Bir Astroloğun Donanımlı, Birikimli ve Sağduyulu Olması Şart – Çağla Çağlıbulanık

Editör

Astrolog Çağla Çağlıbulanık, “Astroloğun, derin bir astroloji bilgisine sahip olması ve gökyüzü fenomenlerini anlama yeteneğine sahip olması önemlidir. Aynı zamanda, geniş bir astroloji pratiği ve tecrübesine sahip olması gerekmektedir.” diyor.

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

İstanbul doğumluyum, Halkla ilişkiler ve reklam okudum, uzun yıllar farklı sektörlerde iş deneyimim oldu, sektör ve iş değiştirerek kendimi arıyordum, gerçekten ne yapmak istediğimi, kumaşıma en uygun elbiseyi arıyordum. Sayısını zorlarsam hatırlayabileceğim kadar farklı konularda eğitimler, kurslar aldım yıllar boyunca. Her yeteneğimi keşfetmek, benim için zor ve kolay olanı anlamak istercesine, içimde sürekli yanan öğrenme ateşini her daim harladım.

Bana en çok katkı sağlayan Ankara Uğur Mumcu Vakfı’ın Uygulamalı Yazarlık eğitimine kabulum ve 3 ay boyunca haftada 2 gün yaptığım İstanbul-Ankara seferleridir. 1998 yılında Güldal Mumcu’nun, ‘bunu nasıl başarıyorsun ben yapamazdım”, ki ikide küçük çocuğum vardı, cümlesinin kıymetini de daha sonraları anladım. İnsan en çok kendini gücünü, yeteneğini, azmini göremiyor, en çok kendine haksızlık ediyor, bazen en çok kendini hafife alıyor.

Eğitimlerden aklıma gelenleri sıralayayım, diksiyondan, stilistliğe, sinema televizyondan halk oyunlarına, şan dersinden solfeje, fotoğrafçılıktan gitara… liste uzar. Günün birinde profesyonel astrolojinin içinde kendimi bulunca anladım ki her bir eğitim, öğrendiğim her bir bilgi astrolojinin bir kilometre taşı içinmiş.

Bu alana olan ilginizi ilk ne zaman fark ettiniz?

5-6 yaşlarında gece gökyüzüne bakıp sorular sormayı geçersek, lise yıllarında yükselen burcu ve ay burcunu merak edip kısıtlı imkanlarla öğrenip anlamaya çalışmak. 1992 yılında rahmetli astrolog Hülya Koçak’tan ilk doğum haritası danışmanlığı aldım. 1993 yılında, aynı yıl basımlı Anna Claudio’nun Astroloji kitabını aldım. Kitap hala bende. Yani 30 yılı aşkın bir astroloji merakı ve ilgisinden bahsedebiliriz.

Bu alanla ilgilenmeye başladıktan sonra sizin hayatınızda neler değişti, hangi alanlarda açılım oldu?

Doğum haritanı öğrenince ve hakim olunca neyin neden olduğunu biliyorsun ve hayatla kavga etmeyi bırakıyorsun. Büyük hafiflik. Ve kariyer evimde ki o iki asterodi görünce astrolog olarak yaratıldığımı gördüm ve hayatla ilgili arayış bitti artık uzmanlaşma zamanıydı.

Uzmanlaştıktan sonra kendi hayatınızda ne gibi değişiklikler oldu? Neleri fark ettiniz?

Ruhsal olarak inanılmaz açılımlar yaşadım. Astroloji eğitimlerine başladığımda eş zamanlı inisiyasyon süreci yaşadım. Bu çok özel bir deneyim paylaşmak istemem. Daha bir sükut geliyor, boş konuşmak ve boşa konuşmak istemiyorsun. İdrak ettiğin ilmi çevrendekilere faydalı olacak şekilde iletmek için iştiyak duyuyorum.

Doğum haritanı bilince bedenininde ki güçlü ve zayıf yönlerini başka bir gözlede biliyor ve olasılıkları görüyorsun. Misal benim doğum haritam, pek çok kez ameliyat vaat eden bir harita, bunun için endişelenmiyor, kabule geçiyorsun, tek yapmam transitlerde tetiklere dikkat etmek ve doğru zamanı yakalamak.

Bu alana uzmanlaşmaya ve başka insanların hayatına dokunmaya karar vermemiz nasıl oldu?

Tek rehberim kendimdi, iç sesim, yüksek benliğim zaten en doğru cevabı o verir. Bir yönlendirme veya teşvik almadım. Tamamen kendi iradem ve akışta olanlarla bu yola girdim. Sonrasında şöyle geri bildirimler aldım. ‘Evet bu sensin’ ‘ evet bu senin mesleğinmiş’ ‘üstüne dikilmiş gibi bu meslek alan…’

Astroloji son zamanlarda oldukça popüler oldu, siz bu ilgiyi nasıl yorumluyorsunuz?

Her dönemin yükselen, popüler olan iş alanları olur. Evet şimdi astroloji ve spritüel alanlarda sıçrama yaptı. Bu kadar yaygın ve talep olmasının sebebi online eğitimlerin başlamasıyla doğru orantılı yani plandemi süreciyle arttı. Öncesinde bir düzine astrolog vardı, bunların İstanbul, Ankara ve İzmir’de olduklarını varsayarsak,

Eskişehir’de ki, Mardin’de ki, Konya’da ki birinin yüz yüze, örgün eğitimle ders alması mümkün değildi. Şimdi, değil Türkiye’nin dünyanın her yerinden dileyen dilediği eğitime ulaşabiliyor. Bunun çok kolaylaştırıcı olumlu yanları olduğu kadar, dolan sınıflarla niteliksiz, denetlenemeyen eğitimlere de dönüşmesi.

Danışanlarınız en çok size hangi sorunlarla geliyorlar?

Aslında sorunla değil merakla gelirler. Doğum haritalarını merak ederler, kaderlerini, hayatlarını, kariyerlerini, evliliklerini ya da evlenecekler mi, ne zaman, çocuğum olacak mı, mirası alacak mıyım, boşanacak mıyım…? gibi merak ettikleri sorular. Kimi çocuğunun haritasını merak eder lakin etik olarak 18 yaşın üzerinde ki bir çocuğun haritasını ebeveynine analiz etmem. Doktor-hasta ilişkisi gibi mahremdir.

Özellikle odaklandığınız ve çözüm bulduğunuz alanlar nelerdir?

Benim doğum haritası danışmanlığım çözüm önerili ve tavsiye odaklıdır. Evet tamam harita bu, potansiyel bu zira bunu iyileştirme, düzeltme yolları var. Tavsiyeleri yerine getirirler ya da getirmezler artık o danışanın inisiyatifinde. Bir de kişinin farkında olamadığı, henüz keşfetmediği yeteneklerini analizlerde çok önemserim ve iletirim.

‘Bir kitap okudum ve hayatım değişti” sözü gibi, “bir danışmanlık aldım ve hayatım değişti” densin isterim gıyabımda. Temel orta seviye eğitimleri veriyorum ama sektör bulanmış durumda, kendimi kısa vadede geri çektim, ortalık durulsun eğitim vermeye başlayacağım.

Son zamanlarda neler yapıyorsunuz, hangi alana odaklanıyorsunuz?

Benim için, öğrendim, bitti, tamam cümleleri mümkün değil. İlgimi çeken, merak ettiğim, eksik hissettiğim bazende farklı bir yorum vardır belki diyerek seminerlere, atölyelere katılıyorum. Yurtdışından seminleri takip ediyorum. Kimi zaman 2 saatlik bir seminer sonunda elinde kalan 1 cümle oluyor.

1 cümle için, 2 saatini ve paranı harcıyorsun. Astrolojinin kendi içindeki branşlarından eğitimler aldım ve almaya devam edeceğim. Uluslararası sertifikalar şimdiki hedefim. Ve ruhumu besleyen uğraş ve hobilerim her zaman hayatımın içinde. Mutlaka sanatsal bir uğraşım her daim olmuştur. Bu şekilde bilgiyi yumuşatarak benliğime nüfus ettiriyorum.

Son yıllarda bu alana ilgi oldukça arttı. Özellikle sosyal medyada çok fazla bir bilgi kirliliği de yaşanıyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu konudan çok muzdaribim. Sıklıkla bu konuda eleştirilerimi dile getiren paylaşımlar yapıyorum. Sapla saman, akla kara karışmış durumda.

Yarım doktor candan eder misali, kaş yaparken göz çıkaranlar ne ararsanız var. 2 günlük workshop, 1 günlük eğitim, 2 haftalık bilmem ne peynir ekmek gibi sertifika dağıtanlar. O sertifikayı alan, oldum sanıyor daha A’sını öğrenmeden.

Türkiye’nin doğum haritasında Güney Ay Düğümü Balık ve aldanma, aldatma, kanmak, hayale kapılma çok yaygın. Kuzey Ay Düğümü Başak’a taşıdığımızda ülkeyi, doğru ve yanlış bilgi ayrışmaya, mantık ve akıl ve sağlıklı hizmet devreye girecek.

Yeter ki umut tacirlerini, falcıları temizleyelim ülkeden. Şu an Satürn Balık geçişindeyiz, Plüton Kova’ya ardından Uranüs İkizler ile büyük bir temizlik geliyor. Kalan sağlar bizimdir.

Uzmanlık alanınızda gerçekleştirmek istediğiniz en büyük hayaliniz ve projeleriniz neler?

Eser bırakan bir astrolog olmak. Üzerinde hala çalıştığım bir kitap var, bu kitabın 2024 yılında okuyucusuyla buluşması en kısa hedefim. Astroloji alanında bir yenilik, yeni bir bilgi ortaya koyabilmek, bir istatistik bilimi olan astrolojiye bazı istatistik araştırma ve çalışmalarla kaynak bırakmak projelerimden.

Uluslararası arenada tanınan ve kabul gören bir astrolog olmak. Uluslararası bir konferansta konuşmacı olarak, gezegenlerin isimlerini Öz Türkçe telaffuz etmek gibi bir dileğim de var. Birleştirici ve işlevsel bir astroloji derneği kurmakta 2024 yılı projelerimden.

Bazı insanlar potansiyelleri olmasına rağmen değişim için adım atamıyorlar, bir türlü harekete geçemiyorlar. Bunun sebebi nedir?

Potansiyelini keşfetmiş, farkına varmış ise psikolojik yanının halletti demektir. Sonrasında ki süreç daha sosyolojik. Birbirini yüreklendiren, cesaretlendiren, motive eden, teşvik eden, destek olan bir sosyolojik yapımız yok maalesef. Tam aksine, olmaz… yapamazsın… sen mi yapacaksın… tutmaz…olmaz… batarsın… o iş patlar…zor…imkansız… gibi negatif, demoralize eden yorumlara maruz kalınır.

Desteklemeyi geçtim, sessiz kalması, yorum yapmaması bile yeğdir ama illa o ağız açılır. Dolayısıyla kişiler içinde ki potansiyeli fark etse, yeteneğini bilse dahi beşeri varlık olarak çevrenin bu olumsuz yaklaşımlara maruz kalıyor ve geri duruyor. Kim bilir gün yüzüne çıkmamış, ne yeteneklerden, dahilerden mahrum kaldık bu tutumdan.

Bu arada şunu ilave edeyim. “Senin adına sevindim” cümlesindeki 2. tekil samimiyetsizi bulun ve hayatınızdan çıkarın. .

Kendi özel yaşamınızda arkadaşlıklarınızda bu uzmanlığınızı arka planda kullandığınız ve kişiler hakkında analiz yaptığınız durumlar oluyor mu? Neler gözlemliyorsunuz ?

Evet kesinlikle. Eski tanıdıkların kabulünde oluyor artık. Özellikle yeni tanıştığım her insanda, her ettiği lafla, davranışı ile zihnimde doğum haritası canlanıyor. Söylediğini anlamıyor, yanlış anlıyor ise içimden Merkür pert diyorum mesela. Yolda gördüğüm kişilerin fiziki yapısıyla yükselen burcunu tahmin etmek.

Yeni tanıştığında ilk kurduğu cümleler, vücut dili, tavrı, bakışı, parfüm kokması o kişinin doğum haritası, daha çok Güneş ve Yükselen burcu hakkında çok fazla ipucu veriyor. Yazın birisiyle tanışmıştım, kendini anlatmaya, tanıtmaya çok hevesliydi. Doğum saatinizi biliyor musunuz? diye sordum. Dakikasına kadar dedi. Telefonumdan haritasını açtım, “tamam anlatmanıza gerek kalmadı, ben öğrendim öğreneceğimi dedim” böyle şeyler de yaşanıyor benim için.

Hiç unutamadığınız bir danışan hikayeniz var mı?

Size hangi sorunla geldi ve sürecin sonunda ne oldu? Bir danışmanlıktan değil lakin gelen bir sorudan hoş bir anıyı unutamam. Doğum haritasında ki Güney Ay Düğümü ve Algol sabit yıldızı arasında ki 72 derecelik açının yorumu ne olabilir diye sormuştu. “Geçmiş yaşamda ünlü bir cellat olabileceğini” yazmıştım. Onun cevabı ise, “inanmıyorum ben infaz memuruyum”. Bunun astrolojik izahına girmeyeceğim, astroloji bilmeyenler için anlaşılmaz olur.

Bu alanda hizmet almak isteyenlere ne tavsiye edersiniz? Hizmet alacakları uzmanlarda hangi özelliklerin olup olmadığına dikkat etsinler?

Profilinde, biosunda, astroloji dışında tarot, pandül, reiki, ocu, şucu, bucu her telden terane çalan kişilerden uzak dursunlar. Yazdıklarını okusunlar, videolarını izlesinler. Ne anlatıyor bu kişi, nasıl anlatıyor, bilgisini, donanımı hakkında bilgi ve fikir sahibi olsunlar.

Çok takipçisi olması onu ehil yapmaz, takipçi satın alınıyor bunu herkes biliyor. 45.000 takipçisi vardır paylaşımı 93 beğeni almış. Bu söylediklerim sosyal medyadan uzman arayanlar için, ki en yaygın olan da bu. Astroloğun donanımlı, birikimli ve sağduyulu olmasına dikkat etsinler.

Genel olarak hayata pesimist bakan bir uzmanın yorumları da pesimist olacaktır, daha pozitif uzmanları seçsinler. Doğum haritası üzerinde önceden çalışmayan, randevu anında haritayı açıp analiz yapan astrologlardan danışmanlık almayı tercih etmesinler.

Çok cüzi ücretlere danışmanlık verenlerin bilgisinden, emeğinden şüphe etsinler. Ve kalplerine sorsunlar, “bu kişiden danışmanlık almak benim hayrıma mı?” çünkü kalp yanılmaz.

Sizin gibi profesyonel olarak bu mesleği yapmak isteyenlere ne tavsiye ediyorsunuz?

Eğitim alacakları kurum ve kişileri iyi irdelesinler. Eğitim dışında başka kaynaklardan okumaya, araştırmaya, karşılaştırma ve muhakeme yapsınlar. Öğrendiğini sorgulasınlar, teyit etsinler, tek eğitmene bağlı kalmasınlar, farklı yorumlarla karşılaşacaklar.

Mitoloji, tarih, psikoloji, sosyoloji, matematik, sanat, din üzerine özellikle okusunlar, kendilerini geliştirsinler. Ne kadar donanımlı, bilgili, entelektüel olursa yorumu o kadar zenginleşir. Öncelikle kendi dillerine tam vakıf olsunlar. Diksiyonları düzgün değilse, bu konuda eğitim alsınlar, zira anlattığınızın anlaşılır olması önemli.

Meslek etiği sahibi, dürüst, vicdanlı olsunlar. Ağızlarından çıkan bir söz kişinin kaderini değiştirebilir bunun sorumluluğunun idrakında olsunlar.

Son olarak okuyucularımız için bir mesajınız var mı?

Astroloji günümüze ulaşmış insanlık tarihinin en eski ve aynı zamanda her zaman en güncel bilgidir çünkü gezegenler ve yıldızlar hep yerindeydi. Gökyüzünde ne varsa yeryüzünde o vardır.

Benzer

Yorum Yaz