Sporu Kişiye Özel Yaptırmak Önemli Bir Ayrıntı – Gamze Yazıcılar

Editör

Spor Eğitmeni Gamze Yazıcılar, “İnsanları hem sağlıklı yaşama kazandırmak hem değişimlerine yardımcı olup güzel sonuçlar almak mutluluk verici. Sporu ne sebeple olursa olsun hayatınıza aldığınızda herşey olumlu olarak değişiyor.” diyor.

”Spor hayatınıza girdikten sonra siz bırakmadığınız sürece o sizi bırakmıyor ve sizin bedeninize, ruhunuza güzellikler katıyor.”

Sizi biraz tanıyabilir miyiz ?

Merhaba, ben Gamze Yazıcılar. Balıkesir Edremit doğumluyum. Erciyes Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunuyum. 9 yaşındayken judo ile birlikte spor hayatıma girdi ve hem işim hem yaşam tarzım haline geldi. Eğlence ve disiplini prensip haline getirerek 10 yıldır profesyonel olarak spor eğitmenliği yapmaktayım.

Bu alana olan ilginizi ilk ne zaman fark ettiniz?

Küçük yaşlardan itibaren spor hayatımdaydı. Kendi yeteneklerini keşfetmeleri için çocuklara erken yaşta fırsat verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Üniversiteyi kazanmadan önce spor benim işim olmalı dedim ve yıllar geçtikçe yeteneklerimin farkına vararak kendimi bu alanda geliştirdim. Halen “İyi ki” diyerek işimi yapmaya devam ediyorum.

Uzmanlaştıktan sonra kendi hayatınızda ruhsal zihinsel ve bedensel olarak nasıl değişiklikler oldu? Neleri fark ettiniz?

Spor hayatınıza girdikten sonra siz bırakmadığınız sürece o sizi bırakmıyor ve sizin bedeninize, ruhunuza güzellikler katıyor. Uzun yıllar spor yaptığınız için kolay kilo alamıyorsunuz mesela. Sağlıklı beslenmenin öneminin farkında oluyorsunuz. Kaslar vücudumuza sağlık veriyor, bağışıklık sisteminiz güçleniyor ve spor ile birlikte seratonin hormonu düzeyi yükseliyor.

Bu sayede yorgunluk ve depresiflik yerine kendinizi daha zinde ve mutlu hissediyorsunuz. Doğru nefes ile birlikte stres ile kolay baş edebiliyorsunuz. Bu ve bunun gibi çok fazla unsur hayatımı olumlu yönde etkilemiştir. Uzmanlaşınca sağlıklı yaşam tarzını zorunlu devam ettiriyorsunuz, bu çok güzel bir şey.

Uzmanlaştığınız bu alan son zamanlarda oldukça popüler oldu, siz bu ilgiyi nasıl yorumluyorsunuz?

Bu alan popüler çünkü insanlar kilo vermek veya daha iyi bir vücuda sahip olmak isterler. Bu iyinin hep ötesi vardır. Dolayısıyla insanların ilgisinin hiçbir zaman bitmeyeceği bir sektör. Güzellik için, sağlık için, hayattan keyif almak için, ruhunu arındırmak ve bedenindeki stresi uzaklaştırmak için bir şekilde spora ilgi duyuyor insanlar. Sporu yaşam tarzı haline getiren bireyler sağlıklı ve mutlu yaşıyorlar.

Uzman olduğunuz alanda danışanlarınız en çok size hangi sorunlarla geliyorlar?

Genellikle tahmin edeceğiniz üzere ‘en çok “Bu kilolardan nasıl kurtulacağım?” sorusu geliyor. Kilo verdirmek biz eğitmenler için oldukça basit. Fakat kişi kilo verdikten sonra sporu hayatından çıkardığında tekrar kilo alması kaçınılmaz oluyor.

Başka en çok gelen sorunlar ise; vücuttaki sarkmalar, sağlıklı beslenme alışkanlığı edinememek, tek başına spora başlayıp motive olamamak, skolyoz, kifoz ve lordoz gibi omurga sorunları, hareketsizlikten oluşan sırt, boyun ve bel ağrıları.

Özellikle sosyal medyada çok fazla bir bilgi kirliliği de yaşanıyor. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Evet özellikle sosyal medyada bununla oldukça sık karşılaşıyoruz. Spor eğitimi alan veya almadan bu işi yapan çok fazla kişi var. Herkesin bildiğine saygı duyarım fakat bu işin eğitimini almış ve tecrübe edinmiş olmaları çok önemlidir.

Kişilere yanlış öğretilen bir egzersiz hareketi ileride çok ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor. Bu sebeple bireyler her doğru denilene inanmamalı, mutlaka araştırmalı ve eğitimli kişilerden destek almalılar.

Bedensel ruhsal ve zihinsel açıdan sizden hizmet alanlarda nasıl bir etki bırakıyorsunuz?

Birçok üyem fiziksel değişim isteğinin yanı sıra mutlu olmak, pozitif yaşamak, iş stresinden arınmak için de eğitim alıyor aslında. İlk seanslarda nefes egzersizleri yapıyoruz mutlaka bu hem egzersizlerinin verimliliği için önemli hem de doğru nefes almayı öğrenmenin ruhsal olarak bize faydaları oldukça fazla.

Spor ile birlikte hem bedenen hem ruhen iyi hissediyorsunuz. Tabi ki burada sporu kişiye özel yaptırmak önemli bir ayrıntı. Bu sayede hayata gerçek anlamda bakış değişiyor ve doğru beslenme de eklendiği zaman bireyler yenilenmiş hissediyorlar.

Bazı insanlar potansiyelleri olmasına rağmen değişim için adım atamıyorlar, bir türlü harekete geçemiyorlar. Bunun sebebi nedir?

Bunun birkaç sebebi var aslında. Kısaca anlatmak gerekirse; kişilerin psikolojik durumları burada oldukça önemli. Hem spora başlamak için hem de kilo verememek ve alamamak gibi durumlar için son derece kritik.

İkinci bir neden; motivasyon. Burada kişi eğer kendi başına motive olamıyor ise mutlaka bir eğitmenden yardım almalıdır. Bir diğer neden ise; çok fazla çalışmak ve zaman yaratamamak. Bu aslında kişinin kendine sunduğu bir bahanedir. Her zaman zaman vardır yeter ki kişi istesin. Zaten başladığında mevcut iş stresi de ciddi biçimde azalacak ve kendisini çok daha iyi hissedecek.

“Sporu kişiye özel yaptırmak önemli bir ayrıntı. Bu sayede hayata gerçek anlamda bakış değişiyor ve buna doğru beslenme de eklendiği zaman bireyler yenilenmiş hissediyorlar. Ve özgüven eksikliği de önemli nedenler arasında. Aslına bakılırsa tüm bu sebepler bir adım atılması ile birlikte sonuca geçecek şeylerdir. Kendimize olumsuz nedenler yaratmazsak hızlıca olumlu sonuca geçeceğiz.

Kendi özel yaşamınızda arkadaşlıklarınızda bu uzmanlığınızı arka planda kullandığınız ve kişiler hakkında analiz yaptığınız durumlar oluyor mu? Neler gözlemliyorsunuz?

İster istemez algıda seçicilik oluyor tabi ki. İnsanları dış ortamda da bedensel ve ruhsal olarak gözlemliyor ve analiz ediyorsunuz.

Genelde gözlemlediğim sürekli spor yapma isteği olan çevremdeki kişiler ya spora başlayamıyor ya da başlayıp hemen bırakıyorlar spor yapmayı. Fakat bu konuyu çok dile getirmeyen kişiler daha dikkatli dinleyıp öğreniyor ve spora başladığında daha istikrarlı şekilde devam ediyorlar.

Yani tabiri caizse çok laftan ziyade icraat gerekiyor 🙂 Genellikle yakın ilişkide olduğum kişileri her zaman bu yönde motive ve teşvik ederim.

Hiç unutamadığınız bir danışan hikayeniz var mı? Size hangi sorunla geldi ve sürecin sonunda ne oldu?

Aslında 10 yıllık iş hayatımda birçok güzel danışan hikayem var. Bir tanesini paylaşmak isterim. Hem kilo vermek isteyen ama aynı zamanda mesane problemi olan bir üyem bana doktorunun kendisine “Spor yapmalısın yoksa bu şekilde devam edersen ameliyat olmak zorunda kacaksın.” dediğini anlattı ve bundan dolayı endişeliydi.

Seanslara başladığımızda ders sırasında biraz zorlandı. Daha sonra farkları gördükçe kendine olan özgüvenı arttı ve kişiye özel uyguladığım program ile birlikte mesane problemi ve endişesi ortadan kalktı. Kontrole gittiğinde doktoru ameliyata gerek kalmadığını söyledi.

Aynı zamanda kilo verdi ve çok daha fit, sağlıklı bir hayata kavuştu. İnsanları hem sağlıklı yaşama kazandırmak hem değişimlerine yardımcı olup güzel sonuçlar almak mutluluk verici.

Son olarak demek isterim ki; sporu ne sebeple olursa olsun hayatınıza aldığınızda herşey olumlu olarak değişiyor.

SPOR VE SAĞLIKLA KALIN.

Benzer

Yorum Yaz