Travma Hayatımızda Var, Ama Başetmek İçin Kaynaklarımız Da Çok – Lütfiye Arslan Demircioğlu

Editör

Klinik Psikolog Sayın Lütfiye Arslan Demircioğlu ile Megareform Dergisi için EMDR Terapisi üzerine oldukça keyifli ve bilgi dolu bir söyleşi gerçekleştirdik.

Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Ben Klinik Psikolog Lütfiye Arslan Demircioğlu. 1996 Ortadoğu Teknik Üniversitesi (O.D.T.Ü.) Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünden mezun oldum. 2020 yılında İstanbul Kent Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programını tamamlayarak klinik psikolog ünvanını almaya hak kazandım.

Kurucusu olduğum N&P Danışmanlık Merkezinde Psikolojik Danışman olarak travma odaklı terapilerine devam ettim. Halen ALVO Psikoloji merkezinde kurucu ve terapist olarak (İngilizce ve Türkçe) danışan görmeye devam etmekteyim.

Aynı zamanda kurumsal eğitimler ve sosyal sorumluluk projeleri aracılığıyla farkındalık yaratacak çalışmalara imza atmaktayım. 2007 yılından bu yana İstanbul ‘da farklı ilk ve orta öğretim kurumları ve okul öncesi eğitim kurumlarında, danışmanlık merkezlerinde psikolojik danışman olarak görev yaptım.

Halen yetişkin, çocuk, ergen ve çiftlere psikolojik danışmanlık desteği vermekteyim.

EMDR Terapisi Nedir ?

EMDR bir psikoterapi yöntemidir. EMDR (Eye Movement Desensitizationand Reprocessing) dünyada 1990’ lı yıllardan bu yana oldukça etkin bir şekilde kullanan çözüm odaklı ve nispeten kısa süreli terapi tekniklerinden bir tanesidir.

Göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme anlamına gelen EMDR tekniği çocuklar ve yetişkinlerle psikolojik danışma sürecinde kullanılmaktadır. Dünyada bugüne kadar 2 milyondan fazla danışan EMDR terapileri ile şifa bulmuştur.

Dünya sağlık örgütü (WHO), Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) ve pek çok uluslararası sağlık kurumları EMDR terapilerini etkin bulmakta ve tavsiye etmektedir.

EMDR Terapisi Nasıl Çalışır ?

Kişilerin yaşadıkları duygusal yükü ağır ve travmatik deneyimleri sonrasında beyindeki adaptif bilgi işleme sisteminde aksamalar oluşur. Bu aksamaları gidermek amacıyla çift yönlü uyaran tekniği ile beyinin nöron ağının hareketlenmesi ve tekrar yapılandırılan nörnal ağ sayesinde bilgi transferi sağlanır.

Sarsıcı anının yeniden işlenmesi sonucunda , yap-bozun eksik parçaları doğru yerlere yerleştirilir ve diğer bütün anılar gibi olağan anı haline dönüşür.

Travmanın zorlayıcı etkileri bu sayede ortadan kalkar. Beyin yaşanan deneyim sonrası bilgileri işleyemezse ilerleyen zamanlarda o olayı çağrıştıran olaylar, kişiler, kokular, tatlar, resimler vs her türlü çağrışım durumları rahatsızlıklara neden olur. Kişiler flashbackler yaşar ve sürekli tetiklenir.

Kişiler yaşadıkları travmatik olaylar sonucunda kendileri, diğerleri veya dünya hakkında çoğu zaman farkında olmadan olumsuz genellemeler yaparlar. Örnek vermek gerekirse; “Ben çaresiz biriyim, ben yetersiz biriyim, dünya hiç güvenli değil, insanlar kötüdür gibi…”

EMDR ile kişilerin travma sonrası oluşan olumsuz inançları üzerinden geçmiş anılara ulaşılır ve bu negatif inançların oluştuğu anlar tekrar değerlendirilir, göz hareketleri ile adaptif bilgi işleme sistemi harekete geçirilir, anılar işlemlenir ve anı ağlarına alınır.

Çift yönlü uyaran göz bebekleri ile terapistin parmağını takip etmek, işitsel uyaran vermek (kulaklıkla tık-tık sesleri ) veya danışanın izni ile dizlere dokunmak gibi duyusal uyaranlardır.

EMDR Terapi tekniğinde ,danışanın travma temelli olumsuz inançları ile çalışır ve olumsuz inançların daha olumlu inançlara dönüşmesi, zorlayıcı duyguların daha başa çıkılabilir ve destekleyici duygulara dönüşmesi ve somatik sarsıcı beden duyumlarının, duyumlara dönüşmesine aracılık eder.

EMDR tekniği bir anının biliş, duygu ve duyum kanallarının tamamını düzenler.

Hangi Durumlarda EMDR Terapileri Uygulanır?

Travma sonrası stres bozukluğu tanısında

Kayıp ve yas süreçlerinde

Fobilerle

Kaygı bozukluklarıyla

Beslenme bozukluklarıyla

Sosyal fobilerle

Psikosomatik ağrılarla

Bağlanma ve ilişki sorunlarında

Öfke ve duygu düzenleme zorluklarında

Özgüven ve benlik algısı problemlerinde

Migren ve fibromiyalji tedavisinde

Takıntılarla ve günlük hayatı aksatan pek çok zorlukta

EMDR etkili bir terapi tekniğidir.

EMDR Terapisi Kimlere Uygulanır?

EMDR Terapi tekniğinde çocukluk ve hatta bebeklik döneminden başlayarak her yaştaki danışana uygulanabilmektedir. Danışanın gelişim dönemi özellikleri ve tercihlerine göre çift yönlü uyaran yöntemi değişir.

Örneğin bebeklerle çalışıyorken dokunsal uyaranlar kullanılır. Travma temelli bir yaklaşım olan EMDR, kişilerin ego gücünü artırmak için de çok güçlü bir tekniktir.

Kaynak yükleme, duygu düzenleme ve performans destekleme gibi protokollerle de kişilerin daha işlevsel bir yaşam sürdürmeleri konusunda EMDR ile çalışılmaktadır.

EMDR Terapisi Kimlere Uygulanmaz?

EMDR Terapisinin, uygulanamadığı birkaç istisnadan bahsetmek daha işlevsel olacaktır. Danışanın nörolojik temelli kronik hastalığı varsa uzman nörolog veya beyin cerrahının onayı alınmadan EMDR uygulanamaz. Ağır psikoz hastalıyla EMDR uygulanmaz. Bu durumların dışında son derece geniş bir eksende EMDR terapileri uygulanabilmektedir.

Yaşadıklarımız ve ailelerimiz ister istemez bizlerde iyi, kötü izler bırakabiliyor. Belli bir yaşa geldiğimizde dönüp baktığımızda bir sürü travmalarımız olmuş oluyor. Nedir bu travma?

Aslında birçok tanımı var ama kısaca özetleyecek olursak: Duygu anlamında bizi zorlayan yaşantılara, yaşam bütünlüğünüzü ve duygunuzu risk altında hissettiğiniz ve sarsıntı yaşadığınız deneyimlere travma diyoruz.

Bazen benim travmatik bir yaşantım yok diye gelen danışanlar olabiliyor. Bazen sınıf içerisinde öğretmenin sert bir çıkışı bile küçük bir çocuk için travmaya dönüşebiliyor. Dolayısıyla travma hayatımızda var maalesef, ama baş etmek için kaynaklarımız da çok.

Danışan bize geldiğinde mükemmel bir ailem var diyorsa oraya bir bakmak gerekiyor. Zaten mükemmellik diye bir kavram yok.

Benzer

Yorum Yaz