İç Ses Ne Söyler Biz Ne Anlarız – Dilara Kutlukaya

Editör

Psikolog Dilara Kutlukaya ile “İç Ses Ne Söyler Biz Ne Anlarız” konulu bilgi dolu bir canlı yayın gerçekleştirdik.

Hoş geldiniz Dilara Hanım. Öncelikle sizi tanımayan takipçilerimiz için kısaca kendinizden bahsederseniz çok seviniriz.

Tabii, bahsedeyim. 3 yıl önce 29 Mayıs Üniversitesi’nden Psikoloji bölümünden mezun oldum. Ardından Şema Terapi ve BDT üzerine eğitim aldım ve şimdi Şema ve BDT uygulayıcısıyım. 2 yıldır terapi yapıyorum, hem öğrenci destek programı yürütüyorum hem de yetişkinlerle çalışıyorum.

Aynı zamanda YouTube kanalım var ve orada da güncel psikoloji ile ilgili videolar çekiyorum. Mesela “Çekirdek psikolojiye iyi gelir mi?” gibi ilginç konulara da değiniyorum. Bu arada ilişkilerle ilgili videoların çok fazla dikkat çektiğini görüyorum.

O yüzden “Sevgiliniz sizi suçlarsa ne yapmalısınız? Neler yapabilirsiniz?” gibi konulara da odaklanıyorum. En son çektiğim video da bu konuyla ilgiliydi. Güncel konularla ilgili videolar çekmeye devam ediyorum. Büyük ilgi gören bu tür içeriklerle insanlara yardımcı olmayı hedefliyorum.

Güzelmiş çekirdek konusu. Çekirdek psikolojiye iyi geliyor mu? Var mı böyle bir şey?

Gerçekten iyi geliyormuş ve çok fazla ilgili. Psikolojimize yaklaşık 4-5 alanda iyi geliyormuş. Çok ilginçti gerçekten. Ben de araştırdığımda çok şaşırmıştım ve videoları seyredebilirler merak eden takipçilerimiz.

Şimdi bugün sizinle iç ses hakkında konuşucağız.

Şöyle söyleyeyim, aslında ben genellikle iç sesle çalışıyorum. Yani şema terapi genel olarak iç sesle çalışmak üzerine kurulmuş bir ekol. Fakat iç ses derken neyi kastediyoruz? Evet, bunu biraz açmamız gerekiyor.

Herkesin iç sesi var mıdır? Öncelikle buna bakmamız gerekiyor. Çünkü ben bazı videoların altında da görmüştüm. İnsanların %30-%40 oranında iç sesi olmadığını söylüyorlar. Ancak %60-%70 oranında çok eleştirel iç sesleri olduğunu belirten insanların da olduğunu gördüm. Sizin bir iç sesiniz var mı, yoksa yok mu?

Var ya oluyor sürekli bir arkada konuşan arka planda konuşan bir ses var. Onu iç ses olarak anlıyorum doğru mu efendim?

Ama o iç ses aslında kim onu çok fazla bilmiyoruz. Bu sesin arkasında 4-5 kişi olabilir. 4 -5 farklı yapı olabilir. Biz zihin olarak aslında gerçekte 0-6 yaş aralığındaki baş etme mekanizmalarımız çok güçlü olmadığı için herhangi bir şekilde üzüldüğümüzde bize yanlış bir şekilde davranıldığında travma yaşayabiliyoruz.

Bu travmalardan meydana gelen bazı şemalar zihnimizde oluşuyor. Bizim inançlarımız oluşuyor. Bu inançlar ne yazık ki bir ebeveynle tartışmalı olan bir çocuğun aslında kendini suçlaması gibi kendimize yönelik olumsuz inançlar olabiliyor.

Şemalar aslında olumlu da olabilir olumsuz da olabiliyor. Bizlerin çocuk olarak hissettiği olumsuz olanlar bizim terapide çalıştıklarımız. Zaten olumlu olanlarla bizim bir işimiz yok. Onlar zaten sağlığınıza katkı sağlayıp hayatınıza devam etmenizi sağlıyor.

Benzer

Yorum Yaz