Evinize Yani Kendinize Çok İyi Bakın – Zübeyde Nisa Karabacak

Editör

Davranış Bilimleri Uzmanı / Nefes Eğitmeni Sayın Zübeyde Nisa Karabacak ile Nefes Eğitmenliği olma serüveni üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Ben Zübeyde Nisa Karabacak. 33 yaşındayım. Gaziantep’in Nizip İlçesinde dünyaya geldim. Dört çocuklu bir ailenin ilk çocuğuyum. İlkokul, ortaokul, lise öğrenimimi Nizipte tamamladım. Lisans eğitimime moleküler biyoloji alanında ilk olarak Aksaray Üniversite’sinde başladım, sonrasında Hacettepe Üniversitesi’nde tamamladım. Daha sonra alan değişikliği yaparak Temel Psikoloji eğitimiyle birlikte Meksika Veracruz Üniversitesi’nde Doktora eğitimime başladım.

Şu an da tez bitirme sürecindeyim. Bunun dışında 6 yıldır nefes çalışmaları yapıyorum. 4 yıl koçluk yaptıktan sonra eğitmenlik eğitimini de tamamlayarak nefes eğitmeni oldum. Şu anda bilişsel davranış terapisi vermek dışında bireysel ve grup çalışması olarak nefes terapisi de veriyorum.

Bu alana olan ilginizi ilk ne zaman fark ettiniz?

İnsan doğası, fiziksel ve ruhsal yapısı çocukluğumdan beri bana hep çok gizemli gelmiştir ve merak uyandırmıştır. Zaten ilk lisans eğitimimde de biyoloji okumamın sebebi buydu. İnsanın fizyolojik yapısını keşfettikten sonra bu kez psikolojik yapısını daha da merak etmeye başladım. Psikoloji eğitiminden önce bu alanda okumaya ve araştırma yapmaya başlamıştım.

Bu alana uzmanlaşmaya ve başka insanların hayatına dokunmaya karar vermeniz nasıl oldu?

Aslında yaşam yolum beni bu alana itti diyebilirim. Üniversite yıllarında yaşamış olduğum kanser süreci ve sonrasında geçirdiğim trafik kazası süreci yaşadığım duygusal süreç ve sürece karşı gösterdiğim duygusal dayanıklılık önce çevremde sonra da kendi içimde çok büyük bir uyanışa sebep oldu.

O süreçte edindiğim deneyimlerimi profesyonelliğe dökerek benimle aynı yolu yürümüş kişiler öncelikli olmak şartıyla insanları şifalandırmayı seçtim.

Uzman olduğunuz alanda danışanlarınız size en çok hangi sorunlarla geliyorlar?

Benim özellikle de üzerinde çalıştığım travma ve yas sonrası davranış bozuklukları danışan kitlemin çoğunluğunu oluşturuyor diyebilirim. Evlilik ve ilişki danışmanlığı da popüler olan ikinci grup diyebilirim benim için.

Özellikle odaklandığınız ve danışanlarınızda çözüm bulduğunuz alanlar nelerdir?

Ben özellikle kanser hastaları ve ampute bireylere karşı çevresel davranışı çok önemsiyorum. Çünkü toplum olarak bu konuda yeterince bilince ve eğitime sahip olmadığımızı düşünüyorum.

Bununla alakalı bazı kongrelerde konuşmacı olarak bu konudaki yaşamsal ve profesyonel deneyimlerimi aktardım. Bunun yanı sıra ortez ve protez üzerine çalışan firmalara da bu konuda zaman zaman danışmanlık hizmeti veriyorum.

Kendi özel yaşamınızda analiz yaptığınız durumlar oluyor mu?

Aslında bunu ne kadar yapmamaya çalışsam da yapıyorum evet. Bazen bir olaya verdiği tepkiden duygu durum tahlili ya da mimiklerinden asıl hissettiği duyguyla ilgili beden dili analizi yapabiliyorum.

Bu özel hayatımda beni zaman zaman yorsa da yine de o anki kriz yönetimini sağlamak adına avantaj olarak kabul ediyorum.

Son olarak sizi dinleyenlere/bu yazıyı okuyanlara bir mesajınız var mı?

Öncelikle bu platformu takip ediyor ve bu yazıyı okuyorsanız kendi kişisel ve ruhsal gelişiminize önem veriyorsunuz demektir. Bu sebeple sizi gerçekten kutlarım ve siz de kendinizi bu yüzden kutlayın sakın ihmal etmeyin. 😊

Bedenimiz soyut ve somut bütünlüğüyle bizim evimiz. O ev ne kadar temiz düzenli ve ferah olursa o kadar güzel ve dengeli bir yaşam süreriz. Bu yüzden size söyleyeceğim şudur ki; evinize yani kendinize çok iyi bakın. Sevgilerimle …

Benzer

Yorum Yaz