Kendinizi, Size Hayal Satmayan Kişilere Emanet Edin – Dyt. Dilara Değer

Editör

Diyetisyen Dilara Değer, “Plato dönemi dediğimiz bir dönem var, yani kilo vermede duraksama dönemi. Burada bir süre takılı kalabiliyoruz. Ama pes etmezsek birlikte bu süreci de atlatmış oluyoruz.” diyor.

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Ben Diyetisyen Dilara Değer. 25 yaşındayım, 2021 yılında Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum. İstanbul’da yaşıyorum. Online ve yüz yüze olarak hizmet vermekteyim.

Beslenme konusuna olan ilginizi ilk ne zaman fark ettiniz?

Aslında beslenme herkesin ilgisini çeken bir alan çünkü hayatımızın olmazsa olmazı. Kendimi bildim bileli evimizde de sağlıklı beslenmeye dikkat edilirdi. Lisedeyken hangi bölümü okuyacağıma karar vermek için gittiğim üniversite tanıtımlarına katılmıştım. Beslenme ve Diyetetik bölümü en çok ilgimi çeken alan olmuştu.

Bu alanla ilgilenmeye başladıktan sonra sizin hayatınızda neler değişti?

Besinlere olan bakış açım değişti, sağlıksız bir şeyi seviyorsam bile tüketmek istemiyorum ya da kalorisi yüksek bir şey tükettiğimde diğer öğünlerimi nasıl dengeleyeceğimi biliyorum.

Bunun dışında ne yediğime daha çok dikkat etmek zorunda kalıyorum. Zaten dikkat ediyorum ama insanlarda, diyetisyen asla sağlıksız bir şey tüketemez algısı var.

Uzmanlaştıktan sonra kendi hayatınızda ruhsal zihinsel ve bedensel olarak değişiklikler oldu mu ? Neleri fark ettiniz?

Çok bir değişiklik olmadı aslında. Kendi alanımda daha da bilinçlenmek, gelişmek iyi ve öz güvenli hissettiriyor.

Bu alana uzmanlaşmaya ve başka insanların hayatına dokunmaya karar vermemiz nasıl oldu? Siz mi seçtiniz yoksa başka birileri mi sizi teşvik etti?

Kendim seçtim ama annemin katkısı da çok büyük oldu. Zaten hep sağlık alanında ilerlemek istiyordum. İki bölüm arasında kararsızdım. En sonunda Beslenme ve Diyetetik bölümüne karar verdim.

Beslenme ve diyet konuları son zamanlarda özellikle sosyal medyada oldukça popüler oldu, siz bu ilgiyi nasıl yorumluyorsunuz?

Söylediğim gibi beslenme zaten hep insanların hayatında olan bir alan ancak bu ilginin artmasında sosyal medyanın çok büyük bir katkısı olduğunu düşünüyorum.

Uzman olduğunuz alanda danışanlarınız en çok size hangi sorunlarla geliyorlar?

Plato dönemi dediğimiz bir dönem var yani kilo vermede duraksama dönemi. Uzun süreli takipte olduğum danışanlarımda bu sorunla karşılaşıyoruz çünkü ilk aylarda yağ oranı yüksek olduğu için kilo kaybı da hızlı oluyor. Yağ oranı ideale yaklaştıkça kilo kaybı da yavaşlıyor. Bunu da normal bir süreç olarak kabul ediyoruz. Burada bir süre takılı kalabiliyoruz ama pes etmezsek birlikte bu süreci de atlatmış oluyoruz.

Özellikle odaklandığınız ve danışanlarınızda çözüm bulduğunuz alanlar nelerdir?

Kilo alma/verme sürecinde odaklandığımız şey özellikle sayılar olmamalı. Sağlıklı ve kalıcı bir kilo kaybı/artışı istiyoruz. Danışanlarımda da kısıtlayıcı programlar yerine daha sürdürülebilir olması için dengeleyici programlar tercih ediyorum.

Siz bir yandan da bildiğimiz kadarıyla sürekli kendinizi geliştirmeye ve bu alanda en son gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyorsunuz. Bu konuda son zamanlarda neler yapıyorsunuz, hangi alana odaklanıyorsunuz?

Popüler olan çok fazla diyet var ve son zamanlarda diyet modelleri üzerine yapılan çalışmalar arttı bu çalışmaları yakından takip ediyorum. Bizim mesleğimizde bir alanda uzmanlaşmak yok ama tabi ki ilgimizin daha çok olduğu alanlara yöneliyoruz. Ben de bariatrik cerrahi ya da enteral ve parenteral beslenme alanında ilerlemek istiyorum.

Son yıllarda bu alana ilgi oldukça arttı. Özellikle sosyal medyada çok fazla bir bilgi kirliliği de yaşanıyor. Siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bilinçli diyetisyenler olarak yanlış bilginin her zaman karşısındayız ve toplumu bilinçlendirmek için sürekli paylaşımlar yapıyoruz. Ama insanlar duymak istediği şeyi duyuyor maalesef. Her insanın metabolizması farklı ve yapılan çalışmalarda bile %100 sonuç alamıyoruz. Bu yüzden bizim isteğimiz bilimsel dayanağı olmayan hiçbir bilginin yayılmaması. İnsanların farkındalıkları arttıkça hayatlarında yolunda gitmeyen ve kötü giden şeyleri değiştirmek istiyorlar.

Bedensel ruhsal ve zihinsel açıdan sizden hizmet alanlarda nasıl bir etki bırakıyorsunuz?

Ben danışanlarımla sürekli iletişimde olmayı seviyorum çünkü onların en büyük motive kaynağı ben ve aldığımız sonuçlar oluyor. Danışanlarımdan da bu şekilde dönüş alıyorum. Aslında bıraktığım etki verdiğim tepkiden kaynaklanıyor, herkese aynı yaklaşamıyorum kimine daha ılımlı yaklaşmam gerekirken kimine daha kontrolcü yaklaşmam gerekebiliyor. Karşımızdaki kişiyi iyi çözümlersek olumlu sonuçlar alıyoruz.

Bazı insanlar potansiyelleri olmasına rağmen değişim için adım atamıyorlar, bir türlü harekete geçemiyorlar. Bunun sebebi nedir?

Bence bunun en büyük sebebi evde denenmiş yanlış diyetlerden istenilen sonucun alınamaması. Ve toplum tarafından beslenmeye gereken önemin verildiğini düşünmüyorum.

Yaptığınız işin ruhsal, psikolojik ve spritüel bir tarafı olduğu için bazı kişiler bu alana ön yargıyla yaklaşıyor. Hatta hiç inanmayanlar da var. Bu tarzda bir düşünceye sahip olanları nasıl ikna etmek gerekiyor?

Onların duygularını anlayarak, baskı yapmadan, doğru kelimelerle kişisel yarar sağlayacağını anlatmamız gerekiyor. Ve burada en önemlisi deneyimlerimizi aktarmak oluyor.

Kendi özel yaşamınızda arkadaşlıklarınızda bu uzmanlığınızı arka planda kullandığınız ve kişiler hakkında analiz yaptığınız durumlar oluyor mu?

Bunu yapmamaya çalışıyorum çünkü sosyal ortamımda bunları düşünmek karşımdaki kişiyi rahatsız edebileceği için beni de rahatsız ediyor.

Bu alanda faaliyet gösteren diğer uzmanlardan farklı olarak neler yapıyorsunuz?

Güncel kalmak çok önemli. Bunun yanı sıra benim misyonum danışanlarıma sürdürülebilir sağlıklı beslenmeyi öğretmek oldu.

Hiç unutamadığınız bir danışan hikayeniz var mı? Size hangi sorunla geldi ve sonunda ne oldu?

Staj yaptığımız zamandan unutamadığım ve gülerek hatırladığım bir anım var. Bir danışanımız 1 günde 10 kilo aldığını iddia ederek kliniğe geldi. Evdeki tartısı ile iki gün üst üste tartılmış ve ikinci gün 10 kilo fazla çıkmış. Böyle bir şeyin mümkün olamayacağını ve tartısının bozuk olabileceğini söyleyip ikna etmiştik kendisini.

Bu alanda hizmet almak isteyenlere ne tavsiye edersiniz? Hizmet alacakları uzmanlarda hangi özelliklere dikkat etsinler?

Önceliğimiz her zaman sağlık olmalı. Kendinizi, size hayal satmayan, sizinle doğru bilgileri paylaşan kişilere emanet edin.

Sizin gibi profesyonel olarak bu mesleği yapmak isteyenlere ne tavsiye ediyorsunuz?

Okuması da çalışması da çok zevkli bir alan ama çok fazla bu mesleği yapan meslektaşlarımız var. Eğer kendinizde sizi öne çıkartacak bir ışık görüyorsanız bu mesleği seçebilirsiniz.

Okuyucularımız için bir mesajınız var mı?

Sağlığımız her şeyden önemli, sağlıkla kalın.

Benzer

Yorum Yaz