Dikkat Etmemiz Gereken Şey Porsiyon Ölçüsü – Dyt. Cevdet Karaca

Editör

Dyt. Cevdet Karaca ile Megareform Dergisinin Ekim 2023 sayısı için oldukça keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

İsmim Cevdet Karaca. 1999 yılında Yozgat’ta doğdum. Eğitim hayatıma ilk olarak Yozgat’ta başladım. İlkokul sonrası yine Yozgat’ta olan başka bir ilçesinde sağlık meslek lisesinde eğitimime devam ettim.

Daha sonra oradan da ATT (acil tıp teknisyeni) olarak mezun oldum. O dönem çalışma hayatına başlama fırsatım vardı ama ben bunu istemedim. Hayalim olan mesleği yapmak istedim. İstanbul Okan Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü kazandım.

2017-2021 yılları arasında eğitimimi tamamladım. Daha sonrasında askerliğimi 1 yıl içinde asteğmen olarak tamamladım. Asker olmak her erkeğin hayalidir.

Eğer askerlik mesleğini yapacak potansiyelde hissetseydim subay olarak şansımı denemek isterdim ama bana uygun olmadığını 1 senelik süreçte anladım.

Kendi mesleğimi yapmak üzere Ankara’ya taşındım. Ankara’da kendi kliniğimi açtım ve danışanlarımla görüşmelerime başladım. Meslek hayatıma bu şekilde başlamış oldu

Bu alana olan ilginizi ilk ne zaman fark ettiniz?

Meslek hayatına olan ilgimi lise zamanında başladı. Bir hastanede staj yaparken, hastane içerisinde ne kadar bölüm varsa hepsinde çalıştım.

Dahiliye kliniğinde çalışırken bir hastamızı diyetisyene yönlendirdik. Bu benim dikkatimi çekti ve merak oluşturdu. Daha sonra orda bulunan hocalarımıza sora sora bölümü ve mesleği öğrenmiş oldum.

Git gide bende bir heves haline geldi. O zamanlar bana sorduklarında ileride diyetisyen olacağımı söylerdim.

Bu alanla ilgilenmeye başladıktan sonra hayatınızda neler değişti?

Hayatımda bulunduğum bölgeden kaynaklı çok bir değişiklik olmadı. ”Coğrafya kaderdir.” dedikleri olayı ben lise zamanında yaşamış oldum. Hastanede bulunan bir diyetisyen ile görüşme yaptım.

Daha sonra da mesleğe olan ilgim arttı. Bölüm olarak kazanabilmek için dershaneye gittim. Eğitimim yeterli olana kadar ders çalıştım. Yani aslında benim hayatımda değişim eğitim alanında oldu.

Bu sayede daha çalışkan ve hedefleri olan birisi haline dönüştüm.

Uzmanlaştığınız bu alan son zamanlarda oldukça popüler oldu, siz bu ilgiyi nasıl yorumluyorsunuz?

Evet, son zamanlarda daha popüler olduk. İlerleyen zamanlarda daha da önemli bir meslek haline geleceğiz. Sağlık demek beslenme demek bunu asla unutmayın.

Dışarda beslenme açısından sağlıklı yiyecekler üzerine bir yer bulmak çok zor. Tamamen lezzet üzerinde gelişiyoruz.

Z kuşağı dediğimiz kitle ise bu tarz beslenme düzenine alışık. Bedenimize verdiği zarar yaş ilerledikçe ortaya çıkıyor. Bu durum herkesin ilerde diyetisyen desteği almasına yol açacak. İlerleyen yıllarda her 100 kişiden 90’ı diyetisyen ile çalışacak.

Danışanlarınız en çok size hangi sorunlarla geliyorlar?

Danışanlarımdan en çok duyduğum şikayet “Fazla kiloluyum hocam su içsem yarıyor.” oluyor. Yağ hücreleri ne kadar fazla olursa çoğalmaları da o kadar kolay olur.

En çok zayıflamak için gelenler oluyor. Daha sonra da yaygın olan başlıca hastalıklarla ilgili beslenmenin etkisini bildikleri için bu yönde talepler alıyorum.

Özellikle odaklandığınız ve danışanlarınızda çözüm bulduğunuz alanlar nelerdir? Varsa düzenlediğiniz eğitimlerin ve çalışmaların içeriğinden bahseder misiniz?

Web sayfamda genel olarak beslenme konusunda hazırlamış olduğum paylaşımlarım mevcut. Özel olarak da spor üzerinde beslenme etkisi ve kas gelişimi hakkında çalışmalar düzenlemeye başlıyorum.

Bu çalışmayı yapabilmek için bir spor salonundaki üyelerin aylık takibi ve beslenme listelerinin düzenlemesini yapıyorum.

Son zamanlarda neler yapıyorsunuz, hangi alana odaklanıyorsunuz?

Son olarak spora odaklandım. İki branşın da bence gelişim için beraber çalışması gerektiğini düşünüyorum. Son zamanlarda popüler olan aralıklı oruç diyeti üzerinde de birkaç araştırmam mevcut.

Uzmanlık alanınızda gerçekleştirmek istediğiniz en büyük hayaliniz ve projeleriniz neler?

Modern hayata ayak uyduracak ve beslenme bileşimi ile birleştirebileceğim spor salonu ve diyet kliniği ikilisi oluşturmak istiyorum. Hem yüksek kalori yakabileceğiniz hem de bölgesel isteklerinizi tatmin edecek sistem kurmak istiyorum.

Özellikle sosyal medyada çok fazla bir bilgi kirliliği de yaşanıyor. Siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ben bu durumu rezalet olarak değerlendiriyorum. Mesleki eğitimini tamamlamış, eğitimi ve bilgisi olan kişiler elbette paylaşım yapabilirler.

Ama sırf popüler olmak için bir şey bilmeden başkasının hesabında paylaştığı bir içeriği veya bilgiyi değiştirerek ekleyen ve meslekle alakası olmayan birçok sayfa mevcut.

Bunların sosyal medya üzerinden kaldırılmaları gerekir. Halkımızı da yanlış bilgilendirerek yanlış bir beslenme düzenine sürüklüyorlar.

Bedensel ruhsal ve zihinsel açıdan sizden hizmet alanlarda nasıl bir etki bırakıyorsunuz?

Benden hizmet alan danışanlarımda sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturuyorum ve almış olduğu hizmet bitse de hayatında artık yeni öğrenmiş olduğu beslenme düzeni şeklinde devam ediyor.

Sağlıksız ve düzensiz beslenmeden kurtulup sağlıklı ve düzenli beslenmeye geçiş sağlıyoruz. Yeni kilosu ve bedensel görünüşü ile kendisini çok mutlu hissederek ayrılışını sağlıyoruz.

Bazı insanlar potansiyelleri olmasına rağmen değişim için adım atamıyorlar, bir türlü harekete geçemiyorlar. Bunun sebebi nedir?

Diyete başlamadan önce oluşan ön yargıdan kaynaklıdır. Bunun en büyük sebebi ise sosyal medya ve televizyon kanallarında para karşılığı konuşma yapan gereksiz insanlardır.

İnsanlarda diyet denildiği zaman bir kısıtlama geliyor. Kısıtlanmayı kimse istemez. Ben kliniğimde hiçbir şekilde besinlerde kısıtlama yapmıyorum. Her besinden tüketmesini sağlıyorum.

Sadece dikkat etmemiz gereken şeyin porsiyon ölçüsü olduğunu anlatıyorum ve buna uyum sağlıyoruz.

Diyetisyenlerin etkisine inanmayan kişileri nasıl ikna etmek gerekiyor?

Bize inanmayarak ve kendisi istese verebileceğini düşünen bir kitlemiz mevcut. Onlarla genelde deneme ve yanılma yolu ile ilerleme sağlıyoruz. Kendiniz vermeye çalışın diyorum ve bir hafta sonra veremediğini görüyor. Daha sonrası listeme bir hafta

uymasını istiyorum ve sonuçları görünce şok oluyorlar. En iyi ikna etme yöntemi bence konuşmadan ziyade görsel destektir. Canlı olarak göstermek onlara ikna edici gelecektir.

Uzmanlaştıktan sonra kendi hayatınızda ruhsal zihinsel ve bedensel olarak değişiklikler oldu mu ? Neleri fark ettiniz?

Meslek olarak uzmanlaştıkça ve eğitim hayatımız tamamlanmaya yakın beslenme alışkanlıklarım ve besinler hakkındaki bilgilerim değişti.

Beslenmeye çok yanlış bir bakış açısında olduğumu anladım ve hemen değiştirdim. Resmen öncesinde sadece doymak için yemek yiyormuşum. Bunu öğrenince anlamış oldum. Sağlıklı beslenmeye başlayınca bedensel ve ruhsal olarak zindelik geldi. En büyük değişimim bu oldu.

Kendi özel yaşamınızda arkadaşlıklarınızda uzmanlığınızı arka planda kullandığınız ve kişiler hakkında analiz yaptığınız durumlar oluyor mu? Neler gözlemliyorsunuz ve neler fark ediyorsunuz?

Tabii ki oluyor. Dışarda yemek yeme alışkanlıklarını ve ne tarz besinler ile beslendiğini takip ediyorum. Önce onları izleyerek analiz ediyorum.

Daha sonra karşılıklı sohbet şeklinde merak ettiğim soruları sorarak beslenme düzenlerini öğreniyorum.

Sonuçta onalar da hitap ettiğim kitleden birisi ve ben de onları merak ediyorum. Bu da bana güzel bir saha izlenimi kazandırıyor.

Bu alanda faaliyet gösteren diğer uzmanlardan farklı olarak neler yapıyorsunuz?

Bence en büyük farkım bu alanda tamamen ticaret gözü ile bakmamam. Benim için gelen danışanımın memnuniyeti her şeyden önce gelir.

Gelen kişinin güzel sonuçlarını görmem yeterlidir. Mesleki açıdan bakacak olursak da sürekli araştırmalar yaparım ve her dalla çalışmaya yatkın bir kişiliğim vardır.

Örneğin bu aralar spor salonları ile çalışarak oradaki sporcuların fiziksel düzenlemelerine yardımcı oluyorum.

Hiç unutamadığınız bir danışan hikayeniz var mı? Size hangi sorunla geldi ve sürecin sonunda ne oldu?

Var tabii ki. Şöyle anlatayım. Bir danışan randevu almadan kliniğime geldi. Çok şanslıydı ki o saat aralığım boştu. Önce sohbet ettik. Ben analiz edebilmek ve beslenmesi hakkında bilgi edinebilmek için sorularımı sordum.

Her şey çok güzel gitmişti. Daha sonra cihazım ile vücut analizimizi aldık.

Çıkan sonuçlar ve değerler karşısında şok oldu. Önce cihazın doğruluğunu sorguladı. Sonra da çıkan sonuçları kabul etmedi. Ama konuşmaya ve görüşmeye devam ettik.

Kendisi klinikten ayrılmadan ben onu cihazımızın doğru olduğunu ve değerlerin kendisine ait olduğu konusunda ikna etmeyi başardım. Ama diyete başlamaya ikna olmadı. Daha sonra kendi kendine deneyeceğini söyledi.

Aradan 3 ay geçtikten sonra tekrardan bir randevu alarak kliniğime geldi. Vücut analizini tekrarladım. Yağ oranının arttığını ve kas oranının ilk geldiği zamana göre daha da düştüğünü ve şu anda ilk geldiğinden daha yağlı olduğunu söyledim.

İlk sonuçlarımızı da sistemden açarak yeni değerlerle karşılaştırmasını yaptık. Daha sonra kendisi diyete başlamak istediği belirtti ve birlikte çok güzel sonuçlar aldık.

Böylece ön yargısı yıkılmış oldu ve bu sayede kendisine sağlıklı beslenme alışkanlığı adapte etmiş oldum.

Yaptığınız bu çalışmaları siz kendinizde nasıl deneyimliyorsunuz?

Kendim bilinçli olarak yaptığım için nerde ne zaman nasıl gıdalar tüketeceğimi biliyorum. Onun için kendi hayatımda uygulamakta zorluk yaşamıyorum. Eşimin bile artık bu konularda daha bilinçli olmasını sağladım.

Herkesin hayatı dalgalıdır. Her an bir şey olabilir ve dışardan beslenilmesi gereken durumlar olabilir. Bir iş görüşmesi veya aile buluşması olabilir. Önemli olan nerde ne kadar ve nasıl yemesi gerektirdiğidir.

Bu alanda hizmet almak isteyenlere ne tavsiye edersiniz? Hizmet alacakları uzmanlarda hangi özelliklerin olup olmadığına dikkat etsinler?

Hizmet almak istedikleri kişi ile iletişimlerine ve onlara ayırdıkları zamana dikkat etsinler. Ayrıntılı olarak inceleme mi yapıyorlar yoksa hızlıca üzerinden konuşarak mı program hazırlıyorlar ona dikkat etsinler. Ve hizmet alacakları diyetisyenle

aralarındaki enerjinin tutması da bence çok önemlidir. Onun yanında danışan kendisini rahat hissedebilmelidir.

Sizin gibi profesyonel olarak bu mesleği yapmak isteyenlere ne tavsiye ediyorsunuz?

Meslektaşım olarak hitap etmek isterim. Bu mesleği herkese öneririm, çünkü geleceğin mesleği olacağını düşünüyorum. Bize olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır.

Bizim de sizlere ve desteğinize ihtiyacımız olabilir. Kendinizi sürekli geliştirin. Modern hayatın gerisinde kalmayın. Bu mesleği seçeceklerin, mesleğimizi severek yapmalarını dilerim.

Son olarak okuyucularımız için bir mesajınız var mı?

Hayatta her zaman karşımıza zorluklar çıkacaktır. Sizden tek isteğim asla pes etmeyin ve mesleğinizi en doğru şekilde yapın. Başarı her zaman sizinle olacaktır.

Teşekkür ederim…

Benzer

Yorum Yaz