci, daha sonra tamamen yürüdüğüm yol haline geldi.

Son 6 yıldır ise Yoga, Yoga terapi dersleri, nefes eğitimleri, nefes ve kuantum koçluğu, enerji çalışmaları ile yolculuğuma devam ediyorum.

Bu alana olan ilginizi ilk ne zaman fark ettiniz?

Yoga ile ders ve hayat koşuşturması üzerinde stresimi azaltabilmek ve deneyimlemek üzere katıldığım dersler ile tanıştım. Ancak ileriki yıllarda hayatımdaki stresim arttıkça öncelikle kendim için eğitmenlik eğitimi almak istedim.

”Kendim için başladığım bu yolculuk, sonrasında kendi üzerimde fark ettiğim dönüşümleri başkalarıyla da paylaşmak istediğim bir yolculuğa dönüştü. ”

Uzmanlaştıktan sonra hayatınızda ruhsal zihinsel ve bedensel olarak değişiklikler oldu mu?

Hem fiziksel, hem ruhsal, hem de zihinsel olarak kesinlikle fark edilir değişiklikler oldu. Zaten kendi üzerimde fark ettiğim değişikler sonrasında eğitmenlik yapmaya karar verdim. Öncelikle koşuşturma içerisinde geçen çok stresli bir yaşam bütün olarak sistemimize zarar veriyor.

Ancak bu sistem içerisinde hayatımıza dahil ettiğimiz tüm pratikler (ki kendi alanım olduğu için bugun yoga, nefes ve bilinçaltı dönüşüm çalışmalardan bahsedeceğim), dengelenmemize katkı sağlayacaktır.

Yogada asanalar ile aslında fizik beden üzerinde çalışmalar yaparken, Pranayama nefes çalışmaları ile meditasyon için bedeninizi ve zihninizi hazırlıyorsunuz. Sabahları güne başlamadan yapacağınız 5 – 10 dakikalık meditasyon ile enerjinizi, konsantrasyonunu yükseltebilirsiniz.

Yoga pratikleri, Yoga asanalar ile fiziksel gelişiminize beden sağlığına, kas kitlenizin artmasına, zayıflamaya, daha dengeli kalabilmeye destek olabilirsiniz. Nefes çalışmaları ile yaşam kalitenizi, farkındalığınızı artırabilirsiniz.

Holotertapi nefes terapisi, kuantum düşünce çalışmaları gibi çalışmalar ile hayatınızda sıkışıklık hissettiğiniz alanlar, travmalarınız üzerine çalışabilirsiniz. Bunun gibi bahsedebileceğim o kadar çok konu var ki.

Ancak bunlar benim kendi hayatımda net olarak deneyimlediklerim olduğu için kısaca bu şekilde özetleyebilirim.

Danışanlarınız en çok size hangi sorunlarla geliyorlar?

Şu ana kadar en çok stres yönetimi için gelen öğrencim ve danışanım oldu. Ancak bunun haricinde fiziksel gelişim, daha sağlıklı yaşam, farkındalık çalışmaları, kilo vermek gibi farklı birçok konu ile ilgili de gelenler oluyor.

Siz sürekli kendinizi geliştirmeye ve bu alanda en son gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyorsunuz. Bu konuda son zamanlarda neler yapıyorsunuz?

Alınacak eğitimler ve okunacak kitaplar asla bitmez; hepimiz hayatımız boyunca öğrenciyiz ve bende bu yolda hep öğrenmeye ve öğrendiklerimi paylaşmaya devam edeceğim. Bu dönemde ise psikoloji ve bilişsel davranış gibi konularda eğitimler ile kendimi biraz zenginleştirmeye çalışıyorum.

İnsanların farkındalıkları arttıkça hayatlarında yolunda gitmeyen ve kötü giden şeyleri değiştirmek istiyorlar. Bedensel ruhsal ve zihinsel açıdan sizden hizmet alanlarda nasıl bir etki bırakıyorsunuz?

Bunu sanırım öğrencilerim ve danışanlarım ile konuşmak daha doğru olacaktır. 🙂 Ancak genel olarak hayatlarındaki değişimleri paylaşan öğrencilerimin yorumlarından bazılarını paylaşabilirim.

Yoga pratikleri, asanalar ile fiziksel değişimler -kilo verme, kas kazanımı, vücut şekillenme-, dengelenme, stres ve öfkede azalma, hamile öğrencilerimde rahat geçen hamilelik ve doğum sonrası kolaylıkla geçen fiziksel toparlanma süreçleri, meditasyonlar ile daha kolay odaklanabilme, çocuk yogasında çocuklarda gelişen fiziksel ve zihinsel gelişimler, odaklanmada artış, nefes ile farkındalık artışı, odaklanmada gelişim, çoklu düşünme kabiliyetindeki artış, bilinçaltı çalışmalar ile travma ve korkular üzerine dönüşümler, enerji çalışmaları ile ağrılarda azalma, enerji dönüşümleri gibi bir çok etkiden bahsedebiliriz.

”Hayatımıza dahil ettiğimiz tüm pratikler dengelenmemize katkı sağlayacaktır.”

Son olarak sizi dinleyenlere/bu yazıyı okuyanlara bir mesajınız var mı?

Kendiniz için bugün bir şey yapın; kendinize alan ve zaman açın. Bir gün yollarımız kesişirse uzun uzun deneyimlerimizi de paylaşmak dileğiyle.. Namaste…

Benzer

Yorum Yaz