Her Şey Bizde Gizlidir, Mucize De – Gülşen Eray

Editör

Nefes ve Yaşam Koçu, aynı zamanda Meme Sağlığı Derneği (MEMEDER) Yönetim Kurulu Üyesi Gülşen Eray ile çalışmaları ve projeleri üzerine bir sohbet gerçekleştirdik.

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Merhaba ben Gülşen Eray. Nefes ve Yaşam koçuyum.

1979 yılında Sofya’da doğdum. Amacım ve misyonum kendi meme kanseriyle mücadelemin ardından yeni mücadelelere nefes olmak rehber olmak.

Benim yolculuğum böylesi zorlu bir süreçte doğdu. Şu anda Nefes ve Yaşam Koçu ve Meme Sağlığı Derneği (MEMEDER) Yönetim Kurulu Üyesi olarak çalışmaktayım. Kendi sağlığımızın aydınlığında nefesin şifasıyla ışıldayalım….

Koçluğa ve nefese olan ilginizi ilk ne zaman fark ettiniz?

2019 yılında her iki göğsüme de konulan tanıyla meme kanserine yakalandım (C50 Maling Neoplazmi). Eğitimler ve koçluk sürecim böyle bir yolculukla doğdu.

Kanser deneyimimde bana ışık ve rehber oldu nefesim. Nefes can oldu.

Bu zorlu yolculuk deneyimimde her gün farklı ruh haliyle karşılaşmak yorucu ve yıpratıcıydı. Kemoterapi dönemindeki inişli çıkışlı ani duygu değişimlerimin dengesizliğini, kaygısını ve korkusunu nefesime uyanış sayesinde lehime çevirdim.

Nefesle ilgilenmeye başladıktan sonra sizin hayatınızda neler değişti oldu?

Kendi kanser yolculuğumda eksikliğini hissettiğim rehber arayışı içerisindeyken nefesimin çağrısına uyandım. Bu zorlu deneyimde zihin duygu ve düşüncelerin yoğun etkisine maruz kalmakla beraber istenmeyen sürekli stresi bedenimizde var ediyoruz.

Böylece kendimizi feda etmekten vazgeçeriz.

Uzmanlaştıktan sonra kendi hayatınızda ruhsal zihinsel ve bedensel olarak değişiklikler oldu mu? Neleri fark ettiniz?

Nefesim sayesinde sistemimde geçmişin yol açtığı tıkanıklıkları attıkça, her şeyi YÜZDE YÜZ yaşamaya başladım. Yüzde yüz kararlı, yüzde yüz güçlü, yüzde yüz sağlıklı olur, potansiyelinizin yüzde yüzünü kullanırsınız. Bunu da sadece düzenli nefes seansları sayesinde yapabilirsiniz.

Uzmanlaşmaya ve başka insanların hayatına dokunmaya karar vermemiz nasıl oldu?

Nefesin şifasını önce kendim deneyimledim. Yaptığım tüm araştırmalarda son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda, kalp ritmi ve otonom sinir sistemi ile solunum arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu gösteriyor.

Aşılması zor ancak imkânsız olmayan süreci atlatırken yaşadığım tecrübeleri yine bu zorlu yolculuğu yaşayan kardeşlerime nefes ile ışık tutmak amacıyla yola çıktım. Aldığımız her doğal nefesi hücrelerimize taşır ve yenilenmesini sağlarız ve böylece bağışıklık sistemimizi güçlendiririz. Sağlımız en değerli varlığımız.

Uzmanlaştığınız bu alan son zamanlarda oldukça popüler oldu, siz bu ilgiyi nasıl yorumluyorsunuz?

Maalesef ülkemizde her şey sabun köpüğü, iki gün nefes yapıp üçüncü günü nefes koç oldum diyebiliyorlar. Çabuk sönüyorlar, devamlılık değil onlarınki. Kendi dönüşümünü tamamlamayan bilinç karşısındakini dönüştüremez, bir anlık parlar ve söner puuuf söner emeksiz yemek olmaz 🙂

Uzman olduğunuz alanda danışanlarınız en çok size hangi sorunlarla geliyorlar?

Nefes seanslarıyla beraber mental, fiziksel, ruhsal olarak dengede ve olma halinde kalabilmek bağışıklık sistemimizi yükseltir ve dinginleşiriz.

Çoğu kanser hastası olduğundan tek ortak konumuz sağlığımız (kemoterapi süreci). Kendi kendine iyileşme gücü, tıpkı fiziksel bir yaranın kapanması gibi, hepimizin sahip olduğu bir yetidir. İçsel şifa, yalnız fiziksel düzeyde değil, psikolojik ve zihinsel düzeylerde de aktiftir.

Özellikle odaklandığınız ve danışanlarınızda çözüm bulduğunuz alanlar nelerdir? Varsa düzenlediğiniz eğitimlerin ve çalışmaların içeriğinden bahseder misiniz?

Aşılması zor olsa da imkansız olmayan yolculukta birlikte dengede el ele nefesle yürüyebilmek. Bütün yaşadıklarımdan aldığım en önemli ders, altüst olan bir hayatın aslında kendi kabuğumuzdan çıkıp cesaret adımını atmak için bize sunulan bir fırsat olduğuydu. Elbette görmesini bilene. Birebir ve Online nefes seanslar veriyorum.

Siz bir yandan da bildiğimiz kadarıyla sürekli kendinizi geliştirmeye ve bu alanda en son gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyorsunuz. Bu konuda son zamanlarda neler yapıyorsunuz, hangi alana odaklanıyorsunuz?

Hayat amacı her zaman insanlara hizmet için içsel bir çağrıdır. Dünyada dolduracağımız boşluktur. Bu da bana böylesi zorlu bir yolculuğumda nefesimin çağrısıydı. Şimdi tek hedefim bu amaca elimden geldiğince hizmet etmek ve misyonumu gerçekleştirmek.

Gerçekleştirmek istediğiniz en büyük hayaliniz ve projeleriniz neler?

Hayalim ve projem zorlu kanser yolculuğunda olan danışmanlarıma uygun steril bir alan sağlamak.‘’Aşılması zor ancak imkânsız olmayan süreci atlatırken yaşadığım tecrübeleri yine bu zorlu yolculuğu yaşayan kardeşlerime nefes ile ışık tutmak amacıyla yola çıktım. “Hayalim ve projem zorlu kanser yolculuğunda olan danışmanlarıma uygun steril bir alan sağlamak.’’

Son yıllarda bu alana ilgi oldukça arttı. Özellikle sosyal medyada çok fazla bir bilgi kirliliği de yaşanıyor. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Popüler olduğu için bu işi hakkıyla yapanı da yapmayanı da aynı kulvarda değerlendirebiliyorlar.

Araştırmak okumak bilgi sahibi olmak çok önemli. Benim işim Nefesin şifası. (Nefes alıp vermenin lenf sistemi üzerindeki etkisi, kalp atışlarımızın dolaşım sistemi üzerindeki etkisine benzer)

Bedensel ruhsal ve zihinsel açıdan sizden hizmet alanlarda nasıl bir etki bırakıyorsunuz?

Danışan görüşlerim benim en değerli bilgilerim. Örnek danışan yorumu:

‘’Merhaba Gülşen Hanım, ben de duygularımı eklemek isterim. Şans eseri sizi buldum, babamın bu süreçte yanında olduğunuz için teşekkür ederim. Hastalık öykünüzün benzer durumlardan geçişinizin nefes ile beraber koçluğunuz da ona bu hastalıkta savaşma inancı verdi, hele ki akciğer CA da en önemlisi Nefes, belki bizim durumumuzda olan birçok insana umut olur bu yazdıklarım. Koçluğunuz için teşekkürler, siz bizi bırakana kadar biz sizi bırakmayacağız.’’

Bazı insanlar potansiyelleri olmasına rağmen değişim için adım atamıyorlar, bir türlü harekete geçemiyorlar. Bunun sebebi nedir?

Bazı insanlar alışmış rutinlerini değiştiremezler. Öğrenilmiş alışkanlıklar onlara kolay gelir. Cesaret adımını atmadıkları süre içerisinde kendi kısır döngülerinde tekamülünü tamamlayana dek devam eder. Her şey bizde gizlidir mucize de:)

Yaptığınız işin ruhsal, psikolojik ve spritüel bir tarafı olduğu için bazı kişiler bu alana ön yargıyla yaklaşıyor. Hatta hiç inanmayanlar da var. Bu tarzda bir düşünceye sahip olanları nasıl ikna etmek gerekiyor?

Kimseyi hiçbir şeye ikna etmek zorunda değiliz. Hepimizin bu dünyaya geliş amacımız var. Bunu bulmak isteyenler aydınlanacak diğerleri kurban rolüne devam edecek.

Kendi özel yaşamınızda arkadaşlıklarınızda uzmanlığınızı arka planda kullandığınız ve kişiler hakkında analiz yaptığınız durumlar oluyor mu? Neler fark ediyorsunuz?

Düzenli nefes egzersizleri, yapanlarda bağışıklık sistemini, kalp ve akciğer sağlığını destekliyor. Depresyonun, anksiyetenin, bağımlılıkların üstesinden gelmeye yardımcı oluyor.

Daha hızlı bir şekilde uykuya dalmayı sağlar ve uyku kalitesini iyileştiriyor. Kendine öz şefkatle ve yargısız bir şekilde yaklaşmayı sağlıyor.

Zihin ve beden bağlantısını kurmanın, kendini daha iyi dinlemenin temelini atılıyor. Stres tepkisini azaltmaya ve stresi daha iyi yönetmeye yardımcı oluyor.

Böylece etrafımda kimin nefesi fonksiyonel kimin disfonksiyonel çok net gözlemleyebiliyorum.‘’Kendinle yüzleşmek sanıldığı kadar kolay değil. Önce yüzleşme sonra aydınlanma oluyor!’’

Bu alanda faaliyet gösteren diğer uzmanlardan farklı olarak neler yapıyorsunuz?

Kanser hastalarıyla çalışıyorum. Bu hastalığı deneyimlenmiş biri olarak, damdan düşen Nasreddin Hoca’nın deyimiyle ‘’bana damdan düşeni getirin.’’

Hiç unutamadığınız bir danışan hikayeniz var mı? Size hangi sorunla geldi ve sürecin sonunda ne oldu?

Yaşadığım tüm korku kaygı stresi yaşıyordu. Seans sonrası kaderdaş olarak yalnız değildi onun yaşadığını yaşamış ve yenmiş biriyle el eleydi.

Siz hayatınızdaki dalgalı dönemleri nasıl atlatıyorsunuz? Yaptığınız bu çalışmaları siz kendinizde nasıl deneyimliyorsunuz?

Her sabah güne önce kısa bir nefes pratiği ile başlarım. Hemen ardından sonra günü planlar, hedeflerimi belirlerim. Adım adım ilerlerim koşturmadan.

Bu alanda hizmet almak isteyenler uzmanlarda hangi özelliklerin olup olmadığına dikkat etsinler?

Mutlaka önce nereden ve ne kadar eğitim almış ve hakkındaki deneyimler neler onlar, dikkat etsinler.

Sizin gibi profesyonel olarak bu mesleği yapmak isteyenlere ne tavsiye ediyorsunuz?

Hakkıyla eğitimlerini almalarını önce kendi dönüşümünü tamamlamaları sonra insanları dönüştürmeliler. Bu arada bu ‘’dönüşüm’’ kelimesi de pek bir moda ama hakiki dönüşüm çok sancılı ve zaman gerektiren bir deneyim ve yolculuk. Kendinle yüzleşmek sanıldığı kadar kolay değil, uyarmadı demeyin. Önce yüzleşme sonra aydınlanma oluyor!

Son olarak okuyucularımız için bir mesajınız var mı?

Aldığımız ilk nefes ile dünyaya geliyoruz ve verdiğimiz son nefesle de gidiyoruz aslında. Bu iki nefes arasındaki deneyimimiz de yaşamımız.

Benzer

Yorum Yaz