Nefes ve Soğuk ile Daha Güçlü Bir Zihin ve Beden Oluşturun – Doruk Taraktaş

Editör

Wim Hof Metod Eğitmeni Doruk Taraktaş ile Megereform Dergisinin 2023 Kasım sayısı için Nefes ve Soğuk üzerine çok keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Ben Doruk Taraktaş, 1980 Ankara doğumluyum. Eğitim hayatımı Ankara’da tamamladıktan sonra herkes gibi yoğun bir iş hayatına başladım. 22 yıl boyunca satış sektöründe en aşağıdan Türkiye satış müdürlüğüne kadar farklı sektörler ve firmalarda görevler aldım.

Wim Hof Metod ile beş yıl önce, hayatımı tekrar kurduğum zor bir dönemde tanıştım. İki yıl önce eğitmenliğimi aldıktan sonra ise hayatım gerçekten çok değişti ve dönüşmeye başladı. 2023 Nisan ayı itibari ile çok sevdiğim Elite Organik İçecek Türkiye Satış müdürlüğü görevimden ayrılıp kendimi sadece WHM eğitmenliğine verdim.

Wim Hof Metoduna ve soğuk suya ilginizi ne zaman fark ettiniz?

Soğuk suya bir ilgim hiç olmadı, aksine soğuk sudan, soğuktan ve üşümekten hiç hoşlanmayan biriydim. Sıcak konforlu alanlar benim alanımdı. Metotla tanışman sonrası zihnim ve soğuk ilişkisi inanılmaz bir şekilde değişti. Aslında hayatı yorumlama şeklimle ilgili her şey değişti. Bunu konuşuruz

Metotla tanışmam YouTube üzerinden tesadüfen oldu. Aslında daha öncesinde Wim Hof’u tanıyordum fakat soğuktan çok korktuğum ve hiç haz etmediğim için konuyu hiç araştırmamıştım. Beş yıl öncesi bir akşam YouTube’da metodla ilgili videoları izleyene kadar. İzlediğim sıradan, bizim gibi insanların metodla hayatın içinden gerçek deneyimlerini anlattıkları videolardı.

Gerçekten o zaman benim için inanılması güç olan şeyler söylüyorlardı fakat ilgimi çekmedi de değil. Bir aylık bir araştırma ve öğrenme sonrası metodu denemeye karar verdim ve denedikten sonra youtubedakilerin ne anlatmak istediklerini anladım.

Gerçekten çok ama çok iyi hissetmiştim. Güçlü, dingin, dengede, mutlu ve çoşkulu.

WHM ile ilgilenmeye başladıktan sonra sizin hayatınızda neler değişti, hangi alanlarda açılım oldu?

Wim Hof Metoda başladıktan sonra aslında her şey değişti çünkü metot beni değiştirmeye başladı.

Korkularıma rağmen adım atabilmeye, iş ve özel hayatımda zor, yorucu zamanlarda stresi ve zihnimi çok daha iyi yönetebilmeye başladım.

Değişim zihinden başlamıştı. Zihniniz, düşünce yapınız, hayatı algılama şekliniz değişince aldığınız kararlar ve attığınız adımlar da değişiyor dolayısıyla hayatınız değişiyor.

Eskiden soğuktan çok korkan, konfor alanından çıkamayan, konfor alanından çıkması gerektiği zamanlarda da sinir stres yapan birisiydim.

WHM’la, yani nefes ve soğuk çalışmalarıyla egzersiz yapmaya başladıktan sonra zihnim, iradem zor durumlar ve korkulara karşı, yani strese karşı çok güçlenmeye başladı.

Stresi kontrol altına almaya başlayınca hayatımın kontrolünü elime aldığımı fark ettim.

Uzmanlaştıktan sonra kendi hayatınızda nasıl değişiklikler oldu?

Aslında uzmanlaşmadan, birinci günden itibaren bu değişimler olmaya başladı.

Metodun çok başarılı ve ünlü olmasının nedeni vadettiği her şeyi birinci günden itibaren size veriyor olması. Aslında konu soğuk suya girebilmek gibi gözükse de böyle değil.

Evet soğuk suyun bir çok fizyolojik faydası var ancak esas konu nefesi ve soğuk çalışmalarını kullanarak kronik strese ve zor dönemlere karşı çok güçlü bir zihin ve beden yaratmak. Her sabah yaptığım Wim Hof Metod nefesi ve soğuk su çalışmaları hayatın içindeki strese karşı da çok güçlü bir zihin ve beden oluşturmamı sağladı.

Aynı soğuk suda kontrolde kaldığım gibi hayatın içinde de kontrol bende. Hayatın içindeki stresi kontrol etmeye başlamamla kendimle ve çevremle olan ilişkimin ve iş hayatındaki ilişkilerimin pozitif yönde değiştiğini fark ettim.

Stres içinde kontrolde kalan sağlıklı bir zihin yapısıyla (her sabah soğukta aynı şeyi yaşıyorsunuz) düşünebilmek, karar vermek ve iletişim kurmak süper güç gibi.

Bu alana uzmanlaşmaya ve başka insanların hayatına dokunmaya karar vermeniz nasıl oldu? Biraz kendi yolculuğunuzdan ve hikayenizden bahseder misiniz?

Soğuktan hiç hoşlanmayan biri olarak soğuk duştan çıktığım ilk an hissettiğim duygular inanılmazdı. Zihnim çok dingin bedenim çok güçlü ve kalbimde büyük bir mutluluk…

O an eğitmen olmaya karar verdim. Hissettiğim bu şeyi, sadece nefes ve soğuk duşu kullanarak, kendi içimden yarattığım bu harika hissiyatı herkesle paylaşmam gerektiğini her hücremde hissettim.

Daha metod hakkında çok az şey biliyorum ve hiç deneyimim yok.

Disiplinli bir şekilde her sabah işe gitmeden önce daha hava karanlıkken wim Hof metod nefesini ve soğuk duşları yapmaya başladım. Gerçekten çok iyi hissederek işe gidiyor ve çok berrak bir zihinle işlerimi yapıyordum.

1 yıl sonunda yüzlerce soğuk çalışması yapmış biri olarak eğitmenliğe yazılmaya karar verdim ancak yeterlilikleri bana biraz ileri seviye geldi. “O zaman 5 günlük bir Avrupa kar kampına gideyim” dedim ve gittim. Hayatta bazı deneyimler vardır, döndüğünüzde orada öğrendikleriniz ve orada bıraktıklarınızla yeni bir siz, v2 olarak dönerisiniz ya? İşte öyle bir 5 gün yaşadım.

Asla yapamam diye korktuğum ama kimseye söyleyemediğim ve imkansız gibi görünen şeylerin aslında sadece zihnimizde imkansız olduğunu, sandığımızdan çok daha büyük bir güce sahip olduğumuzu iliklerime kadar öğrendiğim bir 5 gün. Doğada, mayoyla dağlara tırmandığımız, karlar içinde göllere ve akarsulara girdiğimiz…

Döndüğümde kendimle ilgili çok şey öğrenmemin dışında WHM eğitmenliğinin çok ciddi bir konu olduğunu da anladım.

Nefesi soğuk suyu kendin yapmakla, güvenli ve en doğru şekilde birilerine öğretmek ve deneyimletmek başka şeylermiş.

1 yıl daha WHM nefesinde (Gizli kahraman) ve farklı soğuk çalışmalarında iyice ilerlemek ve derinleşmek istedim.

Yıl sonu akademiye yazıldım ve 1.5 yıl süren, yoğun okumalı ve ciddi nefes/soğuk çalışmalarıyla geçen 4 eğitim (2’si doğada) sonunda, 2 yıl önce Türkiye’deki tek Sertifikalı Wim Hof Metod Eğitmeni oldum. 2 yıldır her hafta farklı şehirlerde ara vermeden eğitim veriyorum.

Uzmanlaştığınız bu alan son zamanlarda oldukça popüler oldu,Siz bu ilgiyi nasıl yorumluyorsunuz?

5 yıldır her sabah soğuk duştan video atmam, her an videolarla metodu anlatmaya çalışmam ve iki yıldır eğitimlere başlamamla, bilgi iyice yayıldı (iki yılda 1000 kişi) ve beklenen popülerlik başladı ve herkes tarafından bilinir hale geldi, herkes buzlu küveti denemek istedi.

Diğer nedense soğuk su gerçekten sizi çok iyi hissettiriyor, dışardan korkutucu gözükse de soğuk suya bir kere giren buradaki gücü sağlığı coşkuyu hissediyor ve arkadaşlarıyla bunu paylaşmaya devam ediyor paylaştıkça bilgi çoğalıyor.

Danışanlarınız en çok size hangi sorunlarla geliyorlar?

En fazla kronik stres ve buna bağlı problemler yaşayanlar sonra soğuktan çok korkanlar ve üşüyenler. Otoimmün rahatsızlıkları olanlar ve kronik enflamasyonla savaşanlar, stres, anksiyete, depresyon ve panik atak yaşayanlar çoğunluk olarak geliyor diyebilirim.

Metod üzerinde yapılan bir çok bilimsel çalışma var ve bu çalışmalar sonucunda görüldü ki WHM, bedendeki kronik enflamasyonu düşürüyor, bağışıklık sistemini çok güçlendiriyor, zihni strese karşı çok güçlendiriyor ve kronik stresi kontrol altına almakla zihin beden sağlığı daha da artıyor.

Soğuk su antrenmanlarının yarattığı vücuttaki hormonal durum yani bolca dopamin, endorfin ve Noradrenalin, stres, anksiyete ve depresyon için doğal ilaç görevini görüyor.

Soğuk çalışmaları, “yapılamaz, yapamam” zihin yapısından “zor da olsa başarabilirim, yapabilirim” zihin yapısına geçmemizi sağlıyor. Bu da bize hayatta adım atabilecek, karşılaştığımız zorluklara rağmen ilerleyebilecek gücü bize veriyor

Özellikle odaklandığınız ve danışanlarınızda çözüm bulduğunuz alanlar nelerdir? Düzenlediğiniz eğitimlerin ve çalışmaların içeriğinden bahseder misiniz?

Eğitimlerde fark ettim ki büyük bir çoğunluk kronik stres ve buna bağlı olan rahatsızlıklarlar nedeniyle artık bir çözüm bulma umuduyla eğitime katılıyor.

Genelde herkes öncesinde metodla ilgili araştırma yapmış ve faydalarını farketmiş oluyor.

Kronik stres bazılarımızda egzamaya, mide rahatsızlıklarına, bazılarında diyabete, bazılarında otoimmün rahatsızlıklara ve kronik enflamasyona neden oluyor ve görüyorum ki on kişiden 3-4 kişi doğru nefes almayı bilmiyor, hayatı uygun olmayan bir nefes alma şekliyle ile yaşıyor

Wim Hof Metod Temel Eğitimlerinde öncelikle “sağlıklı olmak” konusundan başlıyoruz. Sağlıklı olmak nedir? Sinir sistemimiz nasıl çalışır? Nefes alma şeklimizin bağışıklık sistemimiz, zihnimiz ve bedenimiz üzerindeki etkileri ile başlıyoruz.

WHM teorisi, yapılan bilimsel çalışmalar. Whm nefesi nedir, nasıl uygulanır? Arkasındaki bilim nedir? Soğuk çalışmalarının bedenimizde etkileri, zihnimize ve bedenimize faydaları. İrade göstermiş bir zihin yapısının, “yapamam”dan “yapabilirim”e geçmiş bir zihin yapısının zihnimizde ve bedenimizde açtığı gerçek potansiyel nedir ve bu potansiyeli nasıl kullanacağız?

Genel olarak bunları konuşuyoruz. Uzun bir WHM nefes seansı ve egzersizlerden sonra (120kg buz içinde) buzlu küvet çalışması yapıyoruz ve burada tüm zincirler kırılıyor.

Eğitimin amacı buzlu küvete girebilmeyi öğrenmek değil. Eğitimin amacı, nefes ve soğuk çalışmalarını kullanarak disiplinli, güçlü, iradeli bir zihin ve çok güçlü bir beden oluşturmak. Güçlü bir zihin bedenle, hayatın içinde stres tepkisi vermeden strese rağmen sağlıkla, mutlulukla ve güçle adım atmaya nasıl devam ederiz bunları öğreniyoruz.

Siz bir yandan da bildiğimiz kadarıyla sürekli kendinizi geliştiriyorsunuz. Son zamanlarda neler yapıyorsunuz, hangi alana odaklanıyorsunuz?

Sağlık çok geniş bir konu tek bir kanaldan sağlıklı olmak değil daha bütüncül bir yaklaşımla sağlıklı olmayı konuşmak gerekli diye düşünüyorum. İyi uyku, doğru beslenme ve açlık, soğuk çalışmaları, nefes çalışmaları ve ağırlık kaldırmak sağlıklı olmak için olmazsa olmaz. Çalışmalarım sırasında fark ettim ki zihin ve beden ayrı ele alınmamalı, ikisi beraber çalışıyor.

Sağlıklı, strese karşı kontrolde, güçlü bir zihnin, beden sağlığını ne kadar arttıracağını gösteren yüzlerce çalışma var. Zaten görünen de o. Dolayısıyla zihnin beden üzerindeki etkilerini, zihin yapısının beden ve genel sağlığımız üzerindeki etkilerini araştırmaya ve okumaya devam ediyorum. Wim Hof Metod bana zihnimizin ne kadar güçlü olabileceğini ve bedenimizin onu nasıl takip ettiğini gösterdi.

Uzmanlık alanınızda gerçekleştirmek istediğiniz en büyük hayaliniz ve projeleriniz neler?

En büyük hayalim, hayatım boyunca bu bilgiyi paylaşmak, insanlara kendilerini güçlü, mutlu ve sağlıklı kılabilecekleri bu bilgiyi ulaştırmak. Proje çok var, hepsi sırayla.

Son yıllarda özellikle sosyal medyada çok fazla bir bilgi kirliliği de yaşanıyor. Siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Durumu çok normal karşılıyorum, bir şey göz önünde ve ilgi çekiciyse popüler olmaya başlayor ve bilen bilmeyen herkes bu işe bir el atıyor. Tüm Dünya’da da böyle Türkiye’de de. Nefes ve soğuk çalışmaları ciddi çalışmalar dolayısıyla bu konuyu sadece bilen değil, iyi bilen, eğitimini almış, emek ve vakit harcamış, bir çok soğuk çalışması deneyimlemiş ve konuyu iyice içselleştirmiş kişilerden öğrenmek ve dinelemek gerekiyor diye düşünüyorum.

Hayatında hiç soğuk duş almamış insan çıkıyor soğuk suyun faydası veya zararından bahsediyor. Ben en doğru bilgiyi herkese ulaştırmak için sürekli çalışacağım problem yok

Yeri gelmişken önemli bir noktaya “Kimler nefes ve buzlu küvet yapmamalı” dikkat çekmek istiyorum.

Wim Hof Metod nefes çalışması, epilepsi, hamile ve emziren kişiler için uygun değil. Buzlu küvet ise, kalp hastaları, hipertansiyon hastaları tarafından kesinlikle yapılmamalı. Ancak gene de ılık serin duşlarla başlayarak dolaşım sistemlerini egzersiz ettirmeleri iyi olur.

Bedensel ruhsal ve zihinsel açıdan sizden hizmet alanlarda nasıl bir etki bırakıyorsunuz?

Hepimizin hayatında bazen işler yolunda gitmeyebiliyor. Esas soru işler yolunda gitmediği zaman nasıl bir düşünce haline bürünüyoruz ve bu halin sağlığımıza etkileri neler oluyor? Önce bunun farkında olmamız gerekiyor.

Strese, zorluğa karşı güdüsel bir tepki mi veriyoruz? Yoksa, strese ve zorluğa rağmen kontrolde bir zihin yapısıyla karar vererek mi adım atıyoruz? Eğitime gelen kişilerde gerçekleşen ilk değişim eskiden “yapamam, yapılamazki, istemiyorum” gibi bir zihin yapısındayken, eğitimden hemen sonra, zora, strese ve konforsuzluğa rağmen “bunu yapabilecek güce sahibim” hali geliyor.

Yani hayatın doğal akışında canınızı sıkan, ilerlemenizi engelleyen durumlarda da kendinize mazeretler uydurmadan ilerlemeye devam edebiliyorsunuz. Direksiyon artık sizde gibi bir his geliyor.

Bazı insanlar potansiyelleri olmasına rağmen değişim için adım atamıyorlar, bir türlü harekete geçemiyorlar. Bunun sebebi nedir?

Konformist bir zihin yapısıyla yetişiyor olmamız, ihtiyacımız olan her şeyi dışardan sağlayabiliyor olmak adım atmamıza gerek bırakmıyor. Zihnimizi ve bedenimizi, zorun içine adım atmaya ve zorun içindeyken de adım atabilecek güce getirmemiz gerekiyor.

Hepimizin çok büyük bir potansiyeli var önümüzdeki tek engel zihin yapımız. Zihni “Yapamamdan yapabilirime” çevirdiğimiz anda aslında harekete geçme başlıyor.

Ancak bu beceriyi yani irade kasımızı güçlendirmemiz gerek. İradeyi güçlendiren, yani iradeli bir şekilde devam edebilmemizi sağlayan gücü ise soğuk çalışmaları ve Whm nefesi veriyor. (Zihin ve beden kimyamızdaki değişiklikler ile).

Düzenli olarak metodu çalışan, her sabah o soğuk suya giren biri istedikten sonra hayatta her şeyi başarır inanın.

Yaptığınız işin ruhsal, psikolojik ve spritüel bir tarafı olduğu için bazı kişiler bu alana ön yargıyla yaklaşıyor. Bu tarzda bir düşüncesi olanları nasıl ikna etmek gerekiyor?

Önyargıyla yaklaşanların en başında ben vardım.

Ancak metodu araştırmaya başladıktan sonra ve metot üzerinde yani nefes, soğuk ve zihin üzerinde yapılan bilimsel çalışmaları (www.wimhofmethod.com/science) görüp okuduktan sonra ve metodu deneyimledikten sonra burada bambaşka bir şey olduğunu fark ettim ve çok derinde hissettim.

Ön yargıyla yaklaşan herkese tavsiyem öncelikle kendi araştırmalarını yapmaları. Metod gerçekten vadettiği her şeyi veriyor, hem de ilk günden itibaren.

Gerekli araştırmayı yaptıktan sonra kısacık bir nefes seansı ve çok kısa bir soğuk duşla ne demek istediğimi çok daha iyi anlayacaksınız

Kendi özel yaşamınızda arkadaşlıklarınızda bu uzmanlığınızı arka planda kullandığınız ve kişiler hakkında analiz yaptığınız durumlar oluyor mu? Neler gözlemliyorsunuz ve neler fark ediyorsunuz?

Kişiler hakkında analiz yapmamaya çalışıyorum fakat ister istemez kişilerin yaşadığı durumları, zihinlerinde kendi kendilerine koydukları duvarları ve o duvarları aşmamak için özgürleşmemek, konfor alanlarından çıkmamak için kullandıkları mazeretleri çok iyi görüyorum ve hissediyorum.

Eskiden ben de öyleydim Kendi kendimin düşünce hapishanesinde…

Her sabah metodu uygulayarak nefes ve soğuk çalışmalarıyla zihnimi özgürleştirdim. Ne demek zihnin özgürleşmesi? Soğuk suya girmeden önce ve suyun içinde kafanızda bir çok “ Yapma, ne gerek var, acıyor, ,istemiyorum” vb gibi düşünceler dolaşıyor.

Hayatın içinde de yeni deneyimlere ve durumlara karşı bu sesler bizi konfor alanımızda tutmaya çalışıyor. Soğuk su burada bizi bu düşüncelere karşı güçlendiriyor ve bunlardan etkilenmeyecek şekilde bizi özgürleştiriyor. Aslında tüm kötülüğü kendi kendimize yapıyoruz, zihnimizde “yapamam” duvarları inşa ederek. Sonra bu bir düşünceden hayatı yaşama şeklimiz oluyor. Wim Hof Metod zihni konforsuzun içinde de konforda kalacak şekilde eğitiyor. Yani artık her yer konforlu

Hiç unutamadığınız bir danışan hikayeniz var mı? Size hangi sorunla geldi ve sürecin sonunda ne oldu?

Çok fazla hikayem var aslında, her eğitim bir sürü dönüşüm hikayesi. Psikolojik olarak çok yorgun ve hayatta adım atamama ile gelen danışanlarım çok oluyor. Hayat bazen hepimize çok yorucu gelebiliyor. Metod tekrar adım atmaları ve o gücü hissetmeleri için bir kapı açıyor. Kendi kendilerine ördükleri korku duvarlarıyla konfor alanlarına sıkışmış bir vaziyette eğitime gelenler oluyor.

Eğitimden sonra aslında ne kadar büyük bir güce sahip olduklarını ve bu gücün açığa çıkmasındaki tek engelin zihinlerinde inşa ettikleri bu düşünce yapıları olduğunu fark ediyorlar.

Bu düşünce yapıları kırıldıktan sonra değişim ve dönüşüm başlıyor, stres anksiyete ve depresyonla hayatlarının kontrolünü kaybeden kişiler ertesi günden itibaren hayata daha pozitif daha güçlü ve yapabilirim zihin yapısıyla başlıyorlar.

(Soğuk ve nefes çalışmalarının bedenimizde salgılattığı bir çok hormon nedeniyle). Bunun dışında çözüm bulunamayan fizyolojik rahatsızlıklar özellikle otoimmün rahatsızlıklarla ilgili gerçekten çok çarpıcı deneyimler yaşıyoruz.

Eğitime bağışıklı sistemi problemi ile katılanlarda bağışıklık sistemlerinin aşırı olan kronik enflamasyon tepkisi birinci günden itibaren azalmaya başlıyor ve hastalar bedenlerindeki iyileşmeyi hemen hissetmeye başlıyorlar, kronik enflamasyon rahatsızlığı olanlar için mucize bir metod.

Metodun ünlü olmasını sağlayan ve takip eden çalışmaların önünü açan, WHM nefesinin bağışıklık sistemi üzerindeki yüksek anti enflamatuar etkisini ortaya çıkaran çalışmanın detaylarını buradan paylaşmak istiyorum.

https://media-cdn.wimhofmethod.com/uploads/kcfinder/files/PNAS.pdf

RADBOUT STUDY

Authors: M. Kox, P. Pickkers et al. – Radboud University Medical Cent (published in PNAS)

Siz hayatınızdaki dalgalı dönemleri nasıl atlatıyorsunuz? Yaptığınız bu çalışmaları siz kendinizde nasıl deneyimliyorsunuz?

Eskiden, bu dalgalı dönemlerde kontrolü kaybediyordum ve duvardan duvara savruluyordum, herkes gibi. Zihin ve beden kötü bir duruma geliyordu diyelim.

Metodu düzenli olarak çalışmamla, aynı her sabah soğuk duş veya küvete girdiğim zaman zihnimin oradan kaçmamı, yapamayacağımı, çok zor olduğunu söylemesine rağmen, hayatımdaki dalgalı dönemlerde de, soğukta nasıl kontrolü sağlıyorsam aynı şekilde kontrolü sağlıyorum.

Zihnim ve bedenim zorun, stresin içinde dengesini kaybetmeden nefesle kontrolde nasıl ilerleyebileceğini artık çok iyi biliyor.

Bu alanda hizmet almak isteyenlere ne tavsiye edersiniz? Hizmet alacakları uzmanlarda hangi özelliklerin olup olmadığına dikkat etsinler?

Öncelikle konunun buzlu suya girmek olmadığını anlamalarına isterim. Amacımız soğuk ve nefes çalışmasıyla güçlü bir zihin/beden oluşturmak. Moda olduktan sonra dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de yetkisi olmadan modadan faydalanmak isteyenler olacak.

Aman dikkat! Buzlu küvet çalışmaları ve Wim Hof Metod nefesi çok ciddi çalışmalar. Ciddi bir bilgi birikimi ve deneyim şart. Her “buza sokuyorum” diyene güvenmesinler.

Bu eğitimi ve buza girişi sadece yetkili eğitmenlerden alsınlar, eğitmenlerin eğitimlerini nereden aldıklarını iyice sorgulasınlar. Hatta hayatları boyunca kaç defa veya son 1 haftada kaç defa buza girdiklerini sorsunlar Çok faydalı bir ilaç yanlış kullanılırsa zehir olabilir

izin gibi profesyonel olarak bu mesleği yapmak isteyenlere ne tavsiye ediyorsunuz?

Önce metodu çok iyi öğrensinler, çok fazla deneyimlensinler ve iyice idrak edip hissetsinler, sonra akademiye kaydolup eğitimlerini tamamlasınlar.

Son olarak okuyucularımız için bir mesajınız var mı?

Sandığımızdan çok daha büyük bir güce ve potansiyele sahibiz bu potansiyelin önündeki tek engel zihnimizde kendimize söylediğimiz cümleler. Zihin yapında “yapabilirime” geçersen o zaman sahip olduğun gerçek potansiyelin kapılarını açarsın, zihinsel ve bedensel olarak özgür güçlü mutlu ve çok sağlıklı bir hayat yaşarsın ve hepsi senin elinde, senin içinde.

Sadece nefes ve her sabah kısa soğuk duşlar alarak bunu yapabilirsiniz.

Benzer

Yorum Yaz