Çocuklar Ailelerinin Davranışlarını Taklit Eder – Ariyana Kedilerli

Editör

Psikolog Ariyana Kedilerli “Hilal Özdemir’le Başarı YolundaProgramına konuk oldu.

Merhaba, değerli izleyenlerimiz Hilal Özdemir’le Başarı Yolunda bugün çok zarif, çok hoş bir hanımefendiyle birlikteyiz. Kendisi Psikolog Ariyana Kedilerli. Efendim hoş geldiniz.

Hoş bulduk.

Nasılsınız?

Teşekkür ederim. Sizi sormalı çok teşekkür ediyorum.

Biraz kendinizden bahseder misiniz?

Öncelikle beni davet ettiğiniz için çok teşekkür ederim. Ben ilkokul ve lise eğitimimi İstanbul’da tamamladım. Bahçeşehir Üniversitesi ingilizce Lisans eğitimi aldım. Psikoloji mezunuyum.

Peki efendim neden psikoloji, neden bu alanda eğitim almak istediniz?

Aslında küçüklük yaşlarımda böyle bir olgum yoktu. Lise çağlarına geldiğimde ablam ve abim yaşça benden büyük oldukları için onların çevrelerinde, deneyimlerinde, sosyal ortamlarında çok fazla düşünceye tanık oldum. Bu da beni ister istemez bazı farklı düşünceler edinmeye kendimde farklı perspektifler açmaya yönlendirdi.

Evet, iyi de olmuş bence aslında. Çünkü sizler gibi yeni neslin gümbür gümbür gelmesi insanlık adına çok güzel bir şey. Peki efendim mesleğinizle ilgili bizi biraz bilgi verebilir misiniz?

Mesleğim aslında kendi eğitim alanındaki donanımımı ve becerimi. Insan davranışlarının neden olduğu. Sebebiyet verdiği bazı aksiyonları incelemek ve bunları çözümlemek için çalışıyoruz.

Biz psikologlar olarak burdan bu arada rehber öğretmenime teşekkür ederim. Teşekkür edeyim çünkü onun sayesinde aslında yönelimimi fark etti. Kendisi sayesinde oldu yönelimimi becerdi yönelimimi gördü.

Aslında normalde bunu mesleki yönelim testleriyle insanlara sağlıyorlar. Benim de şansım oydu. Böyle bir test uygulayıp beni yönlendirdi.

Neden seçtiniz bu bölümü diyecektim. Oraya açıklık getirdiniz. Nasıl bir test bu?

Küçük yaşlarda karakter testi gibi oluyor aslında. Mesela işe alım süreçlerinde bazı testler uyguluyorlar. Algı testleri işte mesela biz anaokullarında metropolitan frosting testleri uyguluyoruz. Bu testte senin mesleki eğilimini ortaya çıkıyor 6 karakter tipine göre mesleki eğilimini ortaya çıkarıyor.

Harika. Peki efendim danışanlarınızdan gelen talepler en çok hangi yönde oluyor?

Danışanlarımdan genel olarak ben aileyle çalışıyorum. Aile ve çocukla çalışıyorum. Bunun üzerime eğitimlerim var. Lisans üzerine bir de çift terapisi ve oyun terapisi eğitimim var. Şu anda da uzmanlığımı alma yolundayım.

Tebrik ediyorum, çok hayırlı uğurlu olsun. Peki çocuklarla çalışmak zor mu?

Çocuklarla çalışmak çok zevkli.

Çok tatlı değil mi? Kaç yaş, yaş sınırı var mı? Çocuklarda?

Eğer bilişsel becerileri geliştiyse hani konuşabiliyor ise 4,5,6,7 yaşa kadar alabiliyoruz. Evet, çalışabiliyorum. Ileriki yaşları da alabilirim ama ben ağaç yaşken eğilir mentalitesini sahiplenenlerdenim o yüzden toplumda daha bilinçli bireyler olabilmeleri için o yaşlarda çocuğu eğitmenin taraftarıyım aslında bizim eğittiğimiz çocuk olsa da bu arka tarafı işi ailelerin davranış problemlerini rol model alıyor çocuk.

Mesela burada çok ünlü bir deneyden bahsedebilirim size. Profesör Doktor aynı zamanda Psikolog Philip Zimbardo Deneyinde insanlara rol model sunuyorlar, 6 kişilik bir öğrenci grubunu hapishane ortamına koyuyorlar ve hepsine bir rol veriyorlar.

Bir bakıyorlar ki 6 günün sonunda insanlar bu role alışmış. Artık hapishanede gardiyan olabilir işte orada başka görevleri alan. Suçlu biri olabilir. Bu görevler rol model halini alıyorlar. Yani personaları bunu kabul ediyor ister istemez.

Evet, aynı zamanda bu çocuklar için de geçerli bireylerin, ebeveynlerin davranışları çocukları etkiliyor. Rol model aldıkları insanları etkiliyor. Ben aslında çocuklarla çalışırken çiftlerle çalışıyorum.

Çünkü onların en ufak bi aralarında yaşadığı tartışmalar alt ıslatma problemine neden olabiliyor. Karşıt gelme davranışına neden olabiliyor. Yemek bozukluğuna neden olabiliyor.

O yüzden aslında toplumdaki en küçük birim olan aileyle çalışıyorum. Evet teşekkür ederim buna açıklık getirdiğiniz için…

Benzer

Yorum Yaz