Yoga Yolculuğu – Nil Başak Işır

Editör

Yoga Eğitmeni Sayın Nil Başak Işır ile ‘Yoga Yolculuğu’ üzerine keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Sizi biraz tanıyabilir miyiz ?

Merhaba sevgili MegaReform okuyucuları. Ben Nil Başak Işır, 26 Aralık 2000 doğumluyum, doğma büyüme Ankaralıyım. Hemşirelik Lisans öğrencisiyim 1 ay sonra mezun oluyorum. Ruh ve Sinir Hastalıkları alanında Uzmanlık yapmayı hedefliyorum.

Öğrencilik hayatımın yanı sıra 2018’de fiziksel gelişim için hayatıma kattığım yoga pratiklerimin sadece bedenimi değil zihnimi ve ruhumu da iyileştirdiğini gözlemledim, bunun sonucunda pratiklerimi bir adım ileri taşıyarak 2021 yılında Yoga Eğitmenlik ve Hamile Yogası Eğitmenlik Eğitimlerimi tamamladım.

2021 yılından beri aktif olarak bu alanlarda çalışıyorum. Son bir yıldır kendi kurduğum stüdyomda bireysel ve grup yoga dersleri veriyorum, nefes ve meditasyon çalışmaları yaptırıyorum. Aynı zamanda bu alanda kendi eğitimlerime de devam ediyorum.

Yoga son zamanlarda oldukça popüler bir dal oldu, siz bu ilgiyi nasıl yorumluyorsunuz?

Belki klişe olacak fakat bunu çok net söyleyebilirim, ben değişmedim ancak hayata ve kendime karşı bakış açım değişti, önceliklerim değişti. Farkındalığım gelişti, nefes almayı hatırladım. Sakinleştim, hayat bir akış ve her zaman iyiye akmıyor maalesef…

En büyük savaşlarımı verirken bile nefesimi yumuşatmayı, kendime nazik olmayı öğrendim. Kaçan tren paniği geride kaldı, olmaya başladığım kişiyi her gün biraz daha seviyorum.

”Şifa bazen hiç bilmediğiniz kapıların ardında sizi bekliyor olabilir.”

Bu alana uzmanlaşmaya ve başka insanların hayatına dokunmaya karar vermeniz nasıl oldu? Siz mi seçtiniz yoksa başka birileri mi sizi teşvik etti? Biraz kendi yolculuğunuzdan ve hikayenizden bahseder misiniz?

Biraz önce de bahsettiğim gibi aslında yoga benim için bedenimin sınırlarını zorlayabileceğim fiziksel anlamda kendimi geliştirmek için başladığım bir uygulamaydı. Zaman geçtikçe yoganın matın üzerinde yapılan birkaç hareketten ibaret olmadığını aslında bu yolun da, yolculuğunda çok uzun ve derin olduğunu fark ettim.

En son geldiğim noktada kendimdeki hem bedensel hem zihinsel hem ruhsal gelişimi gördüm, değişime tanık oldum. Bu yol bana şifa oldu ve olmaya da devam ediyor… Kısacası bende ihtiyacı olan herkese şifa olma niyeti ile bu yola çıktım.

Uzman olduğunuz alanda danışanlarınız en çok size hangi sorunlarla geliyorlar?

Danışanlarımın çoğu gündelik hayatında çok yoğun ve stresli çalışma alanları olan insanlar. Genellikle vücutlarında, zihinlerinde veya ruhlarında bir gerginlik olması nedeniyle bir nebze rahatlayıp, zihinlerini sakinleştirip temizleyerek pozitif bir ruh haline sahip olmak amacıyla yogaya başlıyorlar.

Yoga pratikleri zihinsel, ruhsal ve bedensel açıdan farkındalık birçok kazandırıyor değil mi?

Asana pratiği hantal bir keyiflilik hissini değil dengeli bir eforu araştırır. Mükemmeliyetin peşinde koşmayı değil doğaya özgü zıtlıkların arasında salınırken sergilenen gayreti destekler. Bu çabanın basamaklarını çıkabilmek için ise irade, disiplin, sezgi, uyanıklık, merak ve araştırmadan besleniyor olmamız elzemdir.

Bedenin konuştuğu dili anlayabilmek için onunla alışılmışın dışında iletişim kurma biçimleri geliştirerek, zorlanmalarını, yönelimlerini, katılıklarını ve esnekliklerini kucaklamak yoga öğretisinin temel motivasyonlarındandır. Böylece dışarıdan yansıtan zihnin ötesine uzanıp, berrak bir öz-farkındalık ile kendimize içeriden bakar hâle gelmeyi deneyimleyebiliriz.

Son zamanlarda neler yapıyorsunuz, hangi alana odaklanıyorsunuz?

Bulunduğum noktada şuan yoga duruşlarından ziyade Bilinçli Farkındalık (Mindfulness) çalışmalarına odaklıyım. Haziran da 14 ay sürecek bir Mindfulness Uygulayıcı Eğitmenliği programına başlayacağım.

Bu alanda hizmet almak isteyenlere ne tavsiye edersiniz?

Yoga yapmaya başlamadan önce herkesin kafasında temel sorular olabiliyor. Danışanların kafasındaki soru işaretlerini bir nebze uzaklaştırmak adına biz eğitmenlerin burada önemli bir rolü var. Bence bu noktada en önemli şey bir adım atabilmek. Yolculukta ki en kıymetli şeyin kişinin kendi deneyimi olduğunu düşünüyorum.

Ve deneyimlerken farklı hocalardan eğitim almanın, farklı ekoller deneyimlemenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Evet ilginiz olan ekol ile başlayın ancak imkanınız elverdiğince farklı alanları deneyimlemelisiniz. Şifa bazen hiç bilmediğiniz kapıların ardında sizi bekliyor olabilir.

Son olarak sizi dinleyenlere/bu yazıyı okuyanlara bir mesajınız var mı?

Hepimize bir su kadar berrak bir zihinle, kendimizi sıklıkla ziyaret ettiğimiz kocaman kocaman anlar diliyorum.

Benzer

Yorum Yaz