Süreklilik ve Çalışmak Hayattaki En Temel Dayanağım – Yeşim Köprülü

Editör

Pilates Eğitmeni Sayın Yeşim Köprülü ile Pilates Serüveni üzerine keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Merhaba. Ben Yeşim Köprülü. Ege Üniversitesi Fizik bölümü mezunuyum. 2017 yılında BASI Pilates okulundan kapsamlı eğitmen eğitimini aldım ve tamamladım. 6 senedir pilates eğitmenliği yapıyorum ve işimi insanlarla etkileşim sebebiyle de çok seviyorum Öğrencilerim benim bu mesleği yapmamda en büyük motivasyonum. Aynı zamanda Türkiye Cimnastik Federasyonu 2. Kademe pilates antrenörüyüm.

Bu alana olan ilginizi ilk ne zaman fark ettiniz?

Yüksek lisansımı yaparken pilatesle tanıştım ve o gün bu gündür yaklaşık 13 senedir onsuz yapamıyorum.

Bu alanla ilgilenmeye başladıktan sonra sizin hayatınızda neler değişti, hangi alanlarda açılım oldu?

2017 yılında tutkum olan pilatesi artık mesleğim haline dönüştürmeye karar verdim ve beyaz yaka olmayı bırakarak uluslararası tanınan BASI Pilates okulundan kapsamlı eğitmen olarak mezun oldum.

Uzmanlaştıktan sonra kendi hayatınızda ruhsal zihinsel ve bedensel olarak değişiklikler oldu mu ? Neleri fark ettiniz?

İnsanın sevdiği işi yaptığında mutlu olabileceğini ve etkileşimde bulunduğu insanlara da faydalı oldukça benzersiz bir ruh doyumuna ulaşabileceğini keşfettim.

Bu alana uzmanlaşmaya karar vermemiz nasıl oldu? Biraz kendi yolculuğunuzdan ve hikayenizden bahseder misiniz?

2017’de pilates derslerine girdiğim kişi iyi bir pilates eğitmeni olabileceğimi ve BESYO mezunu olmadan da çok iyi bir pilates eğitimi alabileceğimi söylediğinde en son Kalite Güvence Mühendisi olarak ara verdiğim beyaz yakalığa bir daha dönmemek üzere son verdim ve hayranı olduğum pilatesi mesleğim haline getirmeye karar verdim.

Pilatese artan ilgiyi nasıl yorumluyorsunuz?

İlginin çok olması güzel bir şey. Fakat ilgilendiğiniz alanın sonuna kadar hakkını vererek en iyi eğitimleri almak ve bu eğitimler doğrultusunda sürekli kendini geliştirmek gerekli.

Danışanlarınız size en çok hangi sorunlarla geliyorlar?

Genelde sırt ve boyun ağrılarından muzdarip insanlar doktorlarının da tavsiyesiyle pilatese başlamaya karar veriyorlar. Bir süre sonra da gerçekten ağrılarının azaldığını, yok olduğunu hatta pilatese biraz ara verdikleri zamanlarda ağrıların geri döndüğünü söylüyorlar.

Özellikle odaklandığınız ve danışanlarınızda çözüm bulduğunuz alanlar nelerdir? Varsa düzenlediğiniz eğitimlerin ve çalışmaların içeriğinden bahseder misiniz?

Pilates özellikle omurga sağlığına odaklanır ve omurganız genç olduğu kadar gençsiniz diye iddialı bir sözü bile vardır. Ben de derslerimde ilk olarak omurga sağlığına odaklanıyor ve sadece ders esnasında değil, günlük hayatta da yaşam kalitelerini arttırabilecekleri iyi alışkanlıkları öğrencilerime edindirmeye çalışıyorum.

Siz bir yandan da bildiğimiz kadarıyla sürekli kendinizi geliştirmeye ve bu alanda en son gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyorsunuz. Bu konuda son zamanlarda neler yapıyorsunuz, hangi alana odaklanıyorsunuz?

Kapsamlı eğitmen olarak mezun olduğum BASI Pilates’in Kasım 2023 te New York’ta yapılacak olan Mentor eğitimine katılacağım ve meslekte bir adım daha ilerlemiş olacağım. Bunun dışında TCF 3. Kademe antrenör sınavına da hazırlanıyorum. Yakında sahibi olduğum YES Pilates Ankara Stüdyoda benim de mezunu olduğum BASI Pilates eğitimlerini düzenlemek için çalışmalarımız devam ediyor.

Uzmanlık alanınızda gerçekleştirmek istediğiniz en büyük hayaliniz ve projeleriniz neler?

Dünyaca ünlü BASI pilates okulunun mentorluk eğitimini de tamamladıktan sonra yine çok vakit kaybetmeden BASI Pilates master 1 ve master 2 eğitimlerini de tamamlayarak BASI Pilates Legacy Graduate ‘ i tamamlamak istiyorum.

Son yıllarda bu alana ilgi oldukça arttı. Özellikle sosyal medyada çok fazla bir bilgi kirliliği de yaşanıyor. Siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sosyal medyada bilgi kirliliğinin nedeni gerçekten bilgili hocaların sosyal medya ile ilişkilerini kısıtlı tutmaları.Sosyal medya küçümsenmemeli ve pilatesin duayeni olan kişiler bu bilgi kirliliğini ayırt edemeyecek öğrencileri , halk diliyle(anatomik veya teknik dille değil)bilgilendirmeli. Sosyal medya daha dün pilates yapmaya başlar başlamaz eğitmenliğini bile almamış/ tamamlamamış kimselerin ellerine terk edilmemeli.

İnsanların farkındalıkları arttıkça hayatlarında yolunda gitmeyen ve kötü giden şeyleri değiştirmek istiyorlar. Bedensel ruhsal ve zihinsel açıdan sizden hizmet alanlarda nasıl bir etki bırakıyorsunuz?

Öğrenci pilates yapmaya başladığında kendi bedeni ile bir bağ kuruyor, daha önce hiç farketmediği hareket paternlerini, kaslarını, uzuvlarını farkediyor. Kendi bedeniyle olan bağı arttıkça farkındalığı artıyor ve bu zihinsel bir yolculuğun da başlangıcını sağlayarak daha farkında bir birey oluyor.

Bazı insanlar potansiyelleri olmasına rağmen değişim için adım atamıyorlar, bir türlü harekete geçemiyorlar. Bunun sebebi nedir?

Bilgi eksikliği ve inanmamak. Aslında sizin potansiyelinizin çok daha azına sahip olan insanları gözünüzde büyütür ve neler yapabileceğiniz konusunda hiç meraklanmazsanız, bilgi edinmezseniz çoktan elde edebileceğiniz başarıyla aranızdaki o ince duvarı hiç yıkamazsınız.

Yaptığınız işin fiziksel ve psikolojik olduğu kadar spritüel bir yanı var mı?

Pilatesin psikolojiye de iyi geldiği çok doğru. Fakat Spiritüel bir yanı yok, gayet bilimsel ve doktorlar tarafından da tavsiye edilen bir egzersiz metodu. Dolayısıyla aklı başında her insan bu metodun kendisine faydalı olacağını görebilecektir.

Bu alanda faaliyet gösteren diğer uzmanlardan farklı olarak neler yapıyorsunuz?

Farklı olarak diyemem ama her sorumluluk sahibi meslektaşım gibi ben de bilgilerimi güncel tutmak ve sürekli kendimi geliştirmek adına çeşitli eğitimler almaya devam ediyorum.

Hiç unutamadığınız bir danışan hikayeniz var mı? Size hangi sorunla geldi ve sürecin sonunda ne oldu?

Bir gün yeni başlamak üzere olan grubun öğrencilerine kapıyı açtığımda kapıdan ikinci giren kız daha merhaba bile demeden birinci giren kızı göstererek ‘Buraya onun zoruyla geldim, ben depresyondayım, bana hiç bulaşma ben yokmuşum gibi davran’ dedi. sonra o pilatesi, biz de onu çok sevdik, hala görüşürüz.

Siz hayatınızdaki dalgalı dönemleri nasıl atlatıyorsunuz? Yaptığınız bu çalışmaları siz kendinizde nasıl deneyimliyorsunuz?

Yapmam gerekene odaklanarak, belli bir disiplinle çalışmaya devam ederek, bunun için kendimi zorlasam bile akışta kalarak. Süreklilik ve çalışma hayattaki en temel dayanaktır. Sürdürülebilirlik ise ütopik olmayan hedeflere ulaşmak için düzenli çalışmayla mümkün olabilir.

Benzer

Yorum Yaz