Karaciğerinizin Detoksa İhtiyacı Olduğunu Gösteren 12 İşaret

Editör

Karaciğer çeşitli önemli işlevleri yerine getirir, bu nedenle onu sağlıklı tutmanız gerekir. İşte karaciğerinizin detoksa ihtiyacı olduğunu gösteren işaretler.

Metabolizmanın sürdürülmesinde, gıdalardaki besinlerin enerjiye dönüştürülmesinde ve proteinler ve kolesterol gibi önemli moleküllerin sentezlenmesinde merkezi bir rol oynar. Karaciğer toksinleri filtreleyerek ve uyuşturucu ve alkolü metabolize ederek kanı detoksifiye eder. Yağları sindirmek için gerekli olan safrayı üretir ve enerji rezervleri için glikojen depolar.

Bu kadar kritik işlevleri olan karaciğer ayrıca ihtiyaca göre glikozu depolayarak veya serbest bırakarak kan şekeri seviyelerini düzenlemekten sorumludur. Ancak karaciğerinizin sağlıklı kalmak için detoksa da ihtiyacı vardır.

Sağlıklı ve çalışan bir karaciğer olmadan bir kişi hayatını sürdüremez. Akut ve kronik karaciğer iflaslarının ikisi de; proteinleri sağlayan ve toksinlerin dolaşımını sağlayan karaciğer hücrelerine zarar verir. Çok hızlı tedavi edilmediği taktirde hastanın ölümü kaçınılmazdır.

Karaciğerinizin detoksa ihtiyacı olabileceğini gösteren işaretler şunlardır.

Yorgunluk – Uzman Doktor Pawan Rawal’a göre, vücudunuzda fazla miktarda toksin olduğunda, fazla olan toksinler karaciğere yük olabilir ve onun daha fazla çalışmasına sebep olur. Bu durumda, karaciğer işlevlerini yerine getirmekte zorlandığı için yorgunluğa neden olabilir.

Sindirim – Sorunları Sindirim sorunları her zaman tükettiğiniz gıdalarla ilgili değildir. Karaciğerinizde fonksiyon bozukluğu varsa, safra üretiminin bozulması nedeniyle şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi septomlara neden olabilir.

Sarılık – Cildin ve gözlerin sararması karaciğer hasarını veya işlev bozukluğunu gösterir. Bu renk değişikliği, tipik olarak, kırmızı kan hücrelerinin parçalanması sırasında oluşan sarımsı bir pigment olan aşırı bilirubinden kaynaklanır. Sarılık karaciğer rahatsızlıklarının önemli göstergelerinden biridir.

Koyu Renkli İdrar – Fazla sıvı tüketmediğinizde, idrar renginizin koyulaştığını fark edersiniz. Ancak koyu renkli idrar karaciğer sorunlarına da işaret eder. Artan bilirubin seviyeleri idrarın koyulaşmasına neden olarak karaciğer sorunlarına işaret edebilir.

Karın Ağrısı – Karın ağrısı genellikle adet kanaması ile ilişkilidir. Uzmanlar, sağ üst karın bölgesindeki rahatsızlığın karaciğer iltihabına veya büyümesine de işaret edebileceğini söylüyor.

Açıklanamayan Kilo Kaybı – Karaciğer sorunları metabolizmayı bozarak açıklanamayan kilo kaybına neden olabilir. Karaciğer sorunu varsa vücudunuz besinleri işlemekte zorlanacaktır. Bu da kilo kaybının yanı sıra halsizliğe de yol açacaktır.

Cilt Sorunları – Karaciğer fonksiyon bozukluğu kaşıntı, döküntü veya akne şeklinde kendini gösterebilir. Bu cilt sorunları toksin birikiminden kaynaklanmaktadır.

Karaciğer sorunları yaşıyorsanız ve bu konuda beslenmenizi uzman bir diyetisyenle birlikte düzene sokmak istiyorsanız, sitemizde yer alan Diyetisyenleri inceleyebilirsiniz.

Benzer

Yorum Yaz